Waaraan kan je zien dat een hond nerveus is?

Elke hond kan nerveus, angstig en gestrest worden als hij blootgesteld wordt aan nieuwe plaatsen of onbekende situaties. Er zijn bepaalde neigingen die een hond heeft die in het algemeen nervositeit veroorzaakt voor de meeste honden. Als je dit gedrag herkent kan het mogelijk helpen om bepaalde situaties te voorkomen.

IJsberen

Honden zullen vaak heen en weer lopen en een beetje zeuren als ze nerveus, gestrest of uit hun element zijn. Je kan dit herkennen aan het niet willen liggen of ontspannen van de hond, hij blijft constant heen en weer lopen.

Hijgen

Hijgen kan duiden op een gespannen of zenuwachtige hond. Mogelijk zie je je hond hijgen wanneer je hem uit zijn gebruikelijke ritueel haalt. Als je je hond ziet hijgen zonder aanwijsbare reden, kan hij pijn hebben.

Neus likken / geeuwen

Een gestreste of nerveuze hond zal vaak aan zijn neus likken en geeuwen. Als je merkt dat jouw hond deze symptomen vertoont, is het het beste om hem te verwijderen uit de situatie of maak er iets positiefs van, bijv. door hem wat lekkers te geven.

Het aan de neus likken kan tevens een symptoom zijn bij de dierenarts, waar de hond zich groot wilt houden maar toch begint te likken aan zijn neus of begint met hijgen als de dierenarts aan een pijnlijke plek zit.

Andere lichaamstaal

gestreste, nerveuze of angstige honden kunnen hun staart tussen hun benen dragen, wegkijken met de ogen of trillen. Dit zijn allemaal duidelijke signalen dat je hond het onaangenaam heeft. Forceer nooit je hond in situaties die zijn zenuwachtige gedrag vergroten, omdat dit angstig, agressief gedrag kan veroorzaken.

Betekenis

Het is belangrijk om de tekenen van nervositeit van je eigen hond te herkennen en ook bij andere honden. Als de honden uit hun “comfort zone” worden gehaald, kan het nerveuze gedrag tot angst en agressie lijden. Honden zullen dan oogcontact vermijden en aan hun neus likken, dit kan overgaan naar grommen en soms zelfs bijten als ze te ver uit hun comfortabele zone worden gehaald.

Werk aan een goed gesocialiseerde hond als de hond nog jong is, dit kan nerveus gedrag voorkomen als de hond ouder wordt.