Vijf hondentraining tips om je op weg te helpen

Hondentraining vertrouwenIedereen die een hond heeft weet hoe belangrijk het is om een goed gemanierde hond te hebben. Dat je hond je gehoorzaamt gebeurd niet van de een op de andere dag, dit heeft tijd nodig. Ik zal je vijf hondentraining tips geven om je op weg te helpen om een goed gemanierde hond te krijgen.

1. Begin vroeg met het aanleren van goed gedrag

Begin zo vroeg mogelijk met het trainen van je hond. Als je hond jong is leert hij het makkelijkst en hoef je nog geen verkeerd gedrag af te leren. Verkeerd gedrag afleren is vele malen moeilijker dan goed gedrag in één keer aanleren. Een goede manier om veel wijsheden op te doen is met je hond een cursus te volgen bij een hondenschool in de buurt.

2. Beloon je hond wanneer het moet

Om goed gedrag aan te leren is het belangrijk dat je de hond alleen beloont wanneer hij goed gedrag vertoont. Beloon je hond dus niet als hij wat verkeerds doet, geef hier geen aandacht aan. Als je hond de volgende keer wel doet wat je wilt, prijs hem dan de hemel in. Je hond zal snel begrijpen wat hij moet doen om je dolgelukkig te krijgen. Trainen met beloningssnoepjes is niet altijd nodig, je stem kan ook voldoende zijn.

3. Een hond zit vol met energie

Wat je altijd moet onthouden is dat een hond vol met energie zit. Maak lange wandelingen, fiets en/of doe samen met de hond een cursus. Denk voor een cursus bijvoorbeeld aan behendigheid of canicross. Voor een overzicht van hondensporten verwijs ik je door naar de categorie hondensporten op deze website. Nadat je hond zijn overbodige energie is kwijtgeraakt kun je nieuwe dingen oefenen.

4. Maak tijd vrij

Het is belangrijk dat je de tijd neemt om te trainen met je hond. Stel dat je eens in de week 3 uur met je hond traint en vervolgens de oefeningen pas twee weken later gaat herhalen. Je buurman traint net zoveel uur in de week, alleen verspreidt het over alle dagen. Je buurman bereikt op deze manier sneller het gewenste resultaat. De reden hiervan is dat je buurman iedere dag met de hond oefent en het over verschillende dagen herhaalt. Net als bij de mens is het dus verstandig om oefeningen te herhalen over verschillende dagen in plaats van alles in één dag in je hoofd te stampen.

5. Begrijp je hond

Een hond trainen neemt veel tijd in beslag. Wees geduldig en begrijp dat het niet altijd in één keer goed kan gaan. Als je boos en gefrustreerd raakt op je hond zal hij het heus niet eerder begrijpen. Zorg ervoor dat trainen voor zowel je hond als voor jezelf een plezierige bezigheid is.

Veel trainplezier!