Reu of teef

Puppy reu of teefEen keuze maken tussen een reu of een teef kan best lastig zijn aangezien beide aantrekkelijke en minder aantrekkelijke kanten hebben. Als je wilt fokken met de hond is de keuze natuurlijk wel zo gemaakt.

De keuze tussen een reu en een teef is een persoonlijke keuze. De een voelt zicht aangetrokken tot een reu en de ander meer tot een teef. Het is onmogelijk om het juiste advies aan je te geven. Het is wel mogelijk dat je stilstaat bij de diverse eigenschappen die aan een reu en een teef verbonden zijn.

Als er al een hond in huis loopt, dan is het verstandig om de nieuwe pup van het andere geslacht te kiezen. Zo voorkom je de meeste problemen. Het is natuurlijk niet zo dat twee reuen of twee teven samen altijd problemen opleveren.

Gedragsverschil

Net als bij de mens verschillen reuen en teven ook in gedrag. Een reu is over het algemeen wat dominanter (niet noodzakelijk). Een reu wil graag aan andere mannetjes in de buurt laten zien dat het zijn gebied is waarin ze zich bevinden. Dit doet de reu door het markeren met urinestraaltjes tegen bomen. Het liefst plast hij dan over de geur van een andere reu die een tijdje geleden is langsgekomen. Het “haantjesgedrag” van een reu kan tot vele herhaaldelijke vechtpartijen leiden tegen andere honden in de buurt.

Een teef kan daarentegen soms een echte ‘bitch’ zijn. Snauwen naar andere honden wanneer ze kennis/contact willen maken is een gedrag wat geregeld voorkomt bij teven. Meerdere teven in huis kunnen voor rangorde problemen zorgen en dat vergeten allebei de teven niet snel.

Formaat

Reuen zijn over het algemeen groter en steviger gebouwd dan teven. Bij sommige rassen kan het verschil behoorlijk groot zijn en bij andere rassen weer wat minder.

Loopsheid

Teven worden eens in de 6-9 maanden loops. Deze loopsheid duurt ongeveer 3 weken. Gedurende deze periode is er sprake van bloedverlies. De hoeveelheid bloedverlies verschilt per teef. Sommige teven bloeden heel weinig en andere teven juist heel veel. Wil je in deze periode bloedvlekken in huis voorkomen dan zal je teefje een ‘broekje’ moeten dragen.

Tijdens de loopsheid is de teef heel aantrekkelijk voor een reu. Dit is duidelijke merkbaar tijdens het uitlaten van de hond. Sommige reuen zijn niet weg te slaan. Halverwege de loopsheid is de teef vruchtbaar, en wilt ze ook gedekt worden. Als de teef nog niet ‘dekrijp’ is, zal ze tegen alle opdringerige reuen snauwen zodat de reuen weggaan. Ook de aanwezigheid van andere teven wordt niet altijd gewaardeerd.

Om een ongewenste dekking te voorkomen kun je het beste de hond aan de lijn houden tijdens het uitlaten.

Als je een reu hebt kan de aanwezigheid van een loopse teef de hond behoorlijk van slag maken. Zo kan je hond weglopen als hij een loopse teef ruikt, janken of niet willen eten. Daarom kan het lastig zijn als een loopse teef in de buurt woont. Lang niet alle reuen hebben last van dit gedrag.

Conclusie

Zoals je merkt zijn er maar weinig feiten die voor het een of het ander pleiten. Jouw persoonlijke voorkeur blijft dus een belangrijke rol spelen.

Je kunt jezelf ook nog laten voorlichten door de fokker over de beschikbare honden. Een ervaren fokker kan in het nest al zien welke honden een bepaald soort gedrag vertonen.