Puppy bijten afleren

Wil jij je puppy bijten afleren? Het afleren van het bijten van een pup kan voor ons hondenliefhebbers een echte uitdaging zijn.

In het begin is het misschien leuk en grappig wanneer een puppy zeven of acht weken oud is, maar het is niet meer zo leuk als je pup drie of vier maanden oud is en met de dag groter wordt. Het is dus belangrijk dat je je puppy afleert om te bijten.

De ene pup zal vaker bijten dan een andere pup en het is afhankelijk van jouw gedrag of dit zo blijft. Wanneer je een puppy bijten wilt afleren zal je consequent moeten zijn.

In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je het bijten kunt afleren, maar laten we eerst kijken naar hoe het komt dat puppy’s hun tanden overal in willen zetten.

Waarom bijten puppy’s eigenlijk?

Puppy’s moeten alles nog ontdekken en besteden daardoor een hoop tijd aan het onderzoeken van onbekende voorwerpen. Er wordt verder natuurlijk ook veel gespeeld met nestgenoten.

Een puppy gebruikt bij al deze normale activiteiten zijn mond en dus ook zijn scherpe puppytanden. Dit is normaal en komt omdat dit de enige manier is waarop een pup iets kan vastpakken, voelen en onderzoeken. Een puppy heeft tenslotte geen handen om dit mee te doen.

Tijdens het spelen met andere puppy’s laten ze aan elkaar wel weten wanneer er te hard gebeten wordt. Een puppy zal dan gaan piepen en stoppen met spelen omdat hij of zij het niet meer leuk vindt. Wanneer een puppy erg hard bijt tijdens het drinken bij de moeder zal ze ook weglopen omdat ze hier niet van gediend is.

Wanneer pups met mensen spelen komt het ook vaak voor dat ze bijten en kauwen op handen, ledematen en kleding. Dit gedrag hoort dus bij het spel van je pup. Zo heeft hij het ook in het nest gedaan.

Een andere reden waarom je pup ook wil bijten is wanneer de tanden van de pup beginnen te wisselen. Je puppy heeft dan veel behoefte om op van alles te kauwen. Zorg dus dat je ook genoeg hondenspeeltjes in huis hebt waar hij wel op mag kauwen.

Hoe leer je een puppy bijten af?

De huid van de mens is natuurlijk heel anders dan de huid van een hond. Bij ons mensen zal het ook sneller pijn doen wanneer een puppy bijt dan wanneer hij het bij zijn nestgenoten doet.

Wanneer je het bijten van een puppy wilt afleren moet je duidelijk je grenzen gaan aangeven, net zoals de nestgenoten van je pup het deden.

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen om het bijten van je puppy af te leren. Er zijn verschillende manieren waarop je de pup het bijten kunt afleren. Hieronder kun je twee van deze methodes lezen.

Methode 1: Laat je puppy weten dat het pijn doet

De populairste methode om het bijten af te leren is om de pup te laten weten dat het pijn doet als hij je bijt.

Op het moment dat je pup tijdens het spelen te hard bijt, kun je het best stoppen met spelen en hem of haar negeren. Het is eventueel ook nog een optie om “auw” te roepen wanneer de pup te hard bijt, om vervolgens weg te lopen en de pup te negeren.

Je kunt de pup negeren door rustig weg te lopen waar je aan het spelen was en met je rug naar de pup toe te gaan zitten. Negeer je puppy compleet, geef dus ook geen negatieve aandacht, en houdt dit een aantal minuten vol (bijvoorbeeld 5 minuten).

Na de 5 minuten kun je het opnieuw proberen en weer met de hond gaan spelen. Bijt de pup tijdens het spelen weer te hard, dan moet je gewoon weer precies hetzelfde doen.

In het begin kan het zijn dat de hond het nog niet helemaal begrijpt, hij dacht tenslotte dat hij niets verkeerd deed en gewoon leuk aan het spelen was, maar na een aantal keer zal de pup het door beginnen te krijgen en snappen dat het komt omdat hij te hard bijt.

Zodra hij het door heeft zal hij zachter bijten om te voorkomen dat je ophoudt met spelen, dit is tenslotte veel leuker dan genegeerd worden.

Wil je dat de pup helemaal nooit meer in je handen bijt, dan kun je iedere keer stoppen wanneer je pup in je handen bijt (ook al doet hij het zacht).

Methode 2: Wissel je hand voor een speeltje of bot

Wanneer je er vroeg bij bent kun je al vlot het bijtgedrag van je puppy corrigeren. Je kunt dit doen door je handen of iets anders waar de pup niet in mag bijten om te ruilen voor een speeltje.

Ideaal zou zijn als je voordat de pup je bijt je snel genoeg bent om een speeltje ervoor te houden zodat de pup het speeltje pakt. Je kunt vervolgens leuk samen spelen om het goede gedrag te belonen.

Zodra je puppy wel in je handen bijt kun je het best duidelijk “Nee” zeggen en je vingers vervangen voor een speeltje. Je kunt overigens de “nee” natuurlijk ook vervangen voor een ander woordje die je wilt gebruiken om de hond te corrigeren.

Voor jonge puppy’s is dit vaak het enige wat je hoeft te doen om dit gedrag af te leren.

Conclusie

Het is normaal gedrag dat een puppy bijt. Het is de enige manier waarop ze dingen kunnen voelen en ontdekken en het wordt in het nest door iedereen gedaan. Er worden echter in het nest ook al grenzen gesteld. Gaat een pup te ver, dan zal er gestopt worden met spelen.

Wij als eigenaren moeten de pup aanleren wat onze grenzen zijn. Mag de pup wel in je handen bijten zolang het geen pijn doet of mag de pup helemaal niet in je handen bijten? Je moet dit zelf bepalen en om de pup het juiste gedrag aan te leren is het ook belangrijk dat je consequent bent.

Vorig artikel:

Volgend artikel: