Waarom hebben honden een natte neus?

Natte hondenneusEen hond kan veel beter ruiken dan een mens. Op de neus van de hond is een grotere oppervlakte bedekt met cellen en zenuwen dan bij mensen. Met deze cellen en zenuwen kunnen ze ruiken.

De neus heeft nog een andere functie: ingeademde lucht reinigen. In de neus zit een vochtig slijmvlies. De lucht die de hond inademt gaat langs het slijmvlies en wordt warm, vochtig en tenslotte gereinigd door het slijmvlies. Een slijmvlies geeft dus vocht en omdat honden een groter slijmvlies hebben geeft het ook meer vocht.

In de neus van de hond zitten kliertjes die het vocht af geven. Ook komen de traanafvoerbuizen van de hond voor in zijn neus uit. Al dat vocht zorgt ervoor dat de neus schoon blijft en dat de hond goed kan blijven ruiken.

Dus mijn hond is niet verkouden?

Sommige mensen zijn bang dat een hond met een natte neus verkouden is. Dit is niet het geval. Een gezonde hond heeft een natte neus. Als de hond een droge neus heeft is het vaak een teken dat de hond ziek is, maar over het algemeen zegt de neus niet zoveel over de gezondheid van de hond. De kans is bijvoorbeeld groot dat de neus van de hond droog is als hij ligt te slapen.