Voeding van de hond

De hond stamt af van de wolf. Volgens hun gebit behoren ze tot de vleeseters, maar in werkelijkheid zijn het alleseters. Dit omdat ze de prooi met huid en haar verorberen.

De voeding is zeer belangrijk voor de hond omdat deze alle benodigde voedingstoffen en mineralen bevat wat hun gezond, energiek en vitaal houdt. Maar niet alle voeding is geschikt voor iedere hond. Een pup heeft een andere voedingsbehoefte als een volwassen of een senior hond. Als eerste is het belangrijk dat de hond de voeding lust. Want als uw hond niet eet, krijgt hij of zij ook niet de benodigde voedingsstoffen binnen die er net zo nodig zijn.

Daarom zijn er ook verschillende soorten voeding voor de hond verkrijgbaar. En niet iedere hond verdraagt het zelfde merk voeding. Je dient er op te letten dat je hond gezond blijft, zijn vacht glanst, energie genoeg heeft, zijn voeding lekker vindt en je dient zijn gewicht in de gaten houden zodat hij niet te mager of juist erg dik van zijn voeding wordt. Als je hond er vervolgens een normale en zeker niet te veel ontlasting van krijgt bent u op de goede weg.
je kunt de hond zijn eten toedienen in verschillende soorten:

Brokken:

Dit is een compleet voedsel voor de hond waar je niks meer aan toe hoeft te voegen. Er zijn gewone en vrij zachte brokken verkrijgbaar. Het nadeel van zachte brokken is dat de hond zijn tanden bijna niet hoeft te gebruiken en de zachte substantie blijft heel gemakkelijk aan zijn tanden en tandvlees plakken, zodat die heel snel last kan krijgen van tandsteen en tandcariës.

Er zijn ook krokante brokken verkrijgbaar die veel beter voor de hond zijn. De hond is verplicht zijn tanden te gebruiken, en de darmen van de hond die zijn ontwikkeld om zwaar werk te verrichten worden hierdoor goed geprikkeld. Ook blijft er niks aan de tanden van de hond plakken zodat er ook veel minder kans op tandplak is.

Hondenvoer producenten geven vaak een gratis puppypakket weg aan puppyeigenaren. In deze pakketten zitten vaak proefverpakkingen hondenvoer, je kunt dan mooi het voer uittesten.

Dinner:

Dit zijn gedroogde producten te weten granen, groenten en vlees. Dit soort voeding is niet kant en klaar om te geven aan de hond. Je dient er water of bouillon op te schenken en een tijdje te wachten tot de voeding zacht en geweld is. Je hebt dan een soort soep voor de hond als het klaar is.

Deze voeding lust niet iedere hond en bovendien is het slecht voor zijn tanden omdat er altijd wat aan het gebit blijft plakken en de darmen worden door het zachte voedsel ook niet goed geprikkeld.

Blikvoer:

Is een zachte substantie wat gelijk klaar is voor de hond. Qua voedingstoffen kun je het vergelijken met brokken. De meeste honden vinden dit wel lekker, maar het is niet goed voor je hond als je hem alleen maar blikvoer zou geven. Het is ook niet ideaal voor de tanden en darmen van je hond. Als je de hond alleen blikvoer zou geven dan heeft hij in verhouding veel meer nodig omdat het voer minder voorziet in energie. De hond heeft na het eten het gevoel niet genoeg gegeten te hebben, de kans is hierdoor groter dat de hond te dik wordt.

Je kunt een hoeveelheid blikvoer door de brokken doen, dan is je hond eerder verzadigd. Dit soort voedsel heeft wel een nadeel, het veroorzaakt veel winderigheid.

Welke voeding je kiest hangt mede aan de voorkeur van de hond af. Zorg er wel voor dat je hond niet te dik wordt, maar natuurlijk ook niet te mager. Houdt je om te beginnen aan het voedingsadvies van de fabrikant, dat bij ieder soort hondenvoer vermeld staat op de verpakking. Hou daarna wel de hond in de gaten, zodat je zelf het hoeveelheid voer kunt aanpassen zodat je hond niet te dik of te mager wordt.

Vers / rauw voer:

Zoals ik in de eerste zin al zei, volgens het gebit van een hond behoren zij tot vleeseters, je kunt een hond dus ook prima vers vlees te eten geven. Verse voeding voor je hond kun je vinden in de vriezer van supermarkten, je kunt echter ook zelf een maaltijd voor je hond samenstellen.

Er zijn telkens meer mensen die tegenwoordig overgaan op vers / rauw vlees. Dit komt omdat honden die vers voer eten meestal een stuk minder ontlasting krijgen dan dat de hond krijgt bij sommige merken hondenbrokken en blikvoer.

Geschreven door Charissa Cox