Vachtverzorging bij de trimmer

Bij veel hondenrassen kun je de vacht makkelijk zelf verzorgen, maar er zijn ook rassen die naar de hondentrimmer moeten. Iedere vacht heeft zijn eigen trimtechniek. Hieronder worden de verschillende trimtechnieken besproken.

Uitkammen

Het uitkammen van de vacht houdt in dat de trimmer de vacht goed zal doorkammen en zo nodig van klitten zal ontdoen.

Knippen en scheren

Het haar wordt door middel van een schaar of tondeuse ingekort. Het licht aan de vacht of de hond alleen wordt geknipt of dat beide technieken (knippen en scheren) worden toegepast.

Plukken

Er zijn hondenvachten waar de loszitten dode haren niet vanzelf uitvallen, zoals bijvoorbeeld een Westy of Bouvier, deze vachten moeten tijdig geplukt worden. De loszittende hondenharen worden dan met de hand verwijderd door de trimmer.

Effileren

Bij sommige hondenrassen, zoals bij de Cocker Spaniel, de Maltezer en de Lhasa Apso wordt de vacht met een schaar zo geknipt zodat er een natuurlijk verloop zit tussen het korte en het lange haar. Door het effileren wordt voorkomen dat er scherpe overgangen en happen zichtbaar zijn.

Wassen

Kortharige honden kunnen zonder te kammen gewassen worden. Langharige honden dienen echter eerst klitvrij te zijn voordat ze gewassen kunnen worden. Zij zullen dus eerst een kam- of borstelbeurt van de hondentrimmer krijgen zodat ze klitvrij gewassen en daarna geföhnd kunnen worden.

Andere bijkomende verzorging die de hond kan krijgen bij de hondentrimmer zijn nagels knippen, oren schoonmaken, tanden schoonmaken en anaalklieren uitknijpen.