Waarom laat jij de hond uit?

hond uitlaten

Je denkt in eerste instantie natuurlijk “ik laat mijn hond uit zodat hij zijn behoefte kan doen”, maar dat is natuurlijk niet de enige reden om je hond uit te laten. Je moet de hond uitlaten omdat hij beweging nodig heeft, sociale contacten kan opdoen en van alles kan ontdekken.

Bewegen, bewegen, bewegen!

Beweging is de belangrijkste reden om je hond uit te laten. Een hond die niet voldoende beweging krijgt, haalt op een gegeven moment streken uit en dat zien we als ongewenst gedrag. Maar is dit wel eerlijk tegenover de hond? De enige reden waarom hij streken uithaalt is omdat je hem zelf te weinig beweging geeft.

Als je de hond een goede wandeling geeft, zal hij je huis niet op stelten zetten en veel rustiger zijn. Waarom? De hond is voldaan, hij heeft een goede wandeling gehad en is zijn opgekropte energie kwijtgeraakt.

Er zijn verschillende manieren om opgekropte energie van je hond kwijt te raken, een lange wandeling, joggen, fietsen (vanaf 1 jaar) en/of zwemmen. Dit zijn perfecte manieren om samen met je hond te bewegen. Want zeg nou zelf, is bewegen met je hond ook niet ontzettend leuk om te doen?

Wel is het belangrijk om je hond deze dingen goed aan te leren. Het is niet leuk fietsen als je hond in de pedalen probeert te happen. Bij zwemmen wordt vaak gedacht dat alle honden dit kunnen, maar dat is zeker niet het geval. Het is daarom verstandig om je hond te leren zwemmen.

Honden hebben ook sociale contacten nodig

De hond is een sociaal dier. Honden hebben sociale contacten nodig om zich normaal te kunnen ontwikkelen. Je hond socialiseren hoort niet te stoppen zodra de fokker hem aan je meegeeft. Als een fokker zegt dat je hond goed gesocialiseerd is betekent het niet dat hij met alles te maken heeft gehad. Laat je hond daarom in het park spelen met andere honden.

Je hond wilt dingen verkennen en ontdekken

hondenneus

Honden willen buiten alles verkennen en ontdekken. Om dit te doen gebruiken honden vooral hun neus. Wij bekijken de wereld via onze ogen, maar een hond bekijkt de wereld met zijn neus (niet letterlijk). Honden snuffelen aan bomen, gras en aan veel meer dingen. De reden hiervoor is dat de hond wilt uitzoeken wie er is geweest. Hij weet dus precies wat er gebeurt door te ruiken.

Stel je eens voor dat je hond hele dagen binnen zit en je hem vier keer op een dag vijf minuten de tijd geeft om zijn behoefte doen. Zo krijgt hij nooit de tijd om spannende geurtjes op te pikken en zijn reukvermogen goed te ontwikkelen.

Honden worden doof en blind geboren. Op het begin hebben ze alleen de neus nodig om de moeder te vinden. Na een aantal weken gaan de oogjes open en kunnen ze ook horen. De neus is daarom een heel belangrijk zintuig van de hond. Ja, ook van een volwassen hond.

Met een goed ontwikkelde neus kan de hond erg veel informatie opnemen. Welke hond heeft hier pas gelopen en liep er een baasje bij? Is er een konijn in de buurt geweest? Loopt er een loopse teef in de verte of in de buurt? Achter dit soort dingen kan de hond komen als je hem zijn neus laat gebruiken en hem hier de tijd voor geeft.