Mijn puppy jankt s’ nachts, hoe krijg ik hem stil?

Een puppy opvoeden betekent ook dat een puppy in de nacht opgevoed moet worden.

Één van de meest frustrerende dingen is wanneer je in je bed ligt en de pup beneden ligt te janken/huilen midden in de nacht.

Wanneer je begrijpt waarom jouw pup dit zielige geluid maakt, zal het een stuk makkelijker worden om je pup te helpen. Denk terug aan een dag voordat jij jouw puppy ging ophalen. Je pup lag toen lekker knus met zijn moeder, broertjes en zusjes op de enige locatie die van begin af aan bekend is.

Nu is de pup bij jou, wat natuurlijk super leuk is, maar voor de pup is alles nog nieuw. Hij heeft ongetwijfeld een super mooi plekje bij jou gekregen, maar het is stil, het ruikt niet hetzelfde en waarschijnlijk zijn ze daardoor een beetje in de war. De pup moet wennen aan de nieuwe omstandigheden en uit het in de nacht op deze manier.

Omdat janken in de nacht een veelvoorkomend probleem is heb ik enkele tips die je kunt proberen om je puppy ’s nachts stil te houden.

Onderschat een volle blaas niet

Je pup zal in het begin vaker uit moeten om zijn blaas te legen, dan wanneer hij ouder is. Het laatste ding wat je iedere dag moet doen voor het slapen is de hond nog even buiten laten plassen.

Het kan ook zijn dat hij er in de nacht nog eens uit moet, omdat hij het simpelweg nog niet vol kan houden. Wanneer je wakker wordt omdat je pup het geluid van zijn mensen laat horen (Janken / huilen), dan kun je de volgende stappen doorlopen, zonder dat de pup het verkeerde idee krijgt.

  • Praat niet teveel met de pup, anders denkt hij wellicht dat het speeltijd is, terwijl het in de nacht zeker geen speeltijd.
  • Geef geen beloningen en snoepjes als je bij de pup aankomt. Haal de pup op en ga met hem naar de door jou gekozen toilet plaatst.
  • Wanneer de pup klaar is, kun je de pup uiteraard wel de hemel in prijzen, zodat de pup weet dat hij het juiste heeft gedaan.
  • Ga terug naar de slaapplaats van de pup en ga weer weg zonder druk te doen. Het is weer tijd om verder te slapen.

Meer dan dit is het niet. Het klinkt wellicht een beetje hard, want hoe moeilijk is het om niet even te spelen en die ‘zielige’ puppyoogjes te negeren? Het is echter belangrijk om vol te houden, zodat de pup niet gaat janken omdat hij aandacht en knuffels wilt midden in de nacht.

Puppy bench training

Wat ook kan helpen, mocht je een bench willen of hebben, is je puppy in de bench leren slapen. Ik bedoel hiermee niet dat je de pup in de bench achterlaat zodra het je uitkomt. Zo werkt het niet. Je pup moet er een leuk en veilig gevoel bij krijgen. Door je puppy goede bench training te geven zal je zien dat huilen in snurken zal veranderen.

Je kunt je puppy een fijn gevoel bij de bench geven door hier in het begin alle maaltijden in te geven, iedere keer dat de pup zelf de bench in loopt te belonen en ervoor te zorgen dat iedereen de pup met rust laat als ze in de bench is. Met name gasten, kinderen of andere dieren.

Wanneer je dit positieve gevoel van de bench combineert met een beetje extra training, zal je zien dat de pup de bench op een gegeven moment zelf opzoekt om tot rust te komen en een dutje te doen. Wat ook nog een optie is is om de bench uit te breiden met een puppyren. Dan maak je het ‘veilige’ gebied groter voor de pup.

De extra training is dat je de pup niet uit de bench laat wanneer er gejankt/gehuild wordt. Net als dat je een puppy ook niet gaat aaien midden in de nacht wanneer je van het huilen wakker wordt. Laat de pup eerst iets anders doen, bijvoorbeeld zitten of liggen, beloon dat en laat de pup dan uit de bench.

Zorg voor comfort, maar schenk geen aandacht

Het is belangrijk om te begrijpen dat het geluid lijkt alsof het einde van de wereld nabij is, dat het huilende geluid dramatischer klinkt dan het daadwerkelijk is.

Door je puppy te vertroetelen als hij jankt, dan vergroot je de kans dat je morgen weer hetzelfde kunt gaan doen, en de dag daarna en de dag daar weer na. Je snapt het wel. Je blijft dan continu bezig.

Dus in plaats van je pup vertroetelen en knuffelen om hem of haar te troosten, kun je het beter anders aanpakken. Zo werkt het bij sommige mensen super goed om de pup in de bench in de buurt te laten slapen of dat jij juist in de buurt van de pup slaapt.

Vergeet niet dat iedere reactie als aandacht gezien kan worden door je pup. Ja, ook een simpele “Ssst” kan gezien worden als aandacht. Doe dit dus alleen als je er zeker van bent dat je stil kunt zijn en geen aandacht gaat schenken aan de pup midden in de nacht.

Zodra de pup gewend raakt aan het slapen in zijn eigen bed (bench), zonder gestoord te worden, kun je de bench langzaam uit je kamer verplaatsen richting de locatie waar je de pup hebben wilt. Wanneer je zelf in de buurt van de bench slaapt kun je zelf ergens anders gaan slapen.

Eventueel kun je om te helpen een shirt van jezelf bij de pup laten, zodat hij jou nog wel ruikt. Dit kan de pup zich net wat comfortabeler laten voelen.

Tip: Overige handige spullen bij de slaapplek
– Doek/speeltje uit het nest, hier zit nog de geur van zijn broertjes en zusjes aan en geeft hem een veilig gevoel;
– Tikkende klok/ radio met zacht muziekje.

Maak de pup altijd moe voor het slapen gaan

Zorg er altijd voor dat de pup moe is voordat iedereen gaat slapen. Een pup met weinig energie zal ook minder snel de behoefte hebben om zich druk te maken.

Je kunt jouw puppy op allerlei manieren moe proberen te maken. Denk aan een wandeling, spelletje of simpele oefeningen.

Als je een wandeling maakt voordat iedereen gaat slapen weet je ook dat de pup niet hoeft te plassen of poepen als het janken begint.

Routine is belangrijk

Je puppy iedere dag laten slapen op dezelfde plek, op hetzelfde tijdstip is een goede manier om het janken in de nacht van je puppy te laten stoppen.

Zorg ervoor dat er weinig grote veranderingen zijn. Ik heb het hier ook over licht en geluid. Direct een feestje houden is bijvoorbeeld niet bevordelijk voor je puppy.

Daarnaast is het ook fijn dat je rond dezelfde tijd opstaat. Het liefst voordat het janken begint, hoewel dit makkelijker gezegd is dan het is. Maar het gegeven dat je iedere dag weer vroeg in de ochtend tevoorschijn komt, zal de pup goed doen en vertrouwen geven dat dit de volgende ochtend ook weer is.

Zorg dat er weinig afleiding is

Je trouwe viervoeter heeft niet veel nodig om een goede nachtrust te krijgen. Een veilige rustige omgeving is het allerbelangrijkst, dit kan een bench zijn maar ook een andere plek.

Zorg dat er verder weinig afleiding is. Je pup heeft geen snoepjes of speelgoed nodig in zijn slaapgebied. Maak je geen zorgen, een pup hoeft ook niet in de nacht te eten. Water is natuurlijk altijd fijn, maar kan ik niet aanraden voor een jonge pup. De pup kan in de drinkbak in slaap vallen of alles onder gooien en het hierdoor in de nacht koud hebben.

Eten en drinken in de nacht kan er tevens voor zorgen dat de pup sneller weer zijn behoeften moet doen en we weten allemaal dat een extra toilet trip in de nacht niet zo handig is.

Adaptil geeft je hond meer rust

Mochten bovenstaande dingen niet werken, dan zou je ook Adaptil kunnen proberen. Ik zal je uitleggen hoe het werkt.

Een moederhond die melk geeft produceert altijd een feromoon, dit wordt ook wel D.A.P. genoemd, wat staat voor Dog Appeasing Pheromone. Dit feromoon is een geruststellend en helpt puppy’s om te kalmeren.

Adaptil Junior is een halsband die geruststellende feromonen afgeeft aan jouw puppy. Het zal helpen bij je pup om te wennen aan zijn of haar nieuwe huis, slaapplek en indrukken die opgedaan worden. Door het feromoon zal de pup zich veilig voelen, net als in het nest bij hun moeder.

Onderzoek heeft overigens ook aangetoond dat de geruststellende eigenschappen van de feromonen ook op latere leeftijd van honden blijven bestaan. Het is daarom ook bekend dat het angst (bijv. vuurwerkangst) en vernielzucht kan verminderen bij honden.

Blijf onthouden, geef geen aandacht

Wat je van bovenstaande punten ook probeert. Als je puppy ’s nachts jankt, probeer de pup dan te negeren en vooral geen aandacht te schenken. Dit kan heel moeilijk zijn, maar als je op de pup reageert geef je hem zijn zin. Wat ik met ‘zijn zin geven’ bedoel is dat je de pup aandacht geeft. Als je puppy eenmaal doorheeft dat janken effect heeft, zal het alleen maar langer duren voordat je een normale nachtrust hebt omdat je het janken eigenlijk stimuleert. De pup krijgt er wat voor terug, namelijk aandacht.

Als je het echt niet kan uithouden en je wilt wel naar de pup toe, geef de pup dan geen aandacht met woorden, geluiden of strelingen. Wees enkel en alleen aanwezig. Zodra je puppy weer gekalmeerd is kun je weer naar boven. Op deze manier kan het wel wel langer duren voordat de pup een nacht stil is, maar is het wellicht voor iedereen iets dragelijker.

Wees in ieder geval niet bang dat je nooit meer je nachtrust terug zal krijgen. Puppy’s leren snel. Sommige pups janken maar één nacht en een andere zeven. Het is de eerste paar nachten even doorzetten, maar daar heb je later profijt van.

Bonus tip 1: Verwen je pup overdag

Het is super leuk om een puppy in huis te nemen. Ja, zelfs ondanks dat je wellicht de eerste paar dagen moeite hebt met slapen vanwege het gejank wat jouw pup laat horen.

Gelukkig komt aan alles een eind en het kan nooit kwaad om je pup overdag eens goed te verwennen. Bekijk daarom ook eens de beschikbare puppypakketten die er zijn. Meerdere zijn gratis en vaak zit er ook een speeltje bij. Ideaal om je pup moe te maken voor het slapen gaan.

Bonus tip 2: Denk aan de buren

Om ruzie met je buren te voorkomen kun je het best vooraf vertellen dat je een nieuwe pup in huis haalt en dat de pup de eerste nachten best weleens onrustig kan zijn.