Tandenpoetsen bij je hond

Wil je de tanden van je hond poetsen? Gebitsverzorging bij honden is het reinigen van tanden en kiezen om gebitsproblemen te voorkomen. De verzorging van het gebit van je hond is goed zelf te doen door zijn tanden te poetsen.

Om tanden te poetsen bij je hond kun je het beste bij dierenarts of in een dierenspeciaalzaak voor honden ontwikkelde tandenborstels en hondentandpasta kopen.

Je kunt er ook voor kiezen om een poetsgaasje die je om de vinger moet wikkelen te nemen. Poetsen met een speciaal poetsgaasje gewikkeld om een vinger wordt beter geaccepteerd door de hond.

Er zijn ook speciale voor honden ontwikkelde vingertandenborstels te krijgen, deze wordt eveneens beter geaccepteerd door de pup of hond.

Om tanden te poetsen bij je hond kun je het best bij de dierenarts of in een dierenspeciaalzaak speciale stevige tandenborstels en hondenpasta kopen.

Gebruik nooit tandpasta voor mensen, behalve dat honden de smaak vies vinden zit er ook fluoride in en dat is niet goed voor honden. Tandenpoetsen moet je rustig aanleren. Je kunt hiermee beginnen als de hond er al aan gewend is dat je weleens zijn tanden bekijkt. Wel is het aan te raden alles zo vroeg mogelijk te doen zodat het een gewoonte voor de hond wordt.

Hoe tandenpoetsen bij je hond aanleren?

Hond tandenpoetsen aanleren

Tandenpoetsen aanleren bij jouw hond kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Het beste is dat je er vrij snel mee gaat beginnen zodra je pup bij jou thuis gewend is..

Om je hond te laten wennen aan de tandenborstel of poetsgaasje kun je er eerst een lekkernij op doen zodat de hond het een leuk voorwerp gaat vinden.

Begint de hond het voorwerp te accepteren? Mooi, dan kun je rustig aan beginnen door enkele poetsbewegingen te maken.

Breidt dit telkens verder uit totdat de hond er helemaal aan gewend is. Je hoeft de mond niet open te trekken, de lip optillen is voldoende.

Poets de tanden van je hond elke dag

Als je iedere dag de tanden van je hond poetst vergeet je het niet. Echter is twee a drie keer per week vaak al voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. Tijdens het poetsen dienen de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak en vooral de achterste kiezen goed gepoetst te worden.

De buitenkant van de tanden en kiezen van de onderkaak worden door de bovenkaak kiezen gepoetst en de binnenkant van de tanden worden door de tong gepoetst.

Tandenborstel of vingertandenborstel?

Voor het poetsen van de tanden van je hond zijn er speciaal voor de hond ontwikkelde tandenborstels te koop. Je hebt de keuze uit een tandenborstel of een vingertandenborstel. Het is aan jou wat je het prettigste vindt.

Tandenborstel

De tandenborstel* is ergonomisch, heeft een antisliphandgreep en zachte flexibele borstelharen. Voor het poetsen breng je een kleine hoeveelheid hondentandpasta op de borstel aan.

De tandpasta die je gebruikt moet zoals al eerder genoemd speciaal voor honden ontwikkeld zijn. De tandpasta heeft meestal een lekkere smaak, waardoor de hond makkelijker zijn tanden laat poetsen.  

Vingertandenborstel

De vingertandenborstel van Bogadent* bevat geavanceerde microvezels welke tandplak verwijderen op een milde en effectieve manier De vingertandenborstel past om iedere vinger. Je trekt het hoesje over je vinger en het lusje over de middelvinger zodat het vingertandenborstel op zijn plaats blijft zitten. Het hoesje wordt bevochtigd met water of met Bogadent Dental LIPO gel*. Na gebruik kun je het hoesje uitspoelen met water.

Vingertandenborstel voor puppy’s

Om de pup het tandenpoetsen aan te leren kun je het beste de speciaal door Bogadent voor de pup gemaakte puppy vingertandenborstel* gebruiken, welke is gemaakt van microvezel. Deze maakt dat de pup makkelijker aan het tandenpoetsen kan wennen omdat je gecontroleerd het gebit kunt poetsen. Met de “gewone” hondentandenborstel kun je minder gecontroleerd de tandenpoetsen.

Wat als tandenpoetsen niet lukt ?

Als het bij jouw hond niet lukt om de tanden te poetsen, dan zijn er gelukkig nog andere mogelijkheden om het gebit van je hond te reinigen en tandplak te verminderen. Hieronder volgt een korte opsomming van producten voor de verzorging van het gebit.

Reinigingsdoekjes gebit

Met reinigingsdoekjes* voor het gebit van honden kun je vieze geurtjes neutraliseren en het helpt afzetting van tandplak te verminderen.

Gebitsverzorgende snacks

Er zijn hondensnacks* te koop die bijdragen aan het verminderen van de vorming van tandplak. Door de vorm en / of structuur van de snack dragen ze bij aan de reiniging van het gebit van je hond.

Pedigree Dentastix

Is tandenpoetsen geen succes? Dan kun je de hond dagelijks Pedigree Dentastix* geven. Het is wetenschappelijk bewezen dat bij dagelijks gebruik van Dentastix de vorming van tandsteen op het gebit tot 80% vermindert.

Dental care hondenvoer

Er is speciale dental care hondenvoer* die door de structuur, grootte en vorm van de brokken zorgen dat tanden en kiezen tijdens het kauwen goed gereinigd worden. De brok bezit tevens een bestanddeel dat de vorming van tandsteen tegen gaat.

Het helpt echter alleen voor de hond die kauwt op zijn brok.

Kauwspeeltjes en botten

Je hond op veel kauwspeeltjes en botten te laten kauwen is ook een manier waarop het gebit van jouw hond schoon blijft. Er zijn speciale kauwspeeltjes* te verkrijgen bij dierenspeciaalzaken met een structuur die ervoor zorgt dat de kiezen van de hond goed worden schoongemaakt.