Mag een puppy traplopen?

Over honden en traplopen is veel onduidelijkheid. Heupdysplasie (HD) is de veroorzaker van deze onduidelijkheid. De een zegt “Een puppy mag niet traplopen, dit mag pas als de pup een jaar oud” en de ander zegt “Het is geen enkel probleem, mijn hond heeft tenslotte ook nooit problemen gehad”.

Aan beide antwoorden heb je niet zo veel en je zit dus nog steeds met dezelfde vraag in je hoofd.

Honden en dan zeker puppy’s hebben in veel gevallen moeite met springen of naar beneden klimmen van banken bedden of ander meubilair. Dit kan omdat honden zich op “grote” hoogte bevinden, maar sommige hondenrassen zijn ook gewoonweg te klein of hebben heupproblemen, waardoor traplopen moeilijker is.

Wat hoe dan ook wel het geval is, is dat puppy’s moeite hebben om een trap omhoog of omlaag te lopen. Een pup is nog te klein en in combinatie met angst en een minder goed evenwicht is een trap potentieel gevaarlijk.

Om kort antwoord te geven op de vraag “mag mijn pup traplopen?” kan ik het volgende antwoord geven: Een puppy kan beter niet te vroeg starten met traplopen. Bij een maand of 6 zou het kunnen, maar alleen als de jonge hond groot genoeg is en het gecontroleerd (rustig) doet, zodat er geen misstappen zijn.

Er zit echter meer achter dan alleen dit korte antwoord. Hieronder zal ik je meer informatie geven en je tips geven hoe je eventueel jouw hond kunt leren traplopen op een veilige manier.

Is het slecht voor puppy’s om trap te lopen?

Een puppy is nog volop in ontwikkeling. Met zijn coördinatie is dit niet anders en er bestaat daarom altijd het risico dat een pup van de trap kan afvallen.

Iedere trede van de trap kan voor zijn slungelige lichaam en poten een potentieel gevaar zijn om mis te stappen en een val veroorzaken. Dit is iets wat je niet moet willen, want het kan ervoor zorgen dat de botten afwijkend groeien.

Wat is er zo moeilijk aan traplopen?

De grootste uitdaging die puppy’s hebben met traplopen is dat het in eerste instantie wel een berg lijkt.

Iedere stap extra de trap op kan een enorme onderneming zijn voor de pup. De pup is tenslotte nog klein en een traptrede is dan nog erg hoog.

Maar ook als de pup al iets groter wordt moet de trap nog beheerst leren te worden. Een puppy verliest regelmatig zijn balans en struikelen geregeld. Het is hierdoor moeilijk voor een pup om een trap op en al helemaal om een trap af te lopen.

Wel is het belangrijk om op een gegeven moment je hond te leren traplopen, anders kan het zijn dat je later een oudere hond hebt die niks van trappen moet hebben en dat kan in sommige situaties best onhandig zijn.

Voordat je jouw puppy leert traplopen moet je jezelf nog wel een belangrijke vraag stellen, namelijk “Vanaf welke leeftijd mag een puppy traplopen?”.

Vanaf welke leeftijd mag een hond (puppy) traplopen?

Dit hangt af van het ras en de conditie van je puppy. Het is in ieder geval nooit verstandig om de eerste maanden van een hond al te beginnen met traplopen.

De pup moet eerst groeien en voldoende spierkracht opbouwen voordat er zonder al te veel inspanning de trap op en af gelopen kan worden.

In het algemeen is het advies vaak om je puppy niet eerder dan dan 3-4 maanden trap te laten lopen. Bij een maand of 6 is echter toch weer wat beter, aangezien je hond dan minder onstuimig is en nog wat verder is gegroeid.

Wat wel goed is om te weten is dat het niet ongebruikelijk is dat jongere pups zo nu en dan al eens een paar traptredes lopen. Je komt deze wellicht ergens buiten tegen of misschien heb je voor je huisdeur 2-3 traptredes.

Je hoeft niet direct in paniek te raken als je puppy een traptrede neemt binnen- of buitenshuis. Straffen is zeker niet nodig, want dan kan de pup negatief over de trap gaan denken en dat is niet de bedoeling voor in de toekomst.

Wanneer je pup zo nu en dan 2-3 treden moet beklimmen om ergens te komen, dan kun je dit wel toestaan, aangezien dit waarschijnlijk geen negatieve gevolgen zal hebben voor de pup en hem perfect helpt om trap te leren lopen. Voor de zekerheid kun je het altijd aan je eigen dierenarts vragen.

Het is echter zeker niet de bedoeling dat je puppy grotere trappen op gaat lopen. Denk hierbij aan een trap van de ene naar de andere verdieping. De kans op letsel is dan vele malen groter, zeker wanneer dit onstuimig gebeurd. Wacht dus tot de hond wat ouder is en de volledige controle over zijn lichaam heeft, zodat de kans op vallen niet groot meer is.

Wordt Heupdysplasie (HD) veroorzaakt door traplopen?

Het is niet helemaal waar dat Heupdysplasie of andere gewrichtsproblemen bij honden veroorzaakt worden door traplopen. De problemen komen vaak wanneer een hond niet op de juiste manier trappen loopt of als een hond overgewicht heeft. Traplopen kan dus wel nadelige effecten hebben als het niet goed gedaan wordt.

Wat is voor een hond de juiste manier om trap te lopen?
De juiste en enige goede manier is om de hond rustig de trap op- en af te laten lopen, zonder misstappen. De hond heeft hier echter wel voldoende spierkracht voor nodig, daarom is het niet verstandig om jonge honden trap te laten lopen.

Hoe voorkom je dat een hond trap gaat lopen?

Wanneer je puppy nog te jong is om trap te lopen of als je helemaal niet wilt hebben dat een hond in huis de trap op kan lopen, dan kun je (tijdelijk) een traphekje voor de trap plaatsen*. Dit is ook verstandig om te hebben als je even van huis gaat. Het is dan niet handig als de pup zelf zonder toezicht de trap op kan lopen.

Indien je van jongs af aan een traphekje plaatst, dan heeft de hond gewoonweg niet de kans om te proberen de trap op te lopen. Dit is goed om je viervoeter te beschermen en de makkelijkste manier om te zorgen dat je hond geen trap gaat lopen.

Wanneer de hond ouder is en je haalt het traphekje weg, dan zie je vaak ook dat de hond totaal geen behoefte heeft om naar boven te lopen. Het wordt niet gezien als optie, omdat dit het voorheen ook nooit was.

Heb je geen behoefte aan een traphek, dan zal je goed op moeten letten of de hond niet gaat proberen trap te lopen. Afhankelijk van de locatie van je trap heb je nog meer mogelijkheden. Met een trap op de gang kun je er voor zorgen dat je altijd de deur richting de trap gesloten houdt, zodat de pup daar niet zomaar kan komen.

Hoe leer je een hond traplopen?

Zodra je pup oud genoeg is en niet meer onstuimig struikelt of vaak omvalt, kun je jouw hond leren traplopen. Het is niet heel moeilijk om dit aan te leren. Een populaire methode is om wat lekkers op de traptredes te leggen.

Leg om te beginnen een paar lekkere brokjes op de eerste 3 traptredes. Moedig je puppy aan om de traptrede op te lopen. Zodra jouw hond dit goed heeft gedaan kun je een aantal brokjes extra op de trap leggen op een hogere trede. Blijf dit doen tot de hond boven is gekomen.

Om zelf de controle te houden en te zorgen dat de hond niet te enthousiast over de trap loopt, en daardoor zichzelf bezeerd, kun je de eerste paar keren jouw hond ook aanlijnen. Houdt de lijn kort en begeleidt de hond de trap op. Doe dit vervolgens ook weer naar beneden. Herhaal dit een aantal keer totdat de hond snapt dat springen of rennen van de trap geen optie is.

Jonge honden vinden de trap vaak nog eng. Door je hond bij iedere traptrede goed te belonen zorg je ervoor dat hij er vertrouwen in krijgt dat er niks is om angstig te zijn en hij dit gewoon kan doen.

Vergeet verder ook niet om je geduld te bewaren en altijd positief te blijven (dit pikken honden goed op). Het kan meerdere pogingen kosten om je hond zover te krijgen om de trap op te lopen. De ene hond doet het direct zonder problemen en de andere hond heeft er gewoon wat meer tijd voor nodig zonder zich angstig te voelen.

Is het veilig om een hond alleen te laten traplopen?

Dit hangt van de situatie af. Volwassen honden die al gewend zijn aan de trap en rustig lopen kun je prima weleens alleen de trap op of af laten lopen.

Bij puppy’s en jonge honden daarentegen is dit onverstandig, omdat je hiermee de kans vergroot op een blessure. Houdt dus altijd een oogje in het zeil wanneer je viervoeter de trap op wilt lopen. Ja, ook wanneer de hond het al eens eerder goed heeft gedaan.

Wanneer de hond een volwassen leeftijd heeft bereikt, wanneer dit is verschilt per ras, en je hebt de hond altijd netjes trap zien lopen, dan kan je de hond prima zelf de trap op en af laten gaan. Zorg er echter wel voor dat er nooit objecten op de trap liggen waarover je hond kan struikelen, dit wil je niet op je geweten hebben.

Wanneer is traplopen voor een hond NIET goed?

We weten ondertussen wel dat te jonge pups beter geen trap kunnen lopen, omdat het risico op vallen erg aanwezig is en de pups nog volop in ontwikkeling zijn. Er zijn echter ook nog andere redenen wanneer het niet verstandig is om je hond trap te laten lopen.

Kleine hondenrassen met lange rug

Kleine hondenrassen met een lange rug, zoals bijvoorbeeld een teckel of Engelse basset hound, lopen meer kans op blessures bij veelvoudig traplopen.

Honden met specifieke gezondheidsproblemen

Wanneer je hond opeens geen trap meer loopt, dan kan dit een teken zijn van een gezondheidsprobleem.

Zo kunnen oudere honden artritis ontwikkelen in hun gewrichten. Een trap op of aflopen is dan erg pijnlijk.

Een ander voorbeeld is Heupdysplasie. Simpel gezegd is dit een ontwikkelingsstoornis waar de hond slijtage heeft aan de heupgewrichten. Dit kan voor de hond erg pijn doen, waardoor traplopen geen optie meer voor je viervoeter is.

Honden met blessures

Je hond kan altijd een keer een blessure of verwoning oplopen, waardoor er tijdelijk geen trapgelopen kan worden, omdat dit de situatie kan verergeren.

Denk bijvoorbeeld aan een verrekte spier, gescheurde poot of een operatie waarbij hechtingen zijn gebruikt. Het kan dan voor de hond erg pijnlijk zijn om trap te lopen.

Misschien denk je wat maakt het uit dat een hond een operatie, op bijvoorbeeld een totaal ander plek dan zijn poten, heeft gehad. Vaak krijgt je hond dan echter ook een hondenkraag, zodat hij nergens aan kan komen. Een hondenkraag kan er ook vrij makkelijk voor zorgen dat een hond struikelt en zichzelf bezeerd op de trap.

Oude hond

Oudere honden krijgen soms te maken met allerlei gezondheidsklachten die niet bevordelijk zijn voor het traplopen. Zo kan het zijn dat je senior hond last krijgt van staar en minder goed kan zien. Het is ook mogelijk dat het evenwicht minder wordt en je viervoeter mobiliteitsproblemen krijgt.

Deze klachten kunnen ertoe leiden dat de hond sneller valt tijdens het op of aflopen van trappen. Het is hierdoor niet verstandig om je viervoeter dit nog te laten doen of in ieder geval niet zonder begeleiding van jou.

Hulpmiddel traplopen hond

Wanneer je in de situatie komt waarbij jouw hond niet (goed) meer kan traplopen en je nog wel de nodige keren de trap met je trouwe viervoeten op zal moeten, dan zijn er gelukkig hulpmiddelen beschikbaar.

Een mooi voorbeeld hiervan is de Trixie tilhulp* voor honden.

Je kunt hiermee jouw hond fysiek ondersteunen tijdens het traplopen, maar bijvoorbeeld ook bij het instappen van de auto of lopen na een operatie.

Situaties waar hondentrapjes handig zijn

Trappen zijn niet per definitie altijd slecht en komen in sommige situaties juist super handig van pas. Over het algemeen kunnen honden prima omgaan met trappen wanneer dit goed is aangeleerd en de hond oud genoeg is.

Daarnaast kan het ook zijn dat je een kleine of oudere hond hebt die graag op bed of op de bank wil liggen, maar dat het te hoog is om op te springen. Of wat dacht je van zelf de auto kunnen inspringen, dat is ook niet voor alle honden weggelegd.

In dit geval kan een hondentrap* uitkomst bieden.

Een hondentrap geeft stabiliteit als jouw hond omhoog klimt en zorgt er tevens voor dat je hond zich niet snel zal bezeren, wat met een mislukte sprong wel kan gebeuren.

Wil je overigens dat jouw pup helemaal niet op de bank komt en springt? Bekijk dat ook zeker het artikel “Mijn puppy springt op de bank“.

Tot slot

Trappen zijn een uitdaging voor puppy’s en honden die hier nog niet bekend mee zijn. Pups zijn vaak super enthousiast en dat kun je eigenlijk niet gebruiken bij het traplopen, want dan kunnen er ongelukken gebeuren.

Het is daarom verstandiger om te wachten tot je jonge pup een aantal maanden ouder is, zodat je hond iets minder onstuimig is geworden en verder is in zijn of haar groeiontwikkeling.

Feit is dat het belangrijk is om puppy’s goed in de gaten te houden in de buurt van trappen en dat je het op een rustige manier aanleert. Op latere leeftijd is dit niet meer nodig als je hond dit helemaal onder de knie heeft en rustig aan doet.