Het beste en lekkerste hondenijs maken

Ben je op zoek naar het lekkerste hondenijsje voor jouw trouwe viervoeter?

Veel honden vinden ijs heerlijk, maar het is niet verstandig om je hond ijs voor mensen te geven. Hoewel je hond het ijs heerlijk kan vinden, zit het helaas wel boordevol suikers die honden niet nodig hebben.

Gelukkig heb ik in dit artikel de oplossing voor je! Er bestaat speciaal hondenijs wat je zelf kunt maken en er zijn natuurlijk ook genoeg recepten voor hondenijs te verzinnen.

Hieronder zal ik je alles vertellen over het lekkerste en beste hondenijs waar jouw viervoeter van kan smullen op een warme zomerse dag.

Het beste en lekkerste hondenijs van 2023

Wanneer je op zoek bent om hondenijs te kopen voor jouw hond, dan is het goed om te weten dat er slechts een paar verschillende merken zijn die speciaal ijs voor honden aanbieden. Wel moet je altijd nog even zelf aan de slag om het hondenijs te maken als je het in huis hebt. Verderop in dit artikel zal ik hier meer over vertellen.

Hieronder volgt een lijst met de 16 beste hondenijsjes die je trouwe viervoeter graag oppeuzelt

Zoals je kunt zien zijn er slechts een aantal merken hondenijs, maar gelukkig wel met diverse smaken. Hieronder zal ik je meer vertellen over het hondenijs per merk.

Smoofl hondenijs – Mijn favoriet (en van mijn hond)

Smoofl hondenijs opgegeten door Guus

Smoofl is het populairste merk in ons land als het gaat om hondenijs. Het mooie is dat het hondenijs van Smoofl ook niet van ver komt, het wordt geproduceerd door onze zuiderburen, oftewel in België.

Hierdoor weet je dat er niet direct allemaal troep in de ijsjes gestopt wordt die wij nooit aan onze honden zouden willen geven. Ik kan mij goed voorstellen dat je de vraag “Is smoofl gezond?” hebt. Smoofl hondenijs is volledig graan-, lactose- en vetvrij en daarnaast ook laag in calorieën, waardoor ook gevoelige honden kunnen genieten van dit ijs. Smoofl hondenijs is niet gevaarlijk, maar dient net als ieder ander ijsje onder toezicht opgegeten te worden door je hond.

Smoofl hondenijs is dogilicious en een hele fijne manier om je hond te verwennen tijdens een warme zomerse dag. Het mooie is dat het maken van zo’n ijsje bijna geen werk is. Je bent maar een paar minuten bezig en dan kan het de vriezer in. Later in dit artikel zal ik je stap voor stap vertellen hoe je dit kunt doen.

Dankzij de eetbare stokjes is ook echt alles van het ijs tot het stokje aan toe eetbaar voor jouw hond. Zo gaat er niks verloren en kan je hond volop genieten.

Smoofl hondenijs maak je in een hondenpoot ijsvormpje. Deze krijg je bij de starter kits die verkrijgbaar zijn, maar je kunt het eventueel ook los kopen. Uiteraard kun je ook Smoofl hondenijs los kopen die je vervolgens zelf in het ijsvormpje kunt doen. Hieronder volgen de verschillende soorten starter kits, hondenijs en ijsvormpjes.

Smoofl Starter kits

Smoofl starter kit met Guus

Er zijn 4 verschillende starter kits verkrijgbaar waarbij je 2 verschillende smaken en honden ijsvormpjes krijgt. Hierboven zie je de puppy starter kit met mijn hond Guus. Hij lijkt dan wel groot, maar is pas een half jaar oud op de foto en daarnaast lusten ook grotere honden puppy ijsjes.

De beschikbare Smoofl hondenijs starter kits zijn:

Zoals je ziet krijg je verschillende formaten ijsvormpjes. Hoe groter de hond, hoe minder ijsjes je kunt maken met het ijsvormpje. Dit komt omdat deze ijsjes gewoonweg groter zijn en de inhoud van de verschillende smaken hetzelfde zijn.

Smoofl hondenijs – de verschillende smaken

Wil je Smoofl hondenijsjes kopen, dan hoef je niet bang te zijn dat je niet kunt variëren met de smaken. Zo heb je ijs in de smaken aardbei, appel, banaan, bosbes, mango, pindakaas en watermeloen. Voor puppy ijs zijn de smaken aardbei, appel en banaan en beschikbaar. Bij alle Smoofl smaken zitten ook altijd 10 eetbare ijsstokjes (chew sticks).

Wat je wel moeten weten is dat als je een smaak koopt er geen ijsvormpje bijkomt. Dit is enkel bij de starter kits het geval, tenzij je dit natuurlijk los erbij koopt. Ik kan je in ieder geval aanraden om te starten met een starter kit, waarna je daarna alle smaken op je gemak kunt maken in het bijbehorende ijsvormpje.

Smoofl Chew sticks voor bij het ijs

Smoofl heeft tegenwoordig ook eetbare Chew Sticks. Op deze manier is zowel het hondenijsje als het stokje eetbaar voor de hond! Je hoeft dan niet op te letten of de hond het stokje ook opeet, omdat het gewoon mag. Daarnaast heb je ook nog eens minder afval.

Bij iedere pot horen altijd al 10 eetbare ijsstokjes te zitten. Maar mocht je nou van plan zijn om zelf je eigen recept hondenijs te maken, dan is het wel leuk om dit aan een stokje te maken. Met behulp van een Smoofl mal en chew sticks kun je er een echt ijsje van maken. Daarnaast is het ook mogelijk om jouw hond enkel het kauwstaafje te geven. Het is volledig lactose, graan en vetvrij, zodat iedere hond hiervan kan genieten.

Smoofl honden ijsvorm

Smoofl heeft haar eigen siliconen ijsvormpjes, ook wel ijsmallen genoemd. Bij een starter kit krijg je een ijsvormpje waar je meerdere ijsjes mee kunt maken en het in de vriezer kunt plaatsen. Mocht je geen behoefte hebben aan een starter kit, maar wel de Smoofl honden ijsvormpjes, dan kun je deze ook altijd los aanschaffen.

Bekijk hier de 3 verschillende ijsvormpjes van Smoofl (Mould for Dog Ice):

Het grote verschil tussen de verschillende ijsmallen is het aantal ijsjes dat je kunt maken en de grootte van het ijsje voor je hond.

 • Small: 5 hondenijsjes – kleine honden onder 10 kg
 • Medium: 4 hondenijsjes – middelgrote honden 10-20 kg
 • Large: 3 hondenijsjes – grote honden boven 20 kg

De inhoud van 1 Smoofl ijsmix zal in het ijsvorm passen. Voor grote honden zal je dus minder ijsjes kunnen maken, maar wel een stuk groter.

Het is overigens natuurlijk ook mogelijk dat je voor je grote hond kleine hondenijsjes maakt. Het is maar net hoe je hond ermee omgaat. Wanneer je hond aan het kleine ijsje likt zal het niet veel uitmaken of je nu voor een groot of klein ijsje gaat. Gaat je hond meteen vol voor het ijs, dan is een groter ijsje wellicht handiger. De keuze is gehaal aan jou.

De ijsvormpjes van Smoofl zijn vaatwasserbestendig, dus schoonmaken is een makkie. Sterker nog, je kunt de ijsvorm ook gebruiken als je hondenkoekjes wil bakken in de oven. Let er wel op dat het ijsvorm ovenvast is tot maximaal 180 graden. Ga dus nooit hoger dan dit qua aantal graden.

Smoofl hondenijs: Waar te koop?

Smoofl hondenijs is te koop bij verschillende webshops. Zo is het verkrijgbaar via Bol.com, Amazon, Brekz, Medpets, Petsplace en ongetwijfeld nog meer webshops gericht op honden.

De prijzen van Smoofl hondenijs kunnen enorm variëren bij de verschillende webshops. Hieronder staan de actuele prijzen voor Smoofl hondenijs met de smaak Banaan.

Smoofl Hondenijs 160 gr - Banaan

Laatste Amazon prijsupdate: 17 april 2024 19:02

Zoals je ziet kun je soms zelfs dubbel zoveel ijs krijgen voor hetzelfde bedrag door bij de juiste webshop een bestelling te plaatsen. Ik hoop dat jij met behulp van dit overzicht je voordeel ermee doet. 😀

Zelf hondenijs maken met Smoofl (Stappenplan)

Wanneer je interesse hebt in Smoofl hondenijs, dan laat ik je graag stap voor stap zien hoe je een ijsje voor je hond kunt maken. Ik heb een video voor je gevonden en daarnaast geef ik ook nog de uitleg met tekst en foto’s.

Video: Smoofl hondenijs maken

In onderstaande video kun je in het kort zien hoe je thuis eenvoudig ijsjes voor je hond maakt met Smoofl.

Heel moeilijk was het niet toch? Wanneer je de uitleg liever in tekstvorm leest, dan volgt dit hieronder.

Stappenplan om Smoofl hondenijs te maken

Wanneer je Smoofl hondenijs wil maken heb je het volgende nodig:

 • 1x mix (52,5gr) van een smaak Smoofl hondenijs
 • Chew sticks – ijsstokjes (zitten er standaard bij)
 • IJsvorm (van Smoofl).
 • Kom
 • Water (150 ml)
 • Garde
 • Een vriezer om het in te doen (maar dat wist je al).

Wanneer je alles gereed hebt staan kunnen we starten met het maken van het ijs.

Stap 1: Vul een kom met de ijsmix en water

Als eerste pakken we onze ijsmix erbij en doen we het in een kom. Deze hondenijsjes maken we met water, dus voeg bij de ijsmix 150 milliliter water toe.

Stap 1: Smoofl ijs maken
Stap 2: Roer de mix met een garde tot het stroperig wordt (1 min)

De volgende stap is dat we een garde erbij pakken en beginnen te roeren. Roer net zolang door tot de ijsmix een beetje stroperig begint te worden. Een minuut goed roeren is vaak voldoende.

Stap 2: Roer de mix tot het stroperig wordt
Stap 3: Vul de ijsvorm met de Smoofl ijsmix

Wanneer je ijsmix goed geroerd is kun je het in de Smoofl ijsvorm gieten of scheppen. Voordat je dat doet kun je eerst de ijsstokjes (chew sticks) op de juiste plek plaatsen. Wanneer je de ijsstokjes met de kant van de richels omhoog doet kun je goed zien tot hoever je het ijsstokje kunt plaatsen.

Stap 3: Vul de ijsvorm met de Smoofl ijsmix
Stap 4: Heb geduld en laat de vriezer zijn werk doen

We zijn nu klaar met het maken van de hondenijsjes. Veel werk was het niet toch? Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de ijsvorm met hondenijsjes in de vriezer te plaatsen (bij je eigen andere ijs).

Stap 4: Plaats de ijsvorm met hondenijsjes in de vriezer

Het duurt ongeveer 8 tot 12 uur voordat de hondenijsjes helemaal gereed zijn voor jouw hond om van te smullen.

Stap 5: Laat je hond genieten van zijn eigen hondenijsje

Wanneer de hondenijsjes klaar zijn kun je het aan jouw hond geven. Het is wel altijd belangrijk om dit onder toezicht te doen, zodat je zeker weet dat het goed gaat. Daarnaast is het ook gewoon extra leuk om je hond te zien smullen van een hondenijsje.

Hond Guus likt aan een hondenijsje

Het mooie aan de stokjes van Smoofl is dat deze ook gewoon eetbaar zijn voor je hond, waardoor je niet hoeft op te letten of de hond op het stokje gaat knabbelen.

Wanneer je hond eenmaal lekker aan het genieten is van zijn ijsje, zal je ook zien dat het ijs voordat je het weet alweer op is. Dogilicous.

Smoofl hondenijs is Dogilicous

Antos hondenijs

Hondenijsjes Santos

Antos is een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in kauwproducten voor honden. Het leuke is dat Antos ook speciale honden ijslolly’s maakt om je hond koel en gehydrateerd te houden op een warme zomerse dag.

Je kunt een Antos honden ijslolly maken door water toe te voegen aan de verschillende ijspoeders die er zijn. Vervolgens is het een kwestie van een beetje schudden en daarna kan het de vriezer in om ijs te worden. Alle ijslolly’s zijn gluten-, graan- en suikervrij en 100% natuurlijk. Zie je het al voor je dat jouw hond uit zijn hondenzwembad komt om meteen een ijsje te eten? Het is allemaal mogelijk.

Bij Antos hondenijs krijg je naast poedermixen ook een siliconen houder om in de vriezer te doen, tenzij je voor een navulling gaat.

Easypets hondenijs

Easypets hondenijs

Easypets is een Nederlands bedrijf met diverse producten, waaronder overheerlijke ijsjes voor jouw hond. Er worden enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt.

Het hondenijs van Easypets dat Easy Freezy heet komt in 3 verschillende smaken. Je hebt de smaken Ananas, Banaan en bosvruchten. Per verpakking kun je 6 middelgrote ijsjes maken voor jouw hond. In de verpakking tref je altijd 2 zakjes met Easy Freezy poeder mix. Per zakje kun je dus 3 ijsjes maken.

Het maken van Easypets hondenijs is gelukkig niet heel moeilijk en zal niet veel tijd in beslag nemen. Je kunt een zakje in een kom toevoegen samen met 160ml water. Vervolgens kun je het met een garde 1 minuut mixen tot het stroperig wordt. Daarna hoef je het alleen nog in een ijsvorm met stokjes te gieten, in de vriezer te leggen en 12 uur wachten.

Wat wel handig om te is, is dat je standaard geen ijsvorm krijgt meegeleverd. Dit is enkel bij product waarbij staat dat er ook een mal wordt meegeleverd. De meegeleverde ijsstokjes zijn helaas niet eetbaar, dus let er goed op dat je hond dit niet opeet.

Coolpets hondenijs

Coolpets hondenijs

Wil je Coolpets hondenijsjes kopen, dan vertel ik je hier graag meer over. Coolpets kun je kennen van allerlei andere verkoelingsproducten voor honden. Denk bijvoorbeeld aan een koelmat voor honden. Gelukkig voor jouw hond heeft Coolpets ook lekkere hondenijsjes, zodat jouw trouwe viervoeter goed de zomer kan komen.

Coolpets hondenijs is een ijs mix om waterijsjes te maken. Het is verkrijgbaar in de smaken aardbei en ananas. Bij deze ijs mix krijg je geen ijsvormpjes, maar het is wel mogelijk om de Coolpets ice tray aan te schaffen met allerlei verschillende vormen, zodat je 8 ijsjes kunt maken. Met de ijs mix zelf kun je 16 van dit soort ijsjes maken en na een paar uur in de vriezer zijn de ijsjes al klaar.

Honden ijsvormpjes om ijs in te maken

Los van dat je handige honden ijsvormpjes kunt krijgen bij de verschillende hondenijs merken die ik hierboven heb genoemd, kan het natuurlijk ook zijn dat jij je eigen recepten hebt om ijsjes te maken en een handig ijsmal wil hebben.

Je kunt een ijsvorm kopen die je hierboven al voorbij hebt zien komen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Hieronder volgen daarom nog 5 leuke ijsvormen die je kunt gebruiken om je eigen hondenijs mee te maken.

Helemaal zelf een hondenijsje maken

Hierboven heb ik het met je gehad over de verschillende ijsmixen die er verkrijgbaar zijn om hondenijsjes te maken. Een andere optie is dat je helemaal zelf aan de slag gaat om ijs te maken voor je hond om bijvoorbeeld te geven als verkoeling op een warme dag na een wandeling. Wist je overigens dat een honden koelvest of koelband jouw viervoeter ook een stuk koeler kan houden tijdens een wandeling?

Het enige wat je naast de ingrediënten om het ijs te maken nodig hebt is een ijsvormpje om de ingredienten in te doen zodat het de vriezer in kan.

Yoghurt alternatief: De recepten hieronder kunnen eventueel ook zonder zuivel (yoghurt) gemaakt worden. Je kunt dit ingrediënt helemaal weghalen of je kunt voor een alternatief voor yoghurt zonder zuivel gaan.

Recept: Pindakaas bananen hondenijs

Voordat je start met het maken van pindakaas bananen hondenijs, zal je voor jezelf moeten bepalen of je er comfortabel mee bent dat je hond deze 3 ingrediënten opeet of dat je wellicht een kleine aanpassing doet aan het recept. Ik ben zelf tevreden over dat mijn hond deze ingrediënten zo nu en dan binnenkrijgt, maar iedereen is verschillend en jouw mening kan dan ook anders zijn. Onderstaand recept kan bijvoorbeeld ook prima zonder yoghurt.

De benodigde ingrediënten voor 1 pindakaas bananen hondenijs zijn:

 • 1 rijpe banaan
 • 2 eetlepels pure pindakaas
 • 2 eetlepels normale (of biologische) yoghurt

Veiligheidswaarschuwing: Kijk goed op het etiket van de pindakaas die je hebt dat er geen suiker, zoet en zoetstoffen zijn toegevoegd zoals xylitol. Dit kan de suikerspiegel van je hond laten dalen, waardoor je hond ziek kan worden.

Instructies om het hondenijs te maken:

 1. Schil en snijd de banaan in plakjes.
 2. Vries de banaan voor minimaal 4 uur in.
 3. Doe de bevroren plakjes banaan in een keukenmachine (blender) en mix de banaan. Het zal behoorlijk dik worden, dus het kan zijn dat je het een paar keer van de zijkanten moet afschrapen. Blijf mixen tot het zacht ijs wordt.
 4. Voeg pindakaas en yoghurt en mix het goed door elkaar heen.
 5. Vul je ijsvorm en plaats het op zijn minst voor een paar uur in de vriezer om uit te harden.
 6. Geef het pindakaas bananen ijsje aan je hond en laat je trouwe viervoeter er lekker van smullen.

Recept: Watermeloen hondenijs

Watermeloen ijs maken

Wil je hondenijs maken met watermeloen, dan is dit recept voor jou! Je hebt slechts 2 ingrediënten nodig voor dit recept, maar het is ook mogelijk om het alleen met watermeloen te maken.

De benodigde ingrediënten voor watermeloen hondenijsjes zijn:

 • 300gr watermeloen
 • 100gr normale (of biologische) yoghurt

Veiligheidswaarschuwing: Verwijder altijd alle zaden van een watermeloen. Honden kunnen pitten van een watermeloen namelijk niet verteren, wat een verstopping aan de darmen tot gevolg kan hebben. Het vruchtvlees van een watermeloen is verder ongevaarlijk voor je hond.

Instructies om watermeloen hondenijs te maken:

 1. Snijd de watermeloen in stukken en wees er zeker van dat alle zaden zijn weggehaald, aangezien deze gevaarlijk zijn voor je hond.
 2. Doe de stukken watermeloen en 100gr yoghurt in een keukenmachine (blender) en mix dit tot het goed glad is.
 3. Vul je ijsvorm met je net gemaakte watermeloen ijsmix en plaats het op zijn minst 4-8 uur in de vriezer om uit te harden.
 4. Geef het watermeloen hondenijsje aan je hond en kijk toe hoe je viervoeter hiervan smult.

Veelgestelde vragen over hondenijsjes

Mogen honden ijs?

Het hangt ervan af wat voor ijs je jouw hond wil geven. IJs voor mensen is niet een goed idee. Hoewel sommige honden prima een klein beetje vanille ijs kunnen hebben, is het vaak beter om je hond te voorzien van hondspecifieke ijs.

Het is om de volgende redenen het beste om jouw hond geen ijs voor mensen te geven:
● Veel honden zijn lactose-intolerant
● Er kunnen ingrediënten in het ijs zitten die niet goed zijn voor je hond.
● Bepaalde smaken zijn heel slecht voor je hond. Denk aan chocolade ijs.
● Normaal ijs bevat teveel calorieën voor je hond

Er zijn echter genoeg alternatieven. Zo kun je het populaire Smoofl hondenijs aan je hond geven of zelf ijs maken voor je hond met ingrediënten waar je hond wel goed tegen kan.

Welk ijs kun je aan je hond geven?

Je hebt speciaal hondenspecifiek ijs waar jouw hond heerlijk van kan smullen. Het populairste merk die hondenijs heeft is het Belgische Smoofl. Andere merken met hondenijs zijn Antos, Easypets en Coolpets.

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om zelf ijs te maken voor jouw trouwe viervoeter. Er zijn diverse fruitrecepten te vinden waarvan je ijs kunt maken voor jouw hond. Het enige wat dan wel handig is om te hebben is een ijsvorm.

Is hondenijs gezond?

Het hangt ervan af wat voor hondenijs je jouw hond geeft. Wanneer je normaal mensen ijs als hondenijs ziet, dan is dit niet gezond voor je hond.

Ga je voor speciaal ijs dat specifiek voor honden is gemaakt? Je zal dan zien dat het ijs vaak graan-, lactose- en vetvrij zijn. De ingrediënten die gebruikt worden zijn dus zeker niet ongezond voor je hond. Het kan echter nooit kwaad om naar de ingrediëntenlijst te kijken.

Maak je zelf hondenijs van bijvoorbeeld fruit? Dan weet je precies wat erin zit en kun je het zo gezond maken als je maar wil.

Hoeveel ijsjes mag een hond per dag eten?

De beste regel die je kunt hebben is om je hond één ijsje per dag te geven. Dit is lekker voor je hond en daarnaast ook zeker niet teveel.
Er wordt vaak aangeraden om je hond maximaal 10% van de dagelijkse calorie-inname te geven als beloning/traktatie. Met 1 hondenijsje blijf je daar in ieder geval ruim onder, zodat je ook nog andere dingen kunt geven.

Vanaf welke leeftijd mag een hond ijs eten?

In principe kan ijs voor iedere leeftijd zijn, maar in het ontdekt je puppy al zoveel. Wanneer we uitgaan van het advies van Smoofl, een merk dat speciaal hondenijs maakt, dan wordt er geadviseerd om je puppy ijs te laten proeven vanaf een maand of 4. Wist je trouwens dat er ook speciaal ijs voor puppy’s is?