Op de fiets weg met je hond

Als je op de fiets samen met de hond er op uit wilt gaan heb je twee mogelijkheden.

Je kunt de hond meenemen naast je fiets, of vervoeren in een mandje op de fiets of met een hondenfietskar achter je fiets. Bij alle mogelijkheden heb je hulpmiddelen nodig.

Fietsen met de hond naast de fiets

Of je met je hond kunt fietsen is afhankelijk van meerdere dingen. Voor kleine rassen en rassen met korte poten en een lange rug is het naast de fiets lopen erg belastend, voor te zware honden is het ook niet echt goed om lang naast de fiets te rennen en hondenrassen met korte neuzen raken te snel buiten adem.

Verder moet je natuurlijk ook altijd naar de gezondheid van je hond kijken of fietsen niet te belastend is. Bij twijfel kun je altijd met jouw dierenarts overleggen of fietsen goed is voor jouw hond.

Een jonge pup mag nog niet naast de fiets hard lopen. Vanaf een maand of 6 kun je wel samen met je hond naast de fiets gaan lopen. Hierdoor leer je de pup wennen aan de fiets. Straks in het verkeer hoort hij rechts naast de fiets te lopen, daarom is het handig om eerst samen met hem aan de rechterkant te gaan lopen hierbij loop jij tussen de fiets en de pup. Doet de pup dat goed dan kun je zelf aan de linker kant gaan lopen en hem rechts naast de fiets laten lopen.

Als de pup netjes mee loopt, dus niet trekt, stil gaat staan of naar de trappers hapt, dan kun je proberen een stukje heel rustig te fietsen en de pup rustig naast de fiets te laten meelopen. Dit oefen je verschillende keren met korte stukjes. Gaat dit goed dan kun je ook iets harder gaan fietsen zodat de pup gaat draven. Let er wel goed op dat hij netjes naast de fiets blijft lopen en niet gaat trekken, want dat mag nooit.

Bouw het fietsen langzaam op, zodat jouw pup of hond conditie en ook eelt onder zijn pootjes kan opbouwen. Wanneer de hond moe is, dus als je te lang doorgaat, merk je dat bijvoorbeeld aan het hijgen van jouw hond of het niet meer naast je lopen maar juist iets achter de fiets.

Belangrijk om te weten

  • Een hond is, afhankelijk van de grote van het ras, ongeveer met anderhalf jaar pas uitgegroeid. Dus met een hond van een jaar moet je nog rustig aan fietsen, houdt het op een minuut of 10 per keer.
  • Laat je hond eerst uit voor het eten.
  • Pas je fietstempo aan je hond aan.
  • Controleer de voetzolen van je hond.
  • Niet fietsen gelijk na het eten. Er moet minsten 2 uur tussen zitten. Als je terug komt wacht een half uur met eten geven. Dit is om een maagkanteling (maagtorsie) te voorkomen. Laat de hond ook niet gelijk een hele bak drinken opdrinken. Geef eerst een klein beetje.
  • Bij een temperatuur boven de 20 graden moet je niet gaan fietsen met je hond.
  • Zorg dat je hond in het donker goed zichtbaar is. Geef hem een reflecterend dek* op of doe een lampje* aan zijn riem / tuig.

Hulpmiddelen voor het lopen van de hond naast de fiets

Er bestaat een handig systeem om op een veilige manier met je hond naast de fiets te fietsen is een Springer.

Trixie beugelset u-vorm

Een voorbeeld van een springer is de Trixie fietsbeugel u-vorm*.

Deze fiets-set is geschikt voor middelgrote en grote honden. De fiets-set wordt onder het zadel vastgemaakt aan je fiets.

De U-vorm  zorgt ervoor dat het zwaartepunt extra laag ligt, dit geeft meer stabiliteit tijdens het fietsen. Als de hond plotseling zou trekken wordt dit getemperd door de veer.

De hond loopt op een veilige afstand van de fiets. Omdat de riem met klittenband is bevestigd aan de fietsbeugel, zal deze losschieten als er plotseling extreem veel druk op komt. Op de stang zitten reflecterende elementen wat ook voor extra veiligheid zorgt bij het fietsen in het donker of de schemering.

Attributen voor op- of achter de fiets

Fiets je veel en zou je graag jouw hond mee willen nemen op je fietstochten? Niet iedere hond kan naast de fiets meelopen. Het kan ook zijn dat de tocht te ver is voor je hond om alles naast de fiets mee te lopen.

Toch hoeft dit je er niet van te weerhouden om je hond mee te nemen als je met de fiets op pad gaat. Er zijn tegenwoordig voor de kleinere hond goede fietstassen en fietsmanden voor aan het stuur of op de bagagedrager van je fiets te koop en er zijn ook hondenkarren voor achter je fiets te koop.

Zo kun je met jouw hond toch een leuke fietstocht maken en onderweg ergens stoppen voor een heerlijke wandeling.

Hondenfietsmand voor en achter

Hondenfietsmanden en stuurtassen zijn er in verschillende soorten en maten. Het is belangrijk om altijd goed op te letten tot welk gewicht de fietsmand geschikt is.

Trixie Fietstas met gaaskap (voor honden tot 6 kilo)

De Trixie fietstas biedt optimale bescherming en goede luchtcirculatie voor je hond.

In de tas is een korthouder die voorkomt dat je hond plotseling uit de tas kan springen.

De fietstas heeft ook een kap met gaas, je hond zit dus veilig afgesloten maar kan toch alles zien. De reflecterende strepen op de tas zorgen voor een goede zichtbaarheid. Extra handig is het dat je de tas makkelijk van de fiets kunt pakken en hem als vervoerstas kunt gebruiken.

Deze fietstas is voor honden tot 6 kilogram en de afmeting is 29 x 42 x 48 centimeter.

Beeztees Hondenfietsmand Xoex (voor honden tot 10 kilo)

De Beeztees Hondenfietsmand Xoex is makkelijk te bevestigen aan de fiets door middel van een kliksluiting.

In de mand zit een haakje waaraan je halsband of tuigje makkelijk kunt bevestigen zodat de hond er niet uit kan springen. Door het gaas aan de voor- en zijkant is er genoeg luchticirculatie voor de hond en kan hij naar buiten kijken. De fietsmand heeft  een zacht kussentje (wasbaar op 30 graden).

De mand heeft ook een schouderband, hierdoor kun je hem ook als vervoerstas gebruiken.

Hij is geschikt voor honden tot 10 kilo. De afmeting 40 x 25 x 30 cm.

Trixie Fietsmand voor bagagedrager (voor honden tot 8 kilo)

Deze hondenfietsmand voor op de bagagedrager is van zwarte wilgentenen gemaakt en heeft een draadkap zodat je hond alles kan zien en veilig zit.

De hondenfietsmand is verder voorzien van een grijs zacht kussen, zodat jouw hond comfortabel kan zitten.

De fietsmand is geschikt voor honden tot 8 kilo. De afmeting is 35 x 55 cm, de hoogte is 49 cm.

Beeztees Houten Fietsmand Journey + Kap (honden tot en met 10 kilo)

Je leest het goed, dit is een houten fietsmand met op de zijkant een leuke quote.

De mand bevat een comfortabel kussentje en wordt geleverd met kap, zodat jouw hond helemaal veilig in de mand zit.

Aan de zijkanten van de mand zitten 2 handvatten. De mand is makkelijk achter op de fiets te bevestigen met het meegeleverde kliksysteem. De mand kan op elke (elektrische) fiets bevestigd worden met een bagagedrager van 9 tot 16 cm breed en spijlen met een diameter van 8-16 mm (ook geschikt voor V-shape bagagedragers).

Deze hondenfietsmand is geschikt voor kleine honden tot en met 10 kilo. Afmeting 45 x 33 x 45 cm.

Hondenfietskarren voor achter de fiets

Met een hondenfietskar kun je je hond op een eenvoudige manier overal mee naar toe nemen.

Voor het kopen van een hondenfietskar is er genoeg keuze. Er zijn fietskarren voor honden in diverse gewichtsklassen, opvouwbare fietskarren en fietskarren die ook te gebruiken zijn als buggy / wandelwagen. Hondenfietskarren zijn er in diverse prijsklassen (zie de 2 voorbeelden die ik hierna noem).

Het is voor je hond wel even wennen om in een hondenkar te zitten, dus dit zal je rustig op moeten bouwen. Laat je hond eerst in de kar gaan zitten zonder te rijden, als dat goed gaat kun je verder gaan met een rijdende fietskar op gladde ondergrond en daarna op een hobbeliger pad. Het is dus niet vandaag kopen en direct met je hond erin wegrijden.

Trixie hondenfietskar

De Trixie hondenfietskar* die hier besproken wordt is er in 3 verschillende maten, is opvouwbaar en om te bouwen tot wandelwagen.

De hondenfietskar is er in de volgende maten: voor honden tot 9,5 kilogram, voor honden tot 11 kilogram en voor honden tot 13 kilogram.

Met de los verkrijgbare ombouwset is hij om te bouwen tot een hondenwandelwagen. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld de jonge pup of de oudere hond, die slecht ter been is.

Met de hondenfietskar van Trixie kun je jouw hond dus veilig en op een eenvoudige manier overal mee naartoe nemen. De hond kan via de open te ritsen openingen aan de voor- of achterzijde eenvoudig in de fietskar komen. Dankzij een uitneembare gepolsterde zitting kan jouw hond comfortabel in het karretje zitten.

Je wilt natuurlijk niet dat je hond onverwachts uit de kar kan springen. Hier is een mooie oplossing voor. Er zit namelijk een ingebouwde korte riem waaraan je je hond vast kunt zetten.

Een bijkomend voordeel van de Trixie Hondenfietskar is dat deze ruimte besparend kan worden opgeborgen. De kar is namelijk opvouwbaar. De wielen zijn eenvoudig te (de)monteren door middel van een ‘quick fix’ systeem.

Het metalen frame zorgt er verder voor dat de kar solide is. Het doek is gemaakt van duurzaam en gemakkelijk te reinigen polyester. Het maakt dus niet uit als het een beetje vies wordt.

Deze hondenfietskar is verder voorzien van goede ventilatie door middel van het netachtige materiaal. Jouw hond kun je tegen wind en regen beschermen omdat er aan de voor- en bovenzijde van de kar extra af te sluiten flappen zitten. Er zijn reflectoren en reflecterende strepen op de Trixie Hondenfietskar, waardoor de kar extra goed zichtbaar in de schemer of het donker is.

Los te kopen ombouwset
De Trixie Hondenfietskar is eenvoudig om te bouwen tot hondenwandelwagen door middel van de apart verkrijgbare ombouwset. Deze set bevat onder andere een duwstang, een zwenkwiel voor aan de voorzijde en een handrem. Er worden instructies meegeleverd zodat u de kar gemakkelijk om kunt bouwen. Dankzij het zwenkwiel is de wandelwagen erg goed wendbaar. Let op: Deze ombouwset is niet verkrijgbaar voor Trixie Hondenfietskar maat S.

Croozer Hondenfietskar

Croozer hondenfietskar

De Croozer Hondenfietskar* is een luxe fietskar speciaal ontwikkeld om grotere honden veilig te vervoeren. Hij is er in 3 maten, opvouwbaar en om te bouwen als hondenbuggy.

De hondenfietskar is er in de volgende maten: voor honden tot 35 kilogram en 2 verschillende groottes voor honden tot 45 kilogram.

Met de los verkrijgbare hondenbuggy uitbouw set kun de fietskar ombouwen tot hondenwandelwagen.

De hondenfietskar biedt veel ruimte en heeft een lage gemakkelijk toegankelijke brede instap en is daarom heel comfortabel voor de middelgrote tot grote rassen, alsmede oudere of zieke honden en puppy’s die nog niet teveel lichamelijke activiteit mogen uitvoeren. Je kunt ook een wandeling maken met je hond nadat je hem tot hondenbuggy hebt omgebouwd.

In deze hondenfietskar is goede ventilatie door de gaaspanelen aan de voor-, zij- en achterkant. Verder is er een afneembare hoes ter bescherming van regen en vuil en een oprolbaar scherm op de achterkant. De hondenfietskar heeft ook een open zonnedak met rits. Er is een geïntegreerd buitenvak waar je bijvoorbeeld de riem of regenjas in kunt doen.

De grond is stevig met een antislip mat. Beide wielen hebben parkeerremmen en de hondenfietskar heeft aan de achterkant verlichting die op batterijen werkt. Tot slot is de Croozer hondenfietskar opvouwbaar en daarom na gebruik makkelijk op te bergen.

Altijd handig om mee te nemen

Vergeet niet om water voor je hond mee te nemen. Er zijn lichte compacte drinkflessen voor de hond die een uitschuifbaar reservoir hebben waaruit jouw hond makkelijk onderweg kan drinken. Bekijk op Bol.com de diverse honden drinkflessen*.

Deze drinkflessen zijn lekvrij en door het formaat heel makkelijk mee te nemen.

Regenjas
Als je wat langer op pad ben kun je altijd verrast worden door een regenbui. Wil je niet dat je hond kletsnat regent, dan kun je er voor kiezen om een honden regenjas voor hem te kopen. Deze kun je dan voor de zekerheid meenemen en gebruiken als het nodig is. Bij het kopen van de regenjas is het handig om er op te letten dat er reflecterende strepen op zitten.