Hond koel houden met warm weer (tips)

Honden raken veel sneller oververhit dan mensen. Je hond koel houden met warm weer is heel erg belangrijk.

De reden waarom honden sneller oververhit raken komt doordat een hond niet net zoals wij kunnen zweten. Een hond heeft veel minder zweetklieren. De enige manier voor een hond om af te koelen is via de zweetklieren in de poten en door te hijgen. Dit is dan ook meteen de reden waarom je hond hijgt als het warm is.

Wanneer je een puppy hebt zal je nog beter moeten opletten, omdat het risico op oververhitting of een zonnesteek groter is. Een jonge hond kan namelijk minder goed de lichaamstemperatuur regelen dan een volwassen hond. Daarnaast heeft een jonge hond vaak geen stopknop en gaat maar door tot jij zegt dat het genoeg is.

Verder heb je natuurlijk ook nog honden met dikke (donkergekleurde) vachten wat het extra warm maakt en honden met een kortere snuit waarbij hijgen een stuk minder effectief is.

Het is dus aan jou als baas de taak om je hond op warme zomerse dagen goed te verzorgen en koel te houden. Wanneer je airconditioning hebt binnen heb je een makkie, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Hieronder volgen daarom meerdere tips om je hond koel te houden.

Hoe kun je zien dat een hond het te warm heeft?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus laten we beginnen met hoe je kunt zien dat je het erg warm heeft.

  1. Tong naar buiten: Wanneer je hond begint te hijgen en zijn tong uitsteekt alsof hij een langdurige ’tonggevecht’ heeft gewonnen, kan dit een teken zijn dat hij het warm heeft. Honden hijgen om hun lichaamstemperatuur te reguleren, dus let goed op dit teken!
  2. Overmatig kwijlen: Als je harige vriend begint te kwijlen alsof hij of zij een record aan kwijl probeert te vestigen, kan dit erop wijzen dat je hond het te warm heeft. Overmatig kwijlen kan een poging zijn van je hond om af te koelen, dus houd dit goed in de gaten.
  3. Een hond met weinig energie: Als je actieve hond opeens zijn enthousiasme verliest en zich terugtrekt in een schaduwrijk hoekje, kan dit duiden op oververhitting. Let op veranderingen in het gedrag en de energieniveaus van je hond.
  4. Weigeren van lichaamsbeweging: Als je hond tijdens een wandeling opeens weigert verder te lopen of constant naar schaduwrijke plekken trekt, kan dit een teken zijn dat hij te warm is. Let goed op zijn gedrag en probeer hem niet te dwingen verder te gaan en blijf in de schaduw.
  5. Brabbelende Buik: Als je hond last heeft van braken of diarree, kan dit ook te maken hebben met oververhitting. Het kan een teken zijn dat het lichaam van je hond probeert om de hitte te bestrijden, dus let op eventuele spijsverteringsproblemen.

Nu je bekend bent met de tekenen van oververhitting bij je hond, kun je snel ingrijpen om ervoor te zorgen dat hij koel en comfortabel blijft, zelfs op de heetste dagen. Onthoud dat preventie de sleutel is! Zorg voor voldoende schaduw, vers water en vermijd intense fysieke activiteit tijdens de heetste uren van de dag. Hieronder zal ik je meer vertellen over hoe je jouw hond koel kunt houden.

Hoe je hond koel houden?

Er zijn diverse manieren om jouw hond koel te houden. Hieronder zal ik deze voor je beschrijven. Om het in het kort samen te vatten gaat het erom dat je hond voldoende koel water tot zijn beschikking moet hebben, altijd een schaduwplek en niet teveel hoeft te bewegen. Dat zijn al drie hele belangrijke punten die voor het grootste gedeelte zorgen dat je hond enigszins koel blijft met warm weer.

Uiteraard zijn er nog wel meer tips om je hond koel te houden. Bekijk daarom hieronder alle tips.

Zorg voor voldoende (koud) water

Koud water in de schaduw voor Beagle hond

Het is van essentieel belang dat je hond altijd toegang heeft tot koel en vers water. Koud water helpt namelijk bij het verdampingsproces dat bij een hond optreed wanneer je viervoeter hijgt. Dit is een van de belangrijkste manieren waarop de lichaamstemperatuur van de hond gereguleerd wordt.

Water is zoals iedereen weet iedere dag van belang, maar tijdens warme zomerse dagen nog belangrijker. Zorg er daarom voor dat de waterbak van je hond op een plek staat waar de zon niet vol opstaat en ververs het water met enige regelmaat.

Ga je met je hond wandelen, dan is het ook geen gek idee om wat water mee te nemen voor je hond en voor jezelf. Op deze manier blijven jullie beide goed gehydrateerd.

Probeer verder ook goed op te letten of je hond voldoende drinkt. Een zonnesteek ligt zo op de loer als een hond uitdroogt. Het kan helpen om je hond te laten drinken door de waterbak aan te bieden en met je vinger in het water te spelen.

Zorg voor voldoende schaduw

Spendeer je graag veel tijd met je hond in de tuin? Wellicht is dit op een warme dag niet helemaal ideaal voor je hond en kan je jouw hond beter binnen houden. Wil je hond toch graag bij je zijn, dan is het belangrijk dat je hond een plek heeft in de schaduw.

Wanneer je geen bomen of andere dingen in de buurt hebt die schaduw creëren, dan kun je natuurlijk altijd een parasol erbij halen om een schaduwplek te maken.

Wel is het belangrijk om altijd op je hond te letten, want ook in de schaduw kan het ontzettend heet worden voor je hond waardoor oververhitting op de loer ligt. Leg je hond bij twijfel altijd binnen (uit de zon), daar is het vaak koeler dan buiten op warme dagen.

Laat je hond profiteren van koeltechnologie

Zie je sportatleten weleens met een koelvest of andere koelmiddelen lopen? Deze koeltechnologie is ook beschikbaar voor je hond om zich comfortabel te voelen tijdens warm weer.

Zo heb je speciale koelvesten voor honden die uitstekend geschikt zijn als je een wandeling gaat maken met je hond. Je kunt dit eventueel ook perfect combineren met een koelband voor je hond.

Ben je binnen in huis en wil je jouw hond verkoeling geven, dan is een koelmat voor honden een goede oplossing. Je hond heeft dan de comfort om op een mat te liggen en tegelijkertijd verkoeling dankzij de speciale verkoelingsgel in de mat.

Verkoel je hond met water

Hond in zwembad

Los van dat je hond voldoende water moet drinken, kun je water natuurlijk ook uitstekend gebruiken om je hond te verkoelen. Zo kun je een speciaal hondenzwembad kopen om een poolparty voor je hond te houden. Een andere optie is om naar een meer te gaan om samen te zwemmen met je hond. Kan je hond nog niet zwemmen? Bekijk dan ook hoe je jouw hond kunt leren zwemmen.

Het is verder ook een optie om je hond nat te sproeien met een tuinslang, maar het is wel belangrijk dat je hond dit wel prettig vindt. Dit zal per hond verschillen, die van mij vindt het echt helemaal het einde om nat gesproeid te worden, maar er zijn ook honden die niks van water moeten hebben.

Graaf een gat voor je hond

Heb je een grote tuin en is het voor jou geen probleem om ergens een gat te graven. Maak dan eens een mooie kuil in een hoek waar schaduw is waar jouw hond in kan liggen. Graaft je hond zelf? Dan kan je hond ook zijn gang laten gaan om zelf een gat te maken om in te liggen.

Op het warmst van de dag kun je eventueel het gat ook nog besproeien met water om het extra verkoelend te maken. Het is daarna alleen waarschijnlijk wel verstandig om je hond nog schoon te spoelen met water voordat je viervoeter weer naar binnengaat. Het mooie is dat dit wederom verkoelend is voor je hond.

Maak ijs voor je hond

Wanneer het warm weer is lusten wij allemaal graag een lekker verkoelend ijsje. Jouw hond gun je dit natuurlijk ook.

IJs dat gemaakt is voor mensen is alleen niet zo heel erg gezond voor je hond. Zo zitten er allerlei zoetstoffen en andere dingen in die eigenlijk voor onszelf al niet zo gezond zijn, maar voor je hond helemaal niet.

Wist je echter ook dat er speciaal ijs voor honden is en dat hondenijs maken ook makkelijk is om zelf te doen? Probeer het eens uit zou ik zeggen, jouw hond zal je dankbaar zijn.

Probeer je huis zo koel mogelijk te houden

Dit is niet iets wat alleen prettig is voor je hond, maar ook zeker voor jezelf. Probeer altijd je huis zo koel mogelijk te houden als het warm weer is. Zeker wanneer het een langere periode warm weer blijft.

Doe de zonwering naar beneden als je die hebt en houdt alles in huis compleet dicht op warme momenten van de dag. Dit is de enige manier om het zo koel mogelijk te houden. Is het buiten koeler dan binnen? Doe dan alle ramen open om het huis goed door te luchten en verkoeling in huis te krijgen.

Ga lopen met je hond bij zonsopgang of zonsondergang

Het is niet aan te raden om op warme momenten van de dag te gaan wandelen met je hond. Uiteraard moet je hond zijn behoeftes kunnen doen en dit mag ook zeker, maar probeer rondjes zo kort mogelijk te houden als het erg warm is.

Het risico dat je hond uitgeput raakt door de hitte is aanwezig en je zal ook moeten uitkijken dat het asfalt te heet is voor de voetzolen van je hond. Zeker van een jonge hond kunnen die redelijk snel verbranden.

Je kunt het best wandelingen doen met zonsopgang of bij zonsondergang. De temperaturen zijn dan een stuk minder extreem. Afhankelijk van het weer kun je het best nog steeds een kort rondje doen of als de temperatuur aangenaam is kun je er juist voor kiezen om dit het moment te maken om een iets langere wandeling te maken.

Veelgestelde vragen over je hond koel houden

Hoe herken ik dat mijn hond het (te) warm heeft?

Honden kunnen maar op een aantal manier hun warmte kwijtraken. Dit is via de voetzooltjes en door te hijgen. Wanneer je jouw hond constant ziet hijgen met warm kun je er dus eigenlijk vanuit gaan dat je hond het warm heeft.

Hoe kan ik mijn hond afkoelen?

Het belangrijkste is dat jouw hond voldoende vers en koud water heeft om te drinken. Verder wil je niet dat jouw hond in de zon komt, dus zorg voor genoeg schaduwplekken.

Om je hond van extra verkoeling te voorzien kun je ook overwegen om een koelmat, koelvest of koelband voor jouw hond aan te schaffen. Zwemmen is daarnaast ook altijd een hele fijne manier om je hond koel te houden.

Waar moet ik op letten bij mijn hond met warm weer?

De nummer 1 regel bij warm weer is dat je jouw hond nooit in de auto achterlaat. Hier zijn al genoeg verschrikkelijke verhalen over, dus doe dit dan ook echt niet. Zelfs niet voor een paar minuten.

Met warm weer moet je ook opletten bij honden met een dunne vacht, want ook honden kunnen verbranden. Probeer de hond dan ook uit de zon te houden.

Lange wandelingen maken is ook nooit een goed idee met warm weer. Ik snap dat je jouw hond beweging wil blijven geven, maar als het echt heel warm is maak je jouw hond daar niet gelukkig mee. Probeer dit dan ook uit te stellen naar bijvoorbeeld zonsopgang of zonsondergang en beoordeel dan of de temperatuur aangenaam is voor je hond om iets langer te lopen.

Bescherm je hond ook tegen de zon

Los van het koel houden van je hond, is het ook belangrijk om je hond goed te beschermen tegen de zon. Wist je namelijk dat de zon ook schadelijk kan zijn voor je hond? Zonnebrandcrème is niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hond geen overbodige luxe op zonnige dagen. Ik zal je hieronder vertellen waarom:

  1. De snuit van je hond: Een zonnebrandje op het snuitje! Wist je dat de neus van je hond een van de meest gevoelige delen van zijn lichaam is? Net als mensen kan de neus van een hond verbranden door blootstelling aan de zon, vooral bij honden met een lichte huid of weinig haargroei op hun snuit. Beschermende zonnebrandcrème kan helpen om dit te voorkomen en pijnlijke verbanding te verlichten.
  2. Haarloze of dunbehaarde honden: Niet alle honden hebben een dikke vacht om hen te beschermen tegen de zon. Sommige rassen, zoals naakthonden of honden met een dunne vacht, hebben een groter risico op verbranding en huidbeschadiging door de zon. Door zonnebrandcrème op de blootgestelde huid van deze honden aan te brengen, kun je hun kwetsbare huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen.
  3. Zonnebrand zelfs op schaduwrijke dagen: Denk niet dat je harige vriend veilig is voor de zon op bewolkte dagen. UV-stralen kunnen nog steeds doordringen door de wolken en schade veroorzaken aan de huid van je hond. Zelfs in de schaduw kan je hond blootgesteld worden aan indirecte zonnestraling. Wanneer je hond gevoelig is om te verbranden kun je dus beter ook in dat soort situaties zonnebrandcrème aanbrengen.

Nu je op de hoogte bent van de redenen waarom je je hond moet beschermen met zonnebrandcrème, ben je waarschijnlijk ook benieuwd wat voor zonnebrand goed is voor jouw hond. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voor een zonnebrandcrème kiest die speciaal is geformuleerd voor honden en vrij is van schadelijke ingrediënten zoals zinkoxide. Onderstaande zonnebrandcrèmes zijn veilig om te gebruiken voor je hond.