Wees altijd consequent

puppy blijf consequentÉén van de belangrijkste dingen bij het opvoeden van puppies is dat je ten alle tijden consequent moet blijven. Iedereen wilt de pup aanleren of gedrag acceptabel is of dat het niet mag. Om dit goed aan te leren moet je onthouden dat wat vandaag nee is, morgen ook nee moet zijn.

Je kunt het niet alleen

Consequent zijn doe je niet in je eentje, het hele gezin moet meedoen anders heeft het weinig nut. Als de pup van de ene dit mag en van de ander dat dan kun je niet zeggen dat er sprake is van consequent opvoeden. Zorg dus dat je met het hele gezin op dezelfde lijn zit. Bespreek wat acceptabel is en wat absoluut niet mag.

Is je pup consequent opvoeden belangrijk?

Als iedereen consequent is tijdens het opvoeden van een puppy, dan schept dit duidelijkheid en rust. Puppies/ jonge honden hebben hier behoefte aan. Een hond is een roedeldier en heeft een duidelijke leider nodig. In de natuur hebben wolven onderling ook geen overleg (de hond is een afstammeling van de wolf). De roedelleider stelt de regels en iedereen heeft zich daaraan te houden. Doordat er duidelijk is wat er wel en niet mag, weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Het resultaat is dat er rust in de roedel is.

Consequent je puppy opvoeden is lastig

Voor de mens blijft consequent zijn lastig. Wij willen graag iedereen te vriend houden en zien weleens wat door de vingers, waardoor je afwijkt van een regel die je had bedacht. Sommige honden zijn meester in het manipuleren en gooien alles in de strijd om hun zin te krijgen. Als je hier een zwak voor hebt, tuin je er zo in en heeft de hond gewonnen. Blijf dus achter je eigen regels staan. Als de pup eenmaal weet dat het niet mag en al zijn trucjes niet zijn gewenste effect hebben gehad, heeft hij hier vrede mee.