10x Het beste koelvest voor honden van 2023 [koopgids]

Een honden koelvest is een handige oplossing om je hond koel te houden tijdens een wandeling op een warme zomerse dag. Onze harige vrienden hebben geen zweetklieren zoals wij hebben. Het is hierdoor voor een hond veel moeilijker om het lichaamstemperatuur te reguleren.

Het maakt niet uit wat je van plan bent, het is vooral belangrijk om je hond verkoeling te bieden tijdens warm weer. Je hebt geen zin in een hond die last heeft van oververhitting of een zonnesteek.

Een koelvest voor een hond, ook wel een koeljas voor honden genoemd, geven verlichting in de brandende zomerzon.

Hoewel het nooit verstandig is om op een super warm moment van de dag je hond uit te laten, heb je wellicht niet de luxe om dit over te slaan vanwege werk of andere omstandigheden. Een koelvest voor je hond biedt dan alsnog bescherming tegen de zon en verkoeling door verdamping.

10x Beste koelvest hond in 2023

Hieronder kun je een lijst bekijken met de beste koelvesten voor honden van 2023. De gehele lijst is gesorteerd op prijs. De goedkoopste staat bovenaan en daarna loopt de prijs langzaam op naar de duurste koeljas.

Je moet je echter niet vergissen door alleen naar de prijs te kijken. De koelvesten zijn vaak in verschillende groottes verkrijgbaar en niet overal staat de prijs voor de maat die jij waarschijnlijk nodig hebt. Het kan dus heel goed zijn dat een bepaalde koelvest goedkoper of duurder is voor de maat die jouw hond nodig heeft.

Wanneer je interesse hebt om meer informatie te lezen over een honden koelvest uit deze lijst, dan kun je altijd op de knop “Bekijk product” klikken.

€13,49
€13,99
3 nieuw vanaf €13,49
Laatste prijsupdate: 4 december 2023 08:09
Amazon.nl
€17,79
Laatste prijsupdate: 4 december 2023 08:09
Amazon.nl
€25,75
Laatste prijsupdate: 4 december 2023 08:09
Amazon.nl
€26,28
3 nieuw vanaf €24,99
Laatste prijsupdate: 4 december 2023 08:09
Amazon.nl
€49,91
2 nieuw vanaf €49,91
Laatste prijsupdate: 4 december 2023 08:09
Amazon.nl
€99,85
2 nieuw vanaf €99,85
Laatste prijsupdate: 4 december 2023 08:09
Amazon.nl
Laatste prijsupdate: 4 december 2023 08:09
Amazon.nl
Laatste prijsupdate: 4 december 2023 08:09
Amazon.nl
Laatste prijsupdate: 4 december 2023 08:09
Amazon.nl

Onze top 5 koelvesten voor honden

Wil je jouw hond het beste koelvest geven, dan wil je waarschijnlijk ook iets meer informatie over de producten. Hoewel je dit al kunt krijgen door op de links van een product te klikken, geef ik jou ook graag wat meer informatie over de beste honden koelvesten die er op dit moment te vinden zijn.

Wanneer je op warme dagen toch nog een wandeling wil maken of op een normale dag wil gaan samen met je hond, dan kan een koelvest je goed helpen om je hond verkoeling te geven. Hieronder zal ik je daarom nog wat meer vertellen over de wat mij betreft top 5 koelvesten voor honden.

Ruffwear Koelvest voor honden – Absolute topper

Het Ruffwear koelvest voor honden is zeker niet de goedkoopste op de lijst, maar Ruffwear staat hoog aangeschreven als het gaat om honden performance uitrustingen. Dit hoogwaardige koelvest is een absolute topper in het koel houden van een hond tijdens warme zomerse dagen.

Dit vest heeft een dekking van SPF 50+ en met de gespen aan de zijkant kun je het vest eenvoudig aan- en uittrekken. Er is een constructie van 3 lagen voor maximale koeling. De buitenste laag reflecteerd warmte en helpt met verdamping. De middelste laag is absorberend en slaat water op voor verdamping. De binnenste laag zorgt ervoor dat je hond droog blijft en het koel heeft.

Het koelvest heeft zorgt er ook voor dat je hond een goede zichtbaarheid heeft dankzij de reflecterende strepen. Eventueel kun je ook een beacon veiligheidslamp aan het vest bevestigen.

Om de koelfunctie van dit koelvest te activeren hoef je het vest alleen maar nat te maken. Droog het koelvest op, dan zal de verkoelende werking ook stoppen. Je kunt het koelvest dan weer nat maken om ervoor te zorgen dat het koelvest weer een verkoelende werking krijgt voor je hond. Door het lipje op de rug kun je de lijn ook aan dit vest bevestigen.

Dit Ruffwear honden koelvest is in 6 verschillende maten en 3 kleuren verkrijgbaar.

Hurtta Cooling Wrap Koelvest

Hurtta Cooling Wrap Koelvest

Wanneer je jouw hond wil verkoelen, dan is de Hurtta Cooling Wrap een goede honden koelvest om dit mee te doen. Hurtta is een Fins bedrijf die oorspronkelijk de focus had om honden warm te houden. Met dit koelvest voor honden wordt bewezen dat Hurtta het zowel goed doet tijdens warm zomers weer en in de sneeuw.

Met behulp van het Hurtta koelvest minimaliseer je de lichaamswarmte van je hond en geef je comfort tijdens warme zomerse dagen. Het koelvest werkt eenvoudig. Week het vest in koud water, knijp het uit en je kunt jouw hond het koelvest aandoen. Doordat het water verdampt ontstaat er een verkoelende reactie in het koelvest, waardoor je hond een verkoelend effect voelt.

Dit koelvest richt zich op het verkoelen van de borst en grote bloedvaten in de longen. Door de circulatie van het bloed zal het verkoelende effect van het koelvest zich verplaatsen door het gehele lichaam van je hond.

Het Hurtta koelvest voor honden is verkrijgbaar in 6 verschillende maten en 2 kleuren.

Trixie Koelvest

Trixie koelvest

Het welbekende merk Trixie heeft ook een koelvest voor honden ontwikkelt. Dit koelvest werkt middels verdamping, waardoor jouw hond op warme dagen of tijdens het sporten beter zijn hitte kwijt kan raken.

Het Trixie koelvest is gemaakt van sterk absorberend PVA. Dit ondersteunt de thermoregulatie tijdens sport, training en wedstrijden op warme dagen. Het koelvest van Trixie neemt warmte op en verdampt deze om ervoor te zorgen dat de hond het minder snel warm zal krijgen en dus minder snel oververhit.

Dit koelvest is ontzettend makkelijk aan en uit te trekken. Om het koelvest dicht te doen kun je gebruik maken van de klittenbandsluiting van het vest.

Het Trixie koelvest is in één kleur verkrijgbaar, namelijk in de blauwe kleur. Wel zijn er 5 verschillende maten verkrijgbaar. De kleinste maat is voor honden met een borstomvang tot 32 centimeter en een ruglengte van 20 centimeter. De grootste maat is voor honden met een borstomvang tot 100 centimeter en een ruglengte van 40 centimeter.

€13,49
€13,99
3 nieuw vanaf €13,49
Laatste prijsupdate: 4 december 2023 08:09
Amazon.nl

Kurgo koelvest reflecterend

Kurgo koelvest reflecterend

Het kurgo koelvest is een fijne koeljas voor honden. Met behulp van het koelvest kun je jouw hond op warmere dagen ook meenemen, doordat de koeljas jouw hond goed koel kan houden.

Om de verkoelende werking van het koelvest te activeren hoef je alleen maar koud water over het koelvest heen te gooien. Vervolgens kun je het vest uitwringen en aan doen bij je hond. Het Kurgo koelvest heeft verder een heldere kleur en is gemaakt van reflecterend materiaal, waardoor zonlicht gereflecteerd.

Het koelvest is ook erg eenvoudig aan te trekken. De koeljas heeft nifco-kunststof gespen die niet roesten. Ook zie je dat het vest een V-vorm heeft, waardoor de hond fijner kan bewegen dan bij sommige andere vesten, wat natuurlijk wel zo prettig is.

Het Kurgo koelvest is verkrijgbaar in 4 verschillende maten, waardoor het voor heel veel honden een ideale koelmogelijkheid kan zijn tijdens warme dagen.

Pecute koelvest hond

Pecute koelvest hond. Handig tijdens hardlopen

Het Pecute koelvest voor honden is een koeljas die maar liefst uit 5 materiaallagen bestaat. De binnen en buitenste laag bestaat uit 3D-mesh. Dan hebben we de 2 lagen daaronder die bestaan uit katoen en water kunnen opslaan en de middelste laag bestaat uit polymeerhars wat voor de verkoeling zorgt.

Dit koelvest voor honden geeft maximale schaduwbedekking en heeft een bescherming van UPF 50+, waardoor je hond bescherming heeft tegen schadelijke uv-straling en tegelijkertijd kan profiteren van de koelte die het vest afgeeft.

Het vest is eenvoudig te gebruiken. Dompel de koeljas in koud water, wring het uit om overtollig water te verwijderen (maakt het ook minder zwaar) en trek het je hond aan. De sluiting gaat met een gesp en je kunt de elastische band verstellen om het koelvest perfect om het lichaam van je hond te krijgen.

Het Pecute koelvest is beschikbaar in 4 verschillende maten. De elastische riem bij de hals en taille van je hond zijn verstelbaar.

Laatste prijsupdate: 4 december 2023 08:09
Amazon.nl

Wat is een honden koelvest?

Honden koelvesten zijn vestjes die je aan kunt doen bij je hond die je trouwe viervoeter helpen af te koelen dankzij het proces van verdampingskoeling. Dit is met name op warme zomerse dagen heel prettig om je hond koel te houden of tijdens het sporten samen met de hond.

De reden waarom honden extra hulp kunnen gebruiken tijdens het afkoelen komt omdat honden niet zoals wij mensen over heel ons lichaam kunnen zweten om af te koelen. Honden kunnen enkel afkoelen door te hijgen en door warmte kwijt te raken via de poten. Denk daarbij ook eens aan de harige (soms donkere) vacht die de meeste honden hebben in combinatie met de zon. Je komt dan al snel tot het besef dat een koelvest dan helemaal geen slecht idee is.

Wellicht vraag je je af waarom je hond dan precies afkoelt door een koelvest. De meeste koelvesten richten zich op de borst en hals. Hier zitten grote bloedvaten die dankzij het koelvest afkoelen. Daarnaast circuleert het bloed van een hond natuurlijk net als bij ons, waardoor het bloed het verkoelende effect van het koelvest doorgeeft aan het gehele lichaam. Super goed bedacht dus van de makers van koelvesten.

Hoe werkt een koelvest?

Koelvesten hebben geen stroom of wat dan ook nodig. Een koelvest kun je eenvoudig klaarmaken door het vest simpelweg onder te dompelen in koel of koud water. Vervolgens kun je het vest uitwringen om het overtollige water kwijt te raken en daarna kun je het koelvest bij je hond aantrekken. Zie ook de video hieronder:

Hier wordt zoals je ziet het Kurgo Core Cooling koelvest gebruikt, maar de werking is bij andere koelvesten hetzelfde.

Wanneer het koelvest opdroogt zal de verkoelende werking ook verdwijnen. Is dit al tijdens je wandeling met de hond? Dan kun je nog wat meer water over het vest heen gieten om het verkoelende effect weer te activeren.

Er zijn ook hondeneigenaren die het vest een kortere periode in de vriezer leggen voordat ze het aan doen bij de hond. Indien je dit doet moet je er wel opletten dat het vest niet te koud wordt, dit zal de hond tenslotte ook niet prettig vinden.

Heb ik een koelvest voor mijn hond nodig?

Ik kan natuurlijk niet voor jou bepalen of je een koelvest voor je hond nodig hebt of niet. Wel hoop ik dat je ondertussen snapt dat een koeljas ervoor zorgt dat jouw hond goed kan afkoelen tijdens warme zomerse dagen en tijdens het sporten.

De grootste reden om een koelvest te kopen is daarom ook om ervoor te zorgen dat jouw hond voldoende verkoeling heeft en niet snel oververhit zal raken door te warmte. Een hond kan tenslotte zijn warmte een stuk minder snel kwijt dan wij mensen. Bij een hond kan enkel warmte verloren door hijgen en via de poten.

Wanneer je nog steeds een wandeling met je hond wil maken op een warme dag, dan kan een koelvest gezondheidsproblemen voorkomen. En laten we eerlijk zijn, niets is fijner dan ervoor zorgen dat jouw hond in alle weertypes comfortabel door het leven kan.

Koopgids koelvest hond: Tips bij het kopen

Wil je een koelvest kopen voor je hond? Het is logisch dat je nog niet direct alles weet over koelvesten en waar je op zou moeten letten. Hieronder volgen daarom diverse punten om je goed op weg te helpen met het vinden van het beste koelvest voor jouw hond.

Afhankelijk van je behoeften zal de honden koeljas aan een aantal eisen moeten voldoen. Ik ga hieronder het volgende met je behandelen:

  • Koelvest hond: Wat kost het?
  • Een koelvest moet lekker zitten voor je hond.
  • De beste koelvesten reflecteren ook de zon.
  • Idealiter heeft een koelvest ook reflecterende randen.
  • Koelvesten moeten de vacht van je hond drooghouden.
  • Kan je hond nog een halsband of harnas om?
  • Een makkelijk schoon te maken koelvest is fijn

Koelvest hond: Wat kost het?

Wil je een koeljas voor jouw hond kopen? Het is dan zaak om vooraf te bepalen hoeveel geld je hier maximaal aan uit wil geven. Koelvesten zijn er in verschillende prijsklassen. Ook is de prijs vaak afhankelijk van hoe groot je hond is. Hoe groter de hond, hoe duurder de prijs van een koelvest meestal is.

De goedkoopste honden koelvest kun je aanschaffen voor zo’n €14,- terwijl de duurste koelvest ongeveer €75,- zal kosten. Dit is een aardig groot verschil. Het verschil qua prijs zit puur in de grootte en kwaliteit van het koelvest.

Het is daarom verstandig om vooraf goed te bekijken wat je precies zoekt in een koelvest en wat voor kwaliteit je wil hebben. Houdt er echter rekening mee dat het bedrag tussen de bovenstaand genoemde prijzen kan vallen.

Een koelvest moet lekker zitten voor je hond

De ene hond vindt het prettig om kleding te dragen dan een andere. Geen enkele hond zal het echter prettig vinden als een koelvest te groot is en alle kanten opgaat of veel te strak zit.

Om er zeker van te zijn dat jouw hond het koelvest goed past, kun je het beste de richtlijnen van de fabrikant aanhouden bij het bepalen van de afmeting. De maat die je nodig hebt verschilt namelijk per merk koelvest, aangezien er soms andere afmetingen worden gehanteerd.

Hanteer ook altijd de grootte van je hond en niet het gewicht als het om een koelvest gaat. Het gaat tenslotte om de afmetingen van je hond of het goed past.

De beste koelvesten reflecteren ook de zon

Een koelvest werkt met een verdampingskoeling techniek. Dit is de belangrijkste manier van het vest om je hond te verkoelen en de temperatuur te verlagen. Sommige koelvesten hebben alleen nog net even iets extra’s. Zo kan het zijn dat dankzij een koelvest de rug en zijkanten van je hond ook bescherming bieden tegen de zon, doordat het koelvest reflecteert. Je hond heeft hierdoor nog minder last van de warmte.

Idealiter heeft een koelvest ook reflecterende randen

Normaliter zal je een koelvest voornamelijk overdag gebruiken als de zon schijnt. Het kan echter zijn dat het heel erg slecht afkoelt in de avond en dat het nog steeds erg warm is. Het heeft dan nog steeds nut om je hond een koelvest aan te doen.

Om er zeker van te zijn dat bestuurders van auto’s, motors, scooters en overige voertuigen jouw hond zien, is het fijn als het koelvest ook reflecterende strepen heeft. Weggebruikers kunnen jouw hond dan beter zien en daarnaast kun je jouw hond ook zelf sneller terugvinden als je jouw hond los laat lopen tijdens je avondwandeling. Het is dan een kwestie van met een lichtje schijnen om je hond weer terug te vinden.

Koelvesten moeten de vacht van je hond drooghouden

Het is voor je hond niet fijn om een natte vacht te hebben met daaroverheen een koelvest. Het kan ervoor zorgen dat het koelvest gaat schuren en dan kan weer huidproblemen veroorzaken. Let er daarom op dat een koelvest geen water doorlaat.

Een klein beetje vocht is niet direct een probleem, maar je wil voorkomen dat je een doorweekte hond hebt door de koeljas. Vergeet ook nooit om het koelvest uit te wringen om van het overtollige water af te komen.

Kan je hond nog een halsband of harnas om?

Een koelvest moet ontworpen zijn dat het te allen tijde mogelijk is om je hond aangelijnd uit te laten. Kies daarom altijd een koelvest dat past bij de halsband of harnas waar je gebruik van maakt.

Er zijn ook meerdere koelvesten verkrijgbaar met bovenop een lipje (riemclip), waardoor je een riem kunt vastmaken aan het koelvest en het op deze manier ook als harnas kunt gebruiken.

Een makkelijk schoon te maken koelvest is fijn

Schoonmaken is nooit de leukste taak om te doen. Het is daarom verstandig om vooraf te bekijken hoe je het honden koelvest schoon kunt maken.

De meeste koelvesten kunnen gelukkig de wasmachine in zonder dat het de werking verpest. Wel moet je altijd bekijken op wat voor manier je de koeljas van je hond kunt wassen om problemen te voorkomen.

Helaas zijn niet alle koelvesten wasmachinebestendig. Mocht het koelvest niet in de wasmachine nodig, dan zal je het met de hand moeten wassen. Je kunt dit doen met behulp van een vochtige schoonmaakdoek. Bekijk ook de gebruiksaanwijzing van het koelvest voor meer tips om het vest schoon te maken.

Hond opmeten voor de juiste maat koelvest

Het is onwijs belangrijk dat een koelvest prettig zit voor je hond. Het is daarom erg belangrijk om je hond op te meten, zodat je de juiste maat koelvest kunt uitkiezen.

Honden komen in alle soorten en maten. Het is daarom van belang om niet naar het gewicht van je hond te kijken maar naar de afmeting.

Als eerste zal je een meetlint erbij moeten pakken. Vervolgens is het zaak om de borstomvang en de ruglengte van je hond op te meten. Vaak is het ook verstandig om de nekomtrek op te meten, maar niet alle merken koelvesten geven hier een omtrek voor aan.

  • Voor de borstomvang kun je het meetlint om de hond heen doen bij het grootste deel van de borst. Dit is net achter de voorpoten van je hond.
  • Om de nek op te meten kun je het meetlint om het laagste deel van de nek van je hond doen.
  • De ruglengte kun je opmeten vanaf het begin van de nek tot de waar de staart van je hond begint.

Wanneer je alles goed hebt opgemeten kun je kijken naar het koelvest die je voor ogen hebt en de juiste maat bepalen aan de hand van de afmetingen die de fabrikant aangeeft.

Veelgestelde vragen over honden koelvesten

Met zoveel verschillende soorten koelvesten zal je ongetwijfeld nog een aantal vragen in je hoofd hebben die je graag beantwoord ziet. Denk aan vragen als werken honden koelvesten echt, is het niet gevaarlijk en wat zijn de voordelen precies? Hieronder zal ik een aantal veelgestelde vragen voor je beantwoorden, zodat je hopelijk overal antwoord op hebt gekregen.

Werken honden koelvesten echt?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan over of koelvesten echt werken voor honden. De Universiteit van Florida heeft bijvoorbeeld zeven werkhonden drie keer een intensieve trainingsessie van 10 minuten laten doen. Een keer zonder bescherming, een keer met een beschermend kevlar vest en een keer met een koelvest.

Uit de studie is gebleken dat een koelvest sommige honden inderdaad heeft geholpen om sneller tot een basistemperatuur te herstellen.

Enkele andere onderzoeken hebben gemengde resultaten opgeleverd.

Wanneer we echter kijken naar een groot aantal hondeneigenaren en de reviews die geplaatst zijn, dan wordt er vaak gezegd dat koelvesten voor honden een goede beslissing is geweest om de hond koeler te houden in de warmere zomermaanden. Veel hondeneigenaren die een koelvest hebben zien dus wel degelijk effect bij hun hond.

Is een koelvest voor een hond gevaarlijk?

De koelvesten zelf zijn volkomen veilig en niet gevaarlijk. Uiteraard moet een hond het koelvest wel goed passen. Verder wijzen dierenartsen er wel op dat je niet afhankelijk moet zijn van een koelvest. Hiermee wordt in andere woorden gezegd dat het gebruiken van een koelvest niet alles oplost en per definitie oververhitting of een zonnesteek voorkomt.

Wanneer jij bijvoorbeeld jouw hond in de auto achterlaat met de zon op de auto en de ramen dicht, dan kan je hond wel een koelvest dragen, maar dat zorgt er niet voor dat de hond ten onder gaat aan de warmte van de auto.

Gebruik een koelvest dus alleen maar als extra toevoeging om je hond koeler te houden in de zomer. Wordt er nooit afhankelijk van en gebruik het verantwoord. Alleen dan is een koelvest niet gevaarlijk voor je hond.

Wat zijn de voordelen van een honden koelvest?

Honden hebben moeite om hitte kwijt te raken, dit kan alleen met hijgen en via de poten. Met een koelvest voor je hond zorg je ervoor dat je hond geholpen wordt met afkoelen. Met andere woorden, om de lichaamstemperatuur van je hond te laten dalen. Dit is met name handig op warme dagen of als je samen gaat sporten met je hond.

Hoe kan ik een honden koelvest schoonmaken?

Het handigst is als je de schoonmaakinstructies van de fabrikant nakijkt om te ontdekken hoe je het koelvest het eenvoudigst schoon kunt maken. Vaak is echter een vochtige doek voldoende om het koelvest schoon te krijgen. Eventueel kun je ook nog een milde zeep gebruiken. Eenmaal schoongemaakt kun je het honden koelvest laten drogen in de open lucht.

Is er een alternatief voor een honden koelvest?

Jazeker, er zijn alternatieven beschikbaar voor koelvesten voor honden. Zo zijn er ook speciale koelmatten, koel bandana’s en koelbanden beschikbaar. Bepaalde opties zijn goed in specifieke situaties, dus je moet eigenlijk voor jezelf bedenken waarvoor je een koelvest voor je hond wil gebruiken.

Is een koelvest voor alle honden geschikt?

Een honden koelvest is tijdens een warme zomerse dag geschikt voor alle honden. Wel is het zo dat een koelvest helemaal fijn is voor honden die het snel warm krijgen. Je kunt hierbij denken aan honden met een dikke vacht, oude honden en honden met een medische aandoening.

Meer manieren om je hond te laten afkoelen

Hond aan het afkoelen

Een koelvest is super fijn om te hebben, maar er zijn nog meer manieren om je hond te laten afkoelen. Zo kun je een koelvest ook uitstekend combineren met een koelband voor honden.

Of wat dacht je bijvoorbeeld van een koelmat voor honden? Dit is een ideale manier voor je hond om af te koelen zonder te hoeven bewegen. Een koelmat kun je zowel binnen als buiten leggen en functioneert ook als kussen.

Heb je een hond die ook tijdens warme dagen actief is of ontzettend veel plezier haalt uit water? Een hondenzwembad kan dan uitkomst bieden. Je hond kan dan lekker actief zijn in het water en krijgt tegelijkertijd direct verkoeling.

Tot slot nemen wij mensen ook graag een ijsje in de zomer (en soms ook in de winter). Waarom zou je dat je hond niet gunnen? Er bestaat speciaal hondenijs en daarnaast kun je natuurlijk ook altijd zelf ijs maken voor je hond.

Hopelijk heeft dit artikel je alle informatie gegeven die je nodig hebt om het beste honden koelvest van 2023 voor jouw hond uit te zoeken. Ik wens jouw hond er in ieder geval alvast heel veel plezier mee en hoop dat je viervoeter er veel profijt van heeft.