Voedselallergie bij de hond

Voedselallergie is net als andere allergieën, een overgevoeligheidsreactie. Met voedselallergie wordt deze overgevoeligheidsreactie meestal door een bepaald type eiwit veroorzaakt. Voedselallergie veroorzaakt vooral huid- en/of maag-darmklachten, bijv. jeuk en/of diarree.
Steeds vaker hoor je dat een hond zou lijden aan een voedselallergie. Helaas wordt de diagnose vaak zonder voldoende onderzoek gesteld. Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld 1 op de 100 honden met huidklachten voedselallergie heeft.

Oorzaak
Voedselallergie richt zich meestal op bepaald type eiwit, maar soms ook op koolhydraten. Rundvlees, melk, kip en ei zijn bekende allergenen. Maïs, tarwe en soja zijn de bekende plantaardige allergenen.
Voedselallergie bij een hond beperkt zich meestal tot één van bovenstaande allergenen.

Symptomen
* Huidprobleem gepaard gaande met de vorming van een reeks knobbeltjes op de huid of verhoogde plekken met een geel tot roze kleur.
* Huidprobleem gepaard gaande met korstjes. Dit komt voornamelijk door jeuk.
* Maag-darmklachten, bijv. braken en/of diarree.

Behandeling
Eliminatie dieet

Gedurende een periode van 6 tot 12 weken krijgt de hond een speciaal dieet. Dit dieet wordt samengesteld aan de hand van een lijst met voedingsmiddelen die u uw hond normaal geeft, het dieet zal een voedingsmiddel bevatten die uw hond nog niet eerder heeft gekregen. Dus u mag uw hond geen extraatjes geven tijdens deze periode! Een eliminatiedieet op basis van één, niet eerder gegeten eiwitbron en één koolhydraatbron, is de meest betrouwbare methode om een voedselallergie te diagnosticeren.

Er zijn twee mogelijkheden om een eliminatie dieet samen te stellen:
Zelfkookdieet – Gekookte rijst of macaroni, gekookt vlees(bijv. struisvogelvlees, geit of hert).
hypoallergeen voer – Vraag aan uw dierenarts welk hypoallergeen voer hij/zij voorschrijft.

Beide voeders moeten minimaal 6 weken gegeven worden. Maak aan het einde van deze periode een afspraak met de dierenarts om te bespreken hoe het is gegaan en of er het één en ander is verbeterd.

Na het eliminatie dieet
Als de klachten zijn verbeterd dan moet worden uitgesloten dat het geen toeval is. Geef de hond gedurende enkele dagen weer zijn oude voer totdat u merkt dat de hond weer een reactie krijgt. Daarna stopt u weer met het oude voer en gaat u weer over naar het eliminatiedieet totdat de klachten weer over zijn. Op deze manier is bewezen dat de klachten door een voedselallergie zijn veroorzaakt.

Vorig artikel:

Volgend artikel: