Hoe kan ik mijn hond leren zwemmen?

Wil je jouw hond leren zwemmen? Dat is een goed plan, want je hond laten zwemmen in de zomer is een super leuke bezigheid voor je viervoeter en daarnaast is het ook lekker verkoelend. Je hond kan hierdoor alsnog beweging krijgen zonder gevaar op oververhitting.

Daarnaast werkt zwemmen net als bij mensen. Zwemmen is gezond en geeft weinig weerstand, waardoor de gewrichten van de hond niet zwaar belast worden. Ook voor het herstel na een operatie bij honden kan zwemmen een handig hulpmiddel zijn.

Wanneer jij in de buurt een leuke lokale zwemplek, meer of strand hebt of in de achtertuin een zwembad, dan kan ik je zeker aanraden om je hond te leren zwemmen.

Voordat je jouw hond meteen een duik laat nemen het water in, is het wel zo verstandig om je hond eerst een basisles zwemmen te geven. Dit is zeker het geval wanneer je hond nog nooit gezwommen heeft.

Kunnen alle honden zwemmen?

Hoewel veel honden uit zichzelf al in zich hebben zitten om een beetje pootje te baden in het water, kunnen niet alle honden direct uit zichzelf zwemmen.

Natuurlijk zijn er honden die als eenden naar het water gaan en direct heerlijk kunnen rondzwemmen en spetteren. Een labrador retriever staat hierom bekend, hoewel er ook labradors zijn die er niet zo van houden. Of wat dacht je van de Portugese waterhond? Het zit hier zelfs al in de naam. Dit soort honden hebben een uitstekende bouw om te zwemmen.

Er bestaan alleen ook honden die (in eerste instantie) bang zijn voor water. Honden die moeizaam kunnen zwemmen zijn of een extra hulpmiddel als een zwemvest voor honden nodig hebben zijn er ook. Denk bijvoorbeeld aan honden met een korte neus die moeilijk kunnen ademen en honden met een lichaam uit verhouding waarbij het lichaam lang is en de poten kort (bijv. Engelse Basset). Ook heb je honden met heel veel haar, waarbij het eerder vermoeiend kan worden voor de hond omdat het naar heel nat is. Het gaat dan allemaal niet vanzelf en een zwemvest kan helpen.

Gelukkig is alle honden zwemmen wel aan te leren, ook al is het soms met een zwemvest om te helpen blijven drijven.

Puppy leren zwemmen: Vanaf welke leeftijd?

Wanneer je vaak wandelt met jouw puppy in de buurt van een leuke plas waar in gezwommen mag worden, dan wil je natuurlijk jouw pup zo snel mogelijk leren zwemmen. Je vraagt je dan misschien ook af vanaf welke leeftijd een puppy mag leren zwemmen.

Ik raad je aan om advies in te winnen bij je dierenarts vanaf welke leeftijd jouw puppy mag leren zwemmen. Het is namelijk erg afhankelijk van het ras en persoonlijkheid van jouw pup. Deskundig advies kan dus zeker geen kwaad.

Wanneer je toch een leeftijd wil horen, dan is het al mogelijk om een puppy te leren zwemmen zodra jouw pup alle entingen heeft gehad.

Ik bedoel dan niet dat je jouw puppy meteen het diepe in moet gooien. Je kunt de pup langzaam water laten ontdekken. Krijg je een puppy midden in de zomer? Dan is het een goed idee om een hondenzwembad te kopen. Vul deze vervolgens met een klein laagje water, zodat er niks met je pup kan gebeuren en speel samen in het hondenzwembad, zodat jouw puppy positieve ervaringen krijgt met water.

Krijg je een puppy in de winter? Dan is het water eigenlijk te koud om te zwemmen en kun je beter wachten met je puppy zwemmen aanleren tot het water weer een aangenaam temperatuur heeft.

Vervolgens als je pup wat ouder is (3-5 maanden) kun je langzaam proberen echt te gaan zwemmen, maar zeker nog niet te lang en altijd onder jouw begeleiding. Meer over het leren zwemmen van je hond vertel ik je verderop in het artikel. Laten we eerst even wat veiligheidsmaatregelen doornemen, want je wil niet dat jouw trouwe viervoeter iets overkomt.

Veiligheidsmaatregelen tijdens je hond leren zwemmen

Hond met zwemvest

Dat een hond een hond is wil nog niet zeggen dat je trouwe viervoeter een geboren zwemmer is. Los van dat niet alle honden kunnen zwemmen zonder hulpmiddelen.

Hieronder volgen een aantal veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen wanneer je jouw hond leert zwemmen. Sommige maatregelen zijn overigens ook voor als je hond al wel kan zwemmen. De veiligheid van je hond gaat tenslotte voor alles!

Heeft een hond een zwemvest nodig?

Wanneer je een hond leert zwemmen is het altijd een goed idee om een zwemvest voor je hond aan te schaffen. Ik zal je verderop in het artikel uitleggen waarom dit het geval is. Of een zwemvest altijd noodzakelijk is? Nee, dat is het niet.

Er zijn echter genoeg honden die niet zomaar blijven drijven. Puur door de bouw van de hond. Honden met een korte snuit of met een lang lichaam en korte poten kunnen zo naar de bodem van het water zinken. Een zwemvest waardoor je hond blijft drijven biedt in dit soort gevallen uitkomst om je hond veilig te laten zwemmen.

Wanneer je een zwemvest uitzoekt is het prettig als deze makkelijk aan- en uitgedaan kan worden bij je hond. Het moet ook goed zitten, zodat het hoofd van je hond te allen tijde boven water gehouden wordt. Vergeet tot slot niet dat je hond er ook gemakkelijk en prettig in moet kunnen bewegen. Zowel in het water als op land. Hieronder volgen een aantal zwemvesten voor honden die goed aangeschreven staan. Deze zijn allemaal in verschillende maten verkrijgbaar.

Probeer afleiding te vermijden

Wanneer je jouw hond leert zwemmen, dan is het niet fijn als er van alles om je hond heen gaande is. Denk aan veel lawaai of een activiteit in de buurt. Begin op een rustige plek van het meer, rivier of zwembad waar je jouw hond leert zwemmen.

Breng altijd schoon drinkwater mee

Je hond zal ongetwijfeld een keer dorst hebben als je met je viervoeter op pad bent. Tijdens het zwemmen kan er altijd al iets water naar binnen komen, net zoals dit bij ons ook het geval is. Het is echter niet de bedoeling dat je hond uitgebreid gaat drinken. In een meer kunnen parasieten zitten, in een zwembad chloor en zeewater is veel te zout.

Neem daarom altijd schoon drinkwater mee voor je hond en bied dit regelmatig aan, zodat de behoefte om iets anders dan jouw schone drinkwater te drinken er niet is.

Houd je hond aangelijnd

Het is verstandig om je hond aangelijnd te hebben wanneer je jouw hond leert zwemmen. Door een (lange) hondenriem te gebruiken zorg je ervoor dat jouw hond niet te ver weg zwemt.

Je kunt stoppen met de hondenriem te gebruiken zodra je zeker weet dat jouw hond goed kan zwemmen en dat je hond direct naar je toekomt zodra je jouw viervoeter terugroept.

Jij bent de lifeguard van jouw hond

Altijd al een lifeguard willen zijn net zoals in baywatch? Vanaf het moment dat je hond het water in is gegaan ben jij zijn persoonlijke lifeguard. Je kunt je hond geen moment uit het oog verliezen, want je moet direct in actie komen zodra er iets verkeerd gaat. Dit is het geval als je jouw hond wil leren zwemmen, maar ook als je hond al kan zwemmen.

Zo kan een hond te lang zwemmen en uitgeput raken. Jouw hulp is dan echt nodig. Er kan ook een boot langsvaren die wellicht je hond over het hoofd ziet en zo zijn er nog wel meer dingen die kunnen gebeuren.

Nooit, maar dan ook echt nooit, mag je jouw hond alleen in het water laten zwemmen zonder een oogje in het zeil te houden. Een ongeluk is tenslotte zo gebeurd.

Gooi je hond niet in het water

Je hebt vast weleens een filmpje gezien waar een hond in het water wordt gegooid en dat de hond vervolgens terug zwemt naar de kant. Dit is precies niet de manier hoe je jouw hond kennis wil laten maken met water.

Je hond moet positieve ervaringen krijgen met water en het meest verstandige is om dit stapje voor stapje te doen. Door je hond direct in het diepe te gooien zal je jouw hond bang kunnen maken. Je hond heeft nog nooit deze ervaring gehad en het voelt net alsof je hem als een cartoonserie van de klif gooit. Niet doen dus.

Hoe je hond leren zwemmen?

Zwemmende hond - Hoe leer je een hond zwemmen?

Of je nu jouw volwassen hond wil leren zwemmen of een puppy, het is belangrijk dat je het stap voor stap doet. Wanneer je begint met hondenzwemlessen, dan kun je eventueel het zwemvest van je hond aandoen indien je deze hebt aangeschaft. Doe je het zonder zwemvest? Geen probleem, dan kun je alsnog onderstaande stappen volgen. Er zijn meerdere methodes om jouw hond te leren zwemmen.

Methode 1: Ga samen met je hond het water in

Samen met je hond zwemmen

Om jouw hond de voor de eerste keer in het water te krijgen, kun je jouw hond het water inlokken. Het maakt niet uit of dit door te spelen is met jou of dat je een speeltje in het water gooit om je hond het water in te krijgen. Het doel is simpelweg om een situatie te creëren waardoor je jouw hond aanmoedigt om zelf het water in te gaan.

Laat je hond uiteraard niet direct te ver het water in gaan. Het is in eerste instantie voldoende als je hond met zijn poten in het water staat. Probeer vervolgens je hond heen en weer te laten lopen. Dit kan door een leuk speeltje te gooien waar je hond achteraan gaat of je kunt zelf gaan rennen als hij jou graag volgt.

Wanneer je ziet dat jouw hond helemaal comfortabel is met water kun je een stapje verder gaan. Je kunt samen met jouw hond dieper het water ingaan. Doe dit langzaam en beloon je hond door super blij te zijn met iedere stap dat je viervoeter dieper het water ingaat.

Kijk ook goed naar de lichaamstaal van je hond. Is je hond niet op zijn gemak of angstig? Stop dan direct en ga terug naar het ondiepere water of helemaal het water uit. Laat je hond weer tot rust komen en probeer het opnieuw.

Wanneer jouw hond wel comfortabel dieper en dieper het water ingaat, dan kom je op een gegeven moment op het punt dat je hond daadwerkelijk moet gaan zwemmen. Je hond kan nu drie verschillende dingen doen:

  1. Je hond is een natuurtalent en begint direct met zijn voor- en achterpoten te zwemmen.
  2. Je hond zinkt het water in (kan alleen zonder zwemvest).
  3. Je hond zwemt met zijn voorpoten (super vermoeiend)

Wanneer jouw hond een natuurtalent is, direct in een horizontale houding met de voor- en achterpoten zwemt, dan heb je geluk en kun je lekker met jouw hond gaan zwemmen. Bouw de duur wel langzaam op. Zwemmen is ook voor honden vermoeiend.

Zinkt je hond en heeft je viervoeter gewoonweg geen idee hoe zwemmen werkt? Een zwemvest is dan toch handig om te gaan gebruiken. Op deze manier blijft je hond drijven en zal uiteindelijk de instinct van je hond hem vertellen dat er met de poten gepeddeld moet worden.

Zwemt jouw hond alleen met zijn voorpoten? Dit vraagt erg veel kracht van je hond, waardoor je hond snel vermoeid zal zijn. Je kunt in dit geval jouw hond gelukkig nog wel trainen om de juiste houding aan te nemen in het water.

Wanneer je hond het diepe water in is kun je jouw hond bij de borst of buik vasthouden om je viervoeter in een horizontale houding te krijgen. Je zal dan zien dat je hond door de diepte van het water vanzelf ook begint te bewegen met zijn achterpoten. Raak je hond wel alleen aan als je hond dit niet erg vindt, anders zal je zien dat de houding alsnog niet beter wordt. In dat geval kun je beter een zwemvest voor honden gebruiken, zodat je hond de juiste houding heeft in het water. Wanneer je viervoeter eenmaal de juiste houding snapt, zal hij dit ook proberen aan te nemen als hij geen zwemvest aan heeft.

Nogmaals is het belangrijk om te allen tijde in de gaten te houden hoe jouw hond zich voelt. Wanneer je stress of angst ziet moet je direct stoppen om de hond op adem te laten komen. Je kunt het dan op een later moment nogmaals proberen.

Het gehele proces om je hond te leren zwemmen kan soms wat tijd in beslag nemen. Het is daarom belangrijk dat je je geduld kunt bewaren. Wanneer je hond het eenmaal geweldig vindt kun je nog genoeg tijd samen zwemmend doorbrengen.

Zijn jullie klaar met jullie zwemsessie en schijnt de zon? Er gaat dan niets boven een lekker en gezond hondenijsje.

Methode 2: Leer je hond zwemmen met behulp van een andere hond

Hond leert hond zwemmen

Een totaal andere manier om je hond te leren zwemmen is met behulp van een andere hond die dol is op zwemmen en waar jouw hond bevriend mee is. Je kunt dan een keer afspreken met de andere eigenaar om de honden samen te laten zwemmen. Jouw hond zal in ieder geval een poging wagen.

Wanneer jullie eenmaal zijn samengekomen op de plek waar gezwommen kan worden kun je het best jouw hond laten kijken naar wat de andere hond doet in het water.

Vervolgens kun je jouw hond loslaten en de andere laten volgen. Het beste kun je dit doen met een zwemvest, zodat je zeker weet dat je hond niet zinkt.

Door jouw hond samen met een andere hond te laten zwemmen maar je gebruik van een krachtige techniek. Kijken en leren. Misschien wel nog belangrijker is dat jouw hond direct ziet hoe leuk het water kan zijn en hoe fijn de andere hond het in het water heeft.

Zorg overigens wel dat je zelf altijd in de buurt bent en de honden niet te ver weg zwemmen. Wanneer het allemaal niet goed gaat moet je jouw hond weer snel het water uit kunnen halen.

Waar mogen honden zwemmen?

Waar mogen honden zwemmen?

Helaas mogen honden niet overal zwemmen, los van dat je waarschijnlijk jouw hond ook niet overal in wil laten zwemmen. Er zijn gelukkig wel verschillende gebieden met een hondenstrand of zwemwijver waar jouw hond wel terecht kan.

Daarnaast is het ook zo dat het seizoensgebonden is of je hond ergens mag zwemmen. Zo zijn op veel stranden honden in de zomer verboden, terwijl je de rest van het jaar er wel mag lopen en zwemmen met je hond.

Op de website van Doggydating kun je een handig overzicht met zwemwater voor honden vinden, zodat jij precies weet waar jouw hond mag zwemmen. Wellicht kun je ook het perfecte zwemwater vinden bij jou in de buurt waar jij jouw hond wil leren zwemmen.

Verder zijn er ook binnen hondenzwembaden. Wellicht is er ook één bij jou in de buurt of heeft het lokale zwembad een aantal dagen per jaar een speciale dag dat je samen met je hond mag zwemmen.

Is het zwemwater veilig?

Wanneer je jouw hond wil leren zwemmen is het wel zo prettig als je dit in veilig zwemwater doet. Op de website zwemwater.nl is informatie over de veiligheid van natuurwateren te vinden waar je in mag zwemmen.

Zo kun je zien of er een zwemverbod is omdat er bijvoorbeeld blauwalg geconstateerd is. Ook kan er een negatief zwemadvies of waarschuwing gegeven worden of er kan nader onderzoek gedaan worden om de waterkwaliteit te beoordelen.

Let wel op dat op de website zwemwater.nl alle natuurwateren staan. Je zal dus nog moeten controleren waar je hond wel of niet mag zwemmen voordat je ernaartoe gaat en teleurgesteld wordt.

Veelgestelde vragen over honden en zwemmen

Kan een hond uit zichzelf zwemmen?

Er wordt vaak gedacht dat honden geboren zwemmers zijn en zich altijd wel weten te redden in het water. Dit is echter een fabel en zeker niet waar voor alle honden. Ja, er zijn honden die van nature direct kunnen zwemmen zonder problemen. Er zijn echter ook honden die direct naar de bodem zinken zodra ze in het diepere gedeelte van het water terechtkomen. Het is dus eigenlijk net als bij mensen. De ene hond is er direct goed in en de andere hond moet iets meer moeite doen om te leren zwemmen.

Is het goed voor een hond om te zwemmen?

Jazeker, net als bij mensen is voor een hond bewegen gezond en laat een hond dit nou net doen als hij zwemt. Daarnaast geeft zwemmen weinig weerstand, waardoor de gewrichten niet zo zwaar belast worden. Zwemmen wordt daarom ook weleens gebruikt om te herstellen na een operatie. Het mooie van zwemmen is dat het op een warme dag er ook voor kan zorgen dat jouw hond voldoende beweging krijgt en niet oververhit raakt.

Welke hond kan niet zwemmen?

Met hulpmiddelen (zwemvest) kan iedere hond zwemmen. Er zijn echter wel honden die zonder zwemvest het moeilijk hebben met zwemmen of het zelfs helemaal niet kunnen en direct naar de bodem zinken. Dit zijn vaak honden met een korte neus, verkeerde lichaamsbouw of dikke vacht. Denk bijvoorbeeld aan een bulldog of Engelse basset. De één heeft een korte neus en de ander heeft een lang lichaam met korte poten.

Is zwemmen vermoeiend voor een hond?

Jazeker, je hond moet tenslotte continu bewegen. Het is daarom niet aan te raden om jouw hond te lang in het water te laten, omdat de hond anders vermoeid kan raken en gered moet worden uit het water.

Wanneer je hond een verkeerde houding heeft en alleen met zijn voorpoten zwemt, dan is het helemaal super vermoeiend.

Hoe oud moet een hond zijn om te zwemmen?

Een hond mag al zwemmen vanaf het moment dat alle belangrijke entingen zijn gehaald. Dit is ongeveer rondom de 12 weken. Leer je pup zwemmen wel echt stapsgewijs. Het beste kun je jouw puppy eerst in een klein laagje water leren wennen aan water en dat het niet erg is om erin te staan. Wanneer de pup vervolgens wat ouder en sterker is geworden kun je steeds dieper gaan totdat je pup moet gaan zwemmen.

Kan een hond tegen zeewater?

Zeewater kan ervoor zorgen dat jouw hond last krijgt van diarree en overgeven. Het is dan ook zeker niet de bedoeling dat je hond zeewater gaat drinken. Neem daarom altijd zelf voldoende schoon drinkwater mee, zodat je hond niks te kort komt. De behoefte om zeewater te drinken is dan ook meteen stukken minder.

Hoe lang mag mijn hond zwemmen?

Dit is echt per hond anders en kun je waarschijnlijk zelf het beste zien wanneer je kunt herkennen dat je hond moe is. Honden kunnen tot wel 30 minuten per keer zwemmen. Dit is alleen wel wanneer je hond erg fit, gezond en een ervaren zwemmer is.

Start jouw hond net met zwemmen, dan moet je de zwemsessies kort houden om te voorkomen dat je hond te vermoeid raakt en daardoor kan verdrinken. Houdt de zwemsessies daarom in het begin onder de 10 minuten per keer.

Wanneer je hond zwemmen super leuk vindt kun je de duur van de zwemsessies steeds iets verder verlengen tot eindelijk zo’n 30 minuten.

Kan een hond tegen chloor?

Te veel chloor kan schadelijk zijn voor je hond. Mocht je dus zelf chloor in een hondenzwembad willen doen, dan is het belangrijk om te onderzoeken hoeveel je er maximaal in mag gooien. Gaat je hond naar een speciaal zwembad voor honden in de buurt en zit er chloor in het water? Je mag er dan eigenlijk wel vanuit gaan dat er niet een schadelijke hoeveelheid chloor in zit. Hoewel het dus niet direct schadelijk voor je hond hoeft te zijn, is het wel verstandig om je hond af te spoelen als hij uit een zwembad met chloor komt.