Puppies en overgewicht

Overgewicht hondPuppies en volwassen honden kunnen overgewicht ontwikkelen door een verkeerde voeding en/of te weinig beweging. De meest voor de hand liggende oorzaak is dat ze te weinig beweging krijgen en te veel snacks en voer, maar er zijn nog meer oorzaken waarom honden dik kunnen worden.

Na een castratie of sterilisatie kan een hond ook dikker worden, dit komt omdat de hormonen van de hond veranderden en hij daardoor minder energie heeft, dus minder beweegt.

Hoe stel je vast dat een pup te dik is?

Je kunt vaststellen of de pup te dik is op dezelfde manier als voor een volwassen hond. Als je de ribben van de hond wel kunt voelen maar niet kunt zien is zijn gewicht normaal. Kun je de ribben van je pup niet meer voelen, dan is hij te dik.
Het gaat het erom dat je niet hard moet drukken om de ribben te voelen, je moet de ribben tijdens het aaien al licht kunt voelen.

Te dikke honden

Honden met overgewicht leiden een passief leven. Ze spelen en rennen minder en zijn sneller moe dan andere honden. De kans op gewrichtsproblemen en hartaandoeningen zijn ook hoger.

Voorkom dat je puppy te dik wordt

Het is voor iedereen het beste als je pup op normaal gewicht blijft en niet te dik wordt. Het is belangrijk om de richtlijnen te volgen die op de verpakking van het hondenvoer staat, maar misschien moet je het toch een beetje aanpassen als jou pup weinig beweging krijgt.

Als je jouw pup een lekker tussendoortje wilt geven kun je het beste normale hondensnacks geven in plaats van een stukje kaas of worst. Stukjes kaas en worst bevatten namelijk meer vet als een hondensnack.

Beweging spreekt voor zich, elke pup en volwassen hond heeft voldoende beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Dit hoeven niet alleen wandelingen te zijn, je kunt ook spelen met de hond.

Wat als mijn pup erg dik is?

Als jouw puppy erg dik is kun je het beste naar de dierenarts gaan voor een speciale vermageringsdieet.