9x De beste koelband voor honden 2023

Een honden koelband, ook wel koel bandana genoemd, is een fijne oplossing om je hond enigszins koel te houden op warme zomerse dagen. Honden kunnen namelijk ontzettend slecht tegen hitte, omdat onze trouwe viervoeters geen zweetklieren hebben zoals wij dat hebben. Voor een hond is het daardoor een stuk moeilijker om het lichaam koel te houden.

Er zijn allerlei verschillende manieren om je hond in de zomer koel te houden. Naast koelhalsbanden bestaan er ook speciale koelmatten voor honden en koelvesten of wat dacht je van een hondenzwembad.

Wanneer je naar een outdoor oplossing zoekt om je hond koel te houden tijdens een wandeling, dan kan een koelband een handige oplossing zijn voor je hond. In dit artikel gaan we bekijken wat de beste koelband voor honden in 2023 is.

9x beste koelband voor honden 2023

Hieronder kun je een lijst bekijken met de beste koelbanden voor honden van 2023, zodat jouw hond iets koeler blijft op warme dagen. De gehele lijst is gesorteerd op prijs. De goedkoopste staat bovenaan en daarna loopt de prijs langzaam op naar de duurste koel bandana.

Je moet je echter niet vergissen door alleen naar de prijs te kijken. Honden zijn er in verschillende groottes, waardoor de koelbanden ook vaak in verschillende groottes verkrijgbaar zijn en niet overal staat de prijs voor de maat die jij waarschijnlijk nodig hebt. Het kan dus heel goed zijn dat een specifieke koelband goedkoper of duurder is voor de maat die jouw hond nodig zal hebben.

Wanneer je interesse hebt om meer informatie te lezen over een honden koelband uit deze lijst, dan kun je altijd op de knop “Bekijk product” klikken.

€13,92
3 nieuw vanaf €13,92
1 tweedehands vanaf €13,18
Laatste prijsupdate: 2 december 2023 07:49
Amazon.nl
€26,41
3 nieuw vanaf €26,41
Laatste prijsupdate: 2 december 2023 07:49
Amazon.nl

Onze top 5 koelhalsbanden voor honden

Je wil waarschijnlijk jouw hond de beste koelband geven. Het is dan ook helemaal niet gek om meer informatie over de producten te willen lezen. Hoewel je al meer informatie kunt krijgen door op de links bij een koelband te klikken, zal ik je hieronder ook nog meer informatie geven over de beste honden koelbanden die je op dit moment kunt vinden.

Ik kan mij heel goed voorstellen dat je jouw hond zo koel mogelijk wil houden tijdens warme dagen. Daar doe ik zelf ook altijd hard mijn best voor bij mijn eigen hond. Uitlaten moet echter ook gebeuren en dan is een koelband heel handig voor net een beetje extra verkoeling. Hieronder zal ik je nog wat meer vertellen over de wat mij betreft top 5 koelbanden voor honden.

RUFFWEAR koelband voor Honden – Absolute topper

De Ruffwear koelband voor honden is niet het goedkoopst, alleen als je de naam Ruffwear ziet staan weet je dat het van hoge kwaliteit is. Ruffwear staat dan ook erg hoog aangeschreven als het gaat om honden performance uitrustingen. Deze koelband is dan ook onze absolute topper in het koel houden van je hond tijdens warme zomerse dagen.

De Ruffwear swamp cooler neck gaiter is een omkeerbare (2 kleuren), koelsjaal voor honden. Het zorgt ervoor dat je hond het net iets koeler heeft tijdens warme en droge weeromstandigheden. Het ademend spandex stof is uitrekbaar en heeft een dekking van SPF 50+. De absorberende kernlaag bewaart water om koeler te worden via verdamping.

Het enige wat je dan ook hoeft te doen is de koelband onder te dompelen in water, waarna de techniek van verdampingskoeling verder het werk doet. Wanneer de koelband droog is zal je het opnieuw moeten onderdompelen in water, zodat de verkoeling opnieuw geactiveerd wordt.

Doordat de koelband rekbaar is, is het zeer comfortabel voor je hond om te dragen. Mocht je je hond extra verkoeling willen geven kun je de koelband combineren in combinatie met een honden koelvest. Ruffwear heeft ook een uitstekend koelvest.

De Ruffwear honden koelband is in 2 kleuren en 6 verschillende maten verkrijgbaar.

€26,41
3 nieuw vanaf €26,41
Laatste prijsupdate: 2 december 2023 07:49
Amazon.nl

Aqua Coolkeeper koelhalsband hond

Aqua Coolkeeper koelhalsband hond

Aqua Coolkeeper was misschien wel een van de eerste die met een koelband voor honden kwam die verkrijgbaar is in Nederland. Het is dan ook een merk dat al meerdere jaren bestaat en een goede reputatie heeft.

Voordat je de Aqua Coolkeeper koelhalsband omdoet bij je hond zal je het in het water moeten leggen. Vervolgens zal de verkoelende gel in de koelhalsband geactiveerd worden. Dit zorgt ervoor dat de lichaamswarmte van je hond geabsorbeerd en afgestoten wordt via verdamping. De koelband zit dicht bij de slagaderen van je hond, waardoor het bloed dat door de aderen stroomt langs de koelband komen en afkoelt. Dit is waardoor een koelhalsband voor heel het lichaam effect heeft.

Het verkoelende effect van de Aqua Coolkeeper kan ook aanhouden wanneer de koelband droog aanvoelt. De gebruiksaanwijzing zegt zelfs dat het tot maximaal 5 dagen kan aanhouden, maar dit is natuurlijk wel heel erg afhankelijk van de omstandigheden. Vaak zal dit een stuk korter zijn.

De Aqua coolkeeper is beschikbaar in meerdere kleuren en maar liefst 10 verschillende maten. De maat voor jouw hond zit er dus zeker bij.

ALL FOR PAWS: Koel bandana hond

ALL FOR PAWS: Koel bandana hond

All for Paws heeft een koel bandana voor honden dat voor onmiddellijke verlichting zorgt op warme dagen. Je zal de koel bandana onder moeten dompelen in water om het verkoelende effect tot werking te laten treden. Is de koel bandana droog? Dan kun je het opnieuw onderdompelen in water om het verkoelende effect opnieuw te activeren.

De koel bandana zit comfortabel voor je hond en is gemakkelijk om te doen met behulp van klittenbandsluiting. Doordat je deze bandana keer op keer kan hergebruiken is het ook ontzettend duurzaam, maar dit is natuurlijk bij alle koelhalsbanden het geval.

De All For Paws koel bandana is verkrijgbaar in 1 kleur en 4 verschillende maten.

Coolpets koel bandana Petrol

Om je hond de warme zomermaanden door te laten komen is de Coolpets Koel bandana ook een uitstekende optie. Met behulp van deze koel bandana kun je de lichaamstemperatuur van je hond verlagen om te voorkomen dat je hond het ontzettend warm krijgt.

Het gebruiksklaar maken van de bandana is niet heel bijzonder en gelukkig eenvoudig uit te voeren. Het is een kwestie van de bandana onderdompelen in koud water. Vervolgens kun je het overtollige water eruit knijpen en de bandana 2-3 keer uitschudden. De bandana is nu gebruiksklaar, waarna je de bandana bij jouw hond om kunt doen.

De werking is verder vrij eenvoudig. Door de speciale stof waarvan de bandana gemaakt is blijft de koelte in de bandana hangen en gaat de warmte uit de stof door verdamping. De Coolpets koel bandana is verkrijgbaar in 1 kleur en 3 verschillende maten.

Aqua Coolkeeper koelband

Aqua Coolkeeper honden koelband

De Aqua Coolkeeper koelband zorgt voor verkoeling tijden zomerse dagen waarbij de temperatuur tot grote hoogtes stijgt. Deze honden koelhalsband zorgt ervoor dat je trouwe viervoeter urenlang kan profiteren van enige verkoeling.

Je kunt het verkoelende effect van deze koelhalsband activeren door de band onder te dompelen in koud water (afhankelijk van de maat tot maximaal 15 minuten) en kort uit te wringen. Vervolgens kun je de honden koelhalsdoek over de hals van je hond aantrekken, waarna je hond urenlang een aangename verkoeling heeft die zich over het gehele lichaam zal uitstrekken. Dit komt omdat de koelhalsband bij de slagaderen zitten waardoor het bloed van de hond koeler wordt.

De Aqua Coolkeeper koelband is verkrijgbaar in 10 verschillende maten en 2 verschillende kleuren.

Wat is een honden koelband?

Ik hoop eigenlijk dat je hierboven al een goed idee hebt gekregen van wat een honden koelband precies is, anders heb ik toch iets verkeerd gedaan met mijn beschrijvingen. Hoe dan ook leg ik het je graag nog een keer uit.

Een honden koelband is kort gezegd een halsband die je om kunt doen bij je hond om je viervoeter bij warme zomerse dagen te helpen afkoelen met behulp van het proces van verdampingskoeling.

Op het moment van schrijven van dit artikel is het 33 graden buiten en morgen kan een warmterecord volgen aangezien het richting de 40 graden gaat. We weten dat het langzaam steeds warmer en warmer wordt in de wereld en dit is voor honden helemaal niet fijn.

Honden kunnen namelijk amper warmte kwijtraken. Dit kan alleen door te zweten via de poten en door te hijgen. Daarnaast moet je niet vergeten dat je hond ook nog eens een vacht heeft wat hem warmte geeft en als je hond echt pech heeft dan is het ook nog eens een zwarte vacht om extra warm te worden.

Honden vinden hitte dan ook niet fijn en kunnen erg lastig afkoelen. Hierdoor zijn er speciale producten gemaakt om je hond te helpen met afkoelen. Een honden koelhalsband is hier een perfect voorbeeld van. Dit is een speciale halsband waar vaak een verkoelende gel in zit of soms van een speciale stof is gemaakt.

Afhankelijk van het type koelhalsband dat je hebt uitgekozen kan het al een verkoelend effect geven met behulp van het onderdompelen in koud water. Een andere optie is dat het na het onderdompelen ook nog de vriezer in moet om het juiste verkoelende effect te krijgen.

Een koelhalsband voor je hond is gelukkig niet zwaar en is daarnaast ideaal voor als je buiten op pad wil om te wandelen met je hond. Het is ook uitstekend te combineren met een koelvest voor honden.

Hoe werkt een koelband?

Met een koelband heb je geen stroom nodig om het koel te maken. Een honden koelband kun je eenvoudig klaarmaken door de koelband in koel water te dompelen. Afhankelijk van je gekozen type koelband kun je het vervolgens ook nog uitwringen en heel soms moet je het in de vriezer leggen. Meestal is onderdompelen en een beetje uitwringen in ieder geval genoeg.

Door het water wordt de verkoelende werking geactiveerd. Dit komt door de speciale gel die in de koelband verwerkt zit. Wanneer de koelband vervolgens opdroogt is het een kwestie van opnieuw onderdompelen in water om het verkoelende effect opnieuw te activeren.

Een koelband voor honden is een ideale manier om je hond enige verkoeling te geven op het moment dat je trouwe viervoeter dit nodig heeft op hele warme dagen.

Heb ik een koelband nodig voor mijn hond?

Het is voor mij niet mogelijk om jou te zeggen dat een koelband voor jouw hond echt noodzakelijk is. Wat ik wel hoop is dat je voldoende informatie hebt gekregen om hier zelf de juiste keuze in te maken. Een koelband kan voor verkoeling zorgen terwijl je met de hond onderweg bent, maar natuurlijk ook in huis.

De nummer 1 reden om een koelband te komen is om ervoor te zorgen dat je hond voldoende verkoeling heeft op warme zomerse dagen en niet oververhit raakt. Een hond kan tenslotte zijn warmte veel minder makkelijk kwijtraken dan wij mensen. Een hond kan dit enkel door te hijgen en via de poten.

Wanneer je op warme dagen nog steeds met je hond eropuit wil gaan, dan kan een honden koelband gezondheidsproblemen voorkomen. Het is echter niet zo dat de hitte je hond niets meer kan doen. Je moet altijd voorzichtig blijven en goed opletten hoe het met je hond gaat. Doe nog altijd zo min mogelijk bij hele warme temperaturen. Verlichting is echter altijd fijn voor je hond en een koelband kan hierbij helpen.

Koopgids koelband hond: Tips bij het kopen

Wil je een honden koelband kopen? Het is een mooie technologie voor honden die verkoeling mogelijk maakt, maar ik snap het dat je niet direct weet waar je precies op moet letten.

Ik zal hieronder meerdere punten behandelen om je goed op weg te helpen met het vinden van de beste koelhalsband voor jouw hond. Ik ga hieronder het volgende met je behandelen:

  • Koelband hond: Wat kost het?
  • Een koelband moet lekker zitten voor je hond.
  • Hoe verkoelt de koelhalsband?
  • Hoe ziet de koelband eruit?
  • Koelband hond of koelbandana?

Koelband hond: Wat kost het?

Voordat je een koelhalsband voor je hond koopt, is het natuurlijk wel zo prettig om vooraf te bepalen hoeveel geld je hier maximaal aan uit zou willen geven. De prijs van verschillende koelbanden liggen gelukkig niet extreem ver uit elkaar. Wel is de prijs vaak afhankelijk van hoe groot je hond is. Hoe groter je hond, hoe duurder de koelband over het algemeen is.

De goedkoopste koelhalsband kun je vinden voor zo’n €9,-. De duurste koelhalsband in deze lijst kost €23,69. Dit zijn dan ook een beetje de twee uiterste die je hebt, dus dat valt gelukkig echt reuze mee. Wel kan er verschil in kwaliteit zitten en hoe de koelband precies werkt. Let dus altijd goed van tevoren op of het voldoet aan jouw eisen.

Een koelband moet lekker zitten voor je hond

Er zijn verschillende soorten koelbanden met wisselende breedtes en groottes. Geen enkele hond vindt het fijn om een koelband te hebben die te strak zit.

Je moet daarom altijd goed de maat van de hals van je hond opmeten voordat je een koelband koopt. Controleer vervolgens de maten die de fabrikant van de koelband aangeeft van de koelband die je zou willen aanschaffen. Het kan namelijk verschillen per koelband welke afmetingen worden gehanteerd voor de verschillende maten die beschikbaar zijn.

Hoe verkoelt de koelhalsband?

Je moet voor jezelf bepalen wat voor soort koelhalsband je wil hebben. Wil je een koelhalsband met een verkoelende gel waar je enkel koud water voor hoeft te gebruiken om het te activeren? Wil je een koel bandana die gemaakt is van een speciale stof dat een verkoelende werking heeft of wil je een koelhalsband die je ook nog in de vriezer moet leggen?

Het gaat natuurlijk allemaal om gebruiksgemak. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een koelhalsband met een verkoelende gel erin waar je enkel water overheen hoeft te gooien zoals bij de Ruffwear koelhalsband het geval is.

Hoe ziet de koelband eruit?

Misschien wil je los van het verkoelen van je hond ook nog een bepaalde kleur koelhalsband. Over het algemeen zijn de meeste koelbanden blauw, net zoals veel verkoelingsproducten voor honden. Het is tegenwoordig echter ook mogelijk om koelhalsbanden in andere kleuren te vinden. Kijk dus gerust eens rond naar de verschillende koelbanden.

Los van de kleur zijn alle koelbanden er ook weer net iets anders uit, waardoor je wellicht de een een stuk mooier vindt passen bij je hond dan de ander. Ga echter wel altijd voor een koelband waarbij je vertrouwen hebt in het verkoelende effect. Anders kun je net zo goed een normale honden halsband kopen.

Koelband hond of koel bandana?

Je hebt in dit artikel koelbanden en koel bandana’s voor honden gezien. Beide zijn ontworpen om jouw hond verkoeling te geven tijdens warme zomerse dagen. Er zit echter wel verschil tussen de twee. Wat je namelijk vaak ziet is dat een koelband een speciale verkoelende gel heeft, terwijl een koel bandana een lichte stof is wat heel erg goed kan ademen en vocht kan afvoeren.

Wanneer we puur naar het verkoelende effect kijken zal de koelband met koelgel jouw hond het beste verkoelen en is de koelband de beste keuze. Zoek je iets super lichts wat makkelijk mee te nemen is, dan is de koel bandana een prima keuze.

Veelgestelde vragen over honden koelbanden

Met allerlei verschillende type koelhalsbanden voor honden kan ik mij goed voorstellen dat er allerlei vragen door je hoofd schieten. Hieronder zal ik daarom een aantal veelgestelde vragen over honden koelbanden voor je beantwoorden.

Is een koelband voor honden gevaarlijk?

Nee, een koelband voor honden is volkomen veilig en niet gevaarlijk voor je hond. Het is uiteraard wel belangrijk dat de koelband prettig zit voor je hond. Daarnaast moet je blijven uitkijken met je hond in de hitte. Hoewel een koelband een verkoelend effect heeft op je hond, is warm weer alsnog warm. Laat je hond dus niet onbeperkt buiten en let altijd goed op. Oververhitting of een zonnesteek kan je hond nog altijd oplopen en dat is niet iets wat je wil.

Wordt dus nooit afhankelijk van een koelband en gebruik het verantwoord.

Hoe gebruik je een koelband voor je hond?

Een koelband is eenvoudig in gebruik. De meeste type koelbanden zal je onder water moeten dompelen waarna het verkoelende effect geactiveerd wordt. Je kunt de band vervolgens om doen bij je hond. Wordt de band na een tijdje droog, dan zal het verkoelende effect ook afnemen. Je kunt de koelband dan opnieuw onderdompelen in water om het verkoelende effect opnieuw te activeren.

Wat zijn de voordelen van een honden koelhalsband?

Het is voor honden heel moeilijk om hitte kwijt te raken. Zeker als het erg warm weer is. Een hond kan alleen met hijgen en via de poten van zijn hitte af. Wanneer je een koelband omdoet bij je hond zal je viervoeter een handje geholpen worden om af te koelen. De lichaamstemperatuur is met behulp van de koelband dus beter te reguleren wat voor de hond erg prettig is.

Welke honden kunnen een koelband gebruiken?

Koelbanden zijn voor zo’n beetje alle honden geschikt op het moment dat het erg warm is buiten. Wanneer je toch de meest geschikte hondenkandidaten wil weten, dan kun je denken aan honden die het snel warm hebben of snel last krijgen van hitte-gerelateerde problemen. Denk dus vooral aan honden met een dikke vacht, oude honden en honden met een medische aandoening.

Hoe kan ik een koelband voor mijn hond schoonmaken?

Honden maken snel dingen vies, dus ook een koelband. Hoe je de koelband precies moet schoonmaken hangt af van het type koelband dat je in huis hebt gehaald. Over het algemeen is het een kwestie van van schoonmaken met een vochtige doek. je kunt eventueel ook milde zeep aan het water toevoegen. Controleer verder voor de zekerheid altijd de schoonmaakinstructies die de fabrikant aangeeft.

Is er een alternatief voor koelbanden voor honden?

Ja, er is een alternatief voor een honden koelband. Sterker nog, er zijn er meerdere die in verschillende situaties handig zijn. Je kunt jouw hond namelijk ook koelen met een koel bandana, koelvest of koelmat. Om een goede keuze te maken tussen al deze opties zal je de behoefte van je hond moeten bekijken en in welke situatie. Zo heb je bijvoorbeeld aan een koelmat niks tijdens het wandelen, terwijl dit wel is met een koelband, maar daarentegen is een koelmat wel weer ideaal binnen in huis of in de tuin.

Wist je dat er ook hondenijs bestaat?

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel alles over koelbanden en heb je een keuze kunnen maken wat de beste honden koelband voor jou is.

Verder neem jij waarschijnlijk bij warm weer graag een ijsje. Soms neem je er wellicht zelfs eentje in de winter omdat je er erg van kunt genieten. Wist je dat ook speciaal hondenijs bestaat? In het artikel Hondenijs maken leer je er meer over.

Hoewel ijs natuurlijk niet zo’n verkoelend effect heeft als een koelband, kan je hond hier ongetwijfeld wel lekker van genieten op een warme dag.

* De foto bovenaan het artikel is gemaakt door: Tyler Roemer