Rashond, kruising of bastaard

Hond met voetbalje hebt de stap genomen om een hond in huis te halen. Nu is de vraag, wil je een rashond (zo ja, welke), kruising of bastaard? Hieronder kun je de verschillen tussen een rashond, kruising en bastaard lezen.

Rashond

Een rashond is een hond met stamboom. Als je een rashond koopt via een rasvereniging van dat ras moet de fokker aan vele eisen voldoen. Dat betekent dat de moeder en vaderhond gecontroleerd worden op allerlei onderdelen. Enkele voorbeelden zijn: heupdysplasie(HD), oogafwijkingen, patella luxatie etc. (Voor elk ras gelden andere eisen). Je sluit op deze manieren wat risico’s uit, maar dat betekent niet dat een rashond geen enkele afwijking kan krijgen.

Bij het fokken met rashonden geldt ook bij veel rasverenigingen dat de ouderdieren bepaalde show- of werkresultaten moeten behalen.

Een voordeel bij een rashond is dat je van te voren weet hoe de hond er later uitziet en wat de karaktereigenschappen zijn. Ook kun je jezelf afvragen wat er allemaal bij komt:
– Is het ras makkelijk of moeilijk op te voeden?
– Welke erfelijke aanleg voor ziekten zijn bekend bij dit ras?
– Moet dit ras veel gekamd en geborsteld worden?
– Heeft het ras veel beweging nodig?
– Is het een jachthond, werkhond of gezelschapshond?
– Kan het ras goed overweg met kinderen?

Rashonden zijn duurder dan kruisingen en bastaard honden. Voor de precieze prijs kun je altijd contact opnemen met de desbetreffende rasvereniging.

je kunt altijd via de rasvereniging algemene informatie krijgen en informatie over fokkers en beschikbare puppies. je zou ook kunnen gaan kijken bij een rashondententoonstelling of een clubmatch van een rasvereniging waarvoor je belangstelling hebt.

Kruising

Met een kruising bedoelen we dat een pup voortkomt uit twee verschillende rashonden (bijv. labrador moeder en dalmatiër vaderhond). Bij een kruising kan nog iets gezegd worden over hoe de pups er als volwassen hond uit zullen gaan zien. De pups zullen qua uiterlijk op vader of moeder lijken, of iets van beide ouders weg hebben. Ook het gedrag kun je hiervan af leiden, al is natuurlijk nooit te zeggen of vader of moederhond het dominantst overerft. Als je voor een kruising gaat en het je niet uit maakt op welke ouder de pup gaat lijken, ga wel de vader en moederhond goed na. Welk gedrag vertonen zij, zijn ze gezond en passen ze qua ras wel goed bij elkaar?

Bij de ouders van een kruising worden geen controles gedaan op erfelijke afwijkingen, ook worden deze fokkers niet gecontroleerd op huisvesting, socialisatie etc. Vaak zijn dit gelegenheidsnestjes.

Bastaard

Met een bastaard bedoelen we dat een pup voortkomt uit een rasloze moeder en/of een rasloze vaderhond. Een bastaard komt vaak voort uit een dekking die per ongeluk heeft plaatsgevonden en waarbij soms helemaal onbekend is wie de vaderhond is. Ook bij een bastaard worden de ouderhonden niet gecontroleerd op erfelijke afwijkingen, ook wordt de fokker niet gecontroleerd op huisvesting, socialisatie etc.

Wat een nadeel kan zijn is dat je bij een bastaard nooit kan voorspellen hoe het karakter zich zal vormen. Eigenschappen van verre voorouders kunnen naar voren komen. Hiermee bedoelen we op alle eigenschappen op alle gebieden! Uiterlijk, gedrag, grootte e.d. U zult dus nooit precies weten hoe de pup is als hij volwassen is.

Voordelen van de keuze voor een bastaard is dat de kans op aangeboren afwijkingen / erfelijke aandoeningen kleiner is doordat er generaties lang niet binnen één ras is gemengd. De aanschaf is goedkoper dan een rashond.