Zonnebrand hond: Zorg voor je hond op zonnige dagen

Zonnebrand voor honden, bestaat het? Jazeker.

We nemen over het algemeen vaak voorzorgsmaatregelen om onszelf tegen de zonnestralen te beschermen. We willen tenslotte niet verbranden. Het is dan ook een goede vraag of je jouw hond ook moet beschermen tegen de zon.

Mocht je jezelf afvragen of honden ook kunnen verbranden, dan is het antwoord ja. Net als mensen kunnen honden ook verbranden door de zon. De ene hond zal er eerder last van hebben dan de ander, maar het is hoe dan ook belangrijk om je hond tegen de gezondheidsgevolgen te beschermen. Met behulp van zonnebrandcrème voor honden kun je het risico verminderen.

Risico’s van de zon voor je hond

Verbranding door de zon is niet alleen pijnlijk voor honden, ook al tonen ze dit wellicht niet. Het kan ook ergere problemen veroorzaken, waaronder bepaalde vormen van huidkanker. Daarnaast kan het ook zeer onprettig zijn wanneer je hond bijvoorbeeld geopereerd is en daarna teveel in de zon heeft gelegen. De wonden van de operatie kunnen dan pijnlijker voor hem worden, zeker wanneer de hond op die plekken verbrand doordat zijn haren ook niet meer beschermen.

Het is daarom belangrijk om niet alleen jezelf, maar ook je hond te beschermen tegen de zon. Zonnebrandcrème helpt hierbij.

Zonnebrandcrème hond: Welke is het beste?

Wanneer je op zoek bent naar de beste zonnebrandcrème voor je hond, dan zijn er aantal factoren waar je op kunt letten. Hieronder zal ik de punten voor je op een rijtje zetten, zodat je de beste zonnebrandcrème voor jouw hond kunt uitzoeken.

  1. Gemaakt voor honden: Het is belangrijk om op te letten dat de zonnebrandcrème speciaal gemaakt is voor honden. Zonnebrandcrème die voor de mens is gemaakt, kunnen namelijk ingrediënten bevatten die schadelijk zijn voor honden. Dit wil je niet, dus het is belangrijk om voor een zonnebrandcrème te gaan die geschikt is voor honden.
  2. Hoge beschermingsfactor (SPF): Kies een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF), zodat het de huid van je hond goed kan beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Voor honden wordt een SPF van 30 als veilig beschouwd.
  3. Waterbestendig: Wil je hond zwemmen of spelen in het water? Het is in dit geval aan te raden om voor een waterbestendige zonnebrandcrème te kiezen. Op deze manier is de zonnebrandcrmee niet dit verdwenen als je hond in contact komt met water, waardoor het je hond blijft beschermen. Uiteraard is het net als bij mensen wel aan te raden om na contact met water alsnog een extra laagje aan te brengen indien je het bij de hand hebt.
  4. Makkelijk aan te brengen: Zonnebrandcrème aanbrengen bij je hond is moeilijker dan bij jezelf, omdat je hond nogal bewegelijk kan zijn. Er zijn voor honden verschillende type zonnebrand. Zo heb je het in de vorm van sprays of lotions en soms in de vorm van een stick. Kies wat voor jou handig is om bij je hond aan te brengen en probeer het altijd gelijkmatig over de huid te verdelen.
  5. Niet giftig: Dit spreekt eigenlijk voor zich. Kies een zonnebrandcrème die niet giftig is voor je hond. Wanneer je voor speciale zonnebrandcrème voor honden gaat zit je wat dat betreft altijd goed. Hoe dan ook mag de crème geen zinkoxide of para-aminobenzoëzuur (PABA) bevatten, omdat deze ingrediënten giftig zijn voor honden als ze worden ingeslikt.
  6. Vraag je dierenarts om advies: Twijfel je over welke zonnebrandcrème het allerbeste is voor jouw hond? Je kunt in dat geval altijd je dierenarts raadplegen. Een dierenarts kent jouw hond het best en kan je aanbevelingen geven op basis van de specifieke behoeften en kenmerken van je hond.

De 5 beste zonnebrandcrèmes voor je hond

Wanneer je dit artikel leest ben je waarschijnlijk op zoek naar zonnebrand voor je hond. Hieronder staan een aantal zonnebrandcrèmes die speciaal voor honden zijn. De verschillende crèmes staan gesorteerd gebaseerd op prijs (van laag naar hoog).

Welke hondenrassen hebben meer kans om te verbranden door de zon?

De ene mens verbrand sneller dan de ander. Bij honden is dit ook het geval. Er zijn bepaalde hondenrassen die meer risico lopen om te verbranden door de zon. Wel moet erbij gezegd worden dat uiteindelijk iedere hond kan verbranden bij het zien van teveel zonnestralen.

Wanneer we het hebben over honden die een grotere kans maken om te verbranden in de zon, dan gaat het voornamelijk om haarloze hondenrassen, rassen met een licht gekleurde vacht of witte pigmentatie bij de oren of neus. Denk dus aan hondenrassen als Amerikaanse haarloze terriërs, Dalmatiers, Bulldogs, Boxers, Whippets, Collies, Weimaraners, Bichon Frisé en nog genoeg andere rassen.

Hoe breng je Zonnebrandcrème aan bij honden?

Het korte antwoord: Voorzichtig.

Het langere antwoord: Het is verstandig om zonnebrandcrème zo’n 20 minuten voordat je van plan bent om naar buiten te gaan met je hond op te doen. Het heeft dan namelijk de tijd om goed in te trekken.

Wanneer je nog nooit eerder zonnebrand hebt opgedaan bij je hond of overstapt op een ander merk, dan is het verstandig om eerst een klein beetje te smeren op één plek en daarna even te wachten om te kijken of het geen allergische reactie bij je hond veroorzaakt. Indien je ziet dat alles goed gaat kun je zonnebrandcrème op meerdere plekken aanbrengen. Denk aan de plekken die het meest worden blootgesteld aan de zon, zoals de neus, oren en dijen en alle andere plekken waar de pigment van je hond licht van kleur is.

Wanneer je zonnebrandcrème op het hoofd van je hond aanbrengt, is het belangrijk om goed op te letten dat het niet in de ogen van je lieve viervoeter komt.

Heb je jouw hond goed ingesmeerd? Mooi, het enige waar je dan nog even op moet letten is dat je hond het niet binnen 10-15 minuten gaat aflikken, want het moet in de periode nog goed opgenomen worden door de huid.

Indien je langdurig in de zon bent met je hond, wat op hele zonnige dagen af te raden is, is het belangrijk om elke 4 tot 6 uur opnieuw zonnebrandcrème aan te brengen. Ook nadat je hond heeft gezwommen is dit aan te raden.

Alternatieven voor zonnebrandcrème bij honden

Tijdens warme zomerse dagen is het sowieso altijd aan te raden om je hond koel te houden en zoveel mogelijk uit de zon. Mocht je in plaats van zonnebrand op zoek zijn naar alternatieven, dan kun je ook kijken naar beschermende kleding voor je hond. Zo heb je pakken die al direct een groot deel van je hond beschermen en eventueel ook je hond koel kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan een koelvest voor honden.

Verder zijn er zelfs petjes voor honden waar de oren wel doorheen gaan, dus die zal je dan nog wel moeten insmeren.