Hond vervoeren in de auto

Als je samen met je hond weg wilt voor een wandeling in het bos of op het strand, een bezoek bij de dierenarts, op visite, op vakantie, of iets anders, dan kan het zijn dat de afstand zo groot is dat je de hond met de auto wilt vervoeren.

Je wilt dan natuurlijk wel graag dat de reis voor je pup / hond en voor jezelf veilig is.

Om met de hond veilig op reis te gaan zijn er diverse verschillende producten te koop die je reis echt veiliger kunnen maken. Om te bepalen wat je wilt gaan aanschaffen moet je eerst bepaalde dingen voor jezelf op een rijtje zetten, zoals of je je hond in de kofferbak wilt vervoeren of op de achterbank.

De kofferbak kan natuurlijk alleen gebruikt worden als deze er geschikt voor is, dus als je een achterklep hebt en de hoedenplank eruit kan. Voor beide plaatsen in de auto zijn er diverse veiligheidsproducten te koop.

Voor de kofferbak heb je bijvoorbeeld diverse keuze uit hele mooie aluminium hondenbenches, maar ook bijvoorbeeld een hondenhek voor de achterklep van de auto.

Voor de achterbank zijn er speciale beschermkleden en voor de kleinere hond heuse autostoeltjes. Als je je hond niet uit de auto wilt laten springen kun je kiezen voor een loopplank.

Ook is er de mogelijkheid om je hond vast te zetten aan de autogordel. In Nederland is dit nog niet verplicht, maar in het buitenland is het in verschillende landen, Duitsland bijvoorbeeld, wel verplicht. Het is dus altijd belangrijk als je de hond in de auto wilt vervoeren naar het buitenland, dat je kijkt wat er verplicht is in de landen waar je doorheen rijdt en naartoe gaat.

Ik zal diverse producten toelichten, zodat je een beeld krijgt van wat er zoal te koop is. Je kunt dan zelf een beslissing maken wat voor het vervoeren van jouw hond handig is.

Hond in de kofferbak

Sommige mensen vragen zich af of de hond in de kofferbak mag. Nederland heeft geen specifieke regels voor honden in de auto, behalve dat het niet tot gevaarlijke situaties of verkeershinder mag leiden.

Wanneer de kofferbak van je auto groot genoeg is, kan het een goed idee zijn om jouw puppy of volwassen hond in de kofferbak te doen. Hieronder kun je de verschillende mogelijkheden bekijken die je hebt als je de hond op een veilige manier in de kofferbak van je auto wilt vervoeren.

Hondenbench voor in de kofferbak

Een hondenbench achterin de auto is natuurlijk een hele goede en veilige oplossing om met je hond op pad te gaan. Een hondenbench heeft echter wel bepaalde ruimte nodig.

Het ligt aan jouw auto, of liever gezegd aan de ruimte in de kofferbak van jouw auto, of er een hondenbench in past.

Hondenbenches zijn er in diverse afmetingen. Ze zijn stevig en bestaan vaak uit een aluminium frame. Er zijn ook benches voor 2 honden. Ik zal een paar voorbeelden noemen:

De Trixie vervoersbox

Trixie hondenbech voor in de auto

De Trixie vervoersbox is een mooie bench, het aluminium frame zorgt voor stevigheid en veiligheid, de hooggesloten achterwand en zijkanten zorgen dat de kofferruimte schoon blijft.

Deze hondenbench heeft een deur met veiligheidssluiting en een slipvaste thermomat. De brede tralie afstand in de deur geeft een goede luchtventilatie.

Door de schuin afgewerkte wanden wordt de kofferbak optimaal benut. Aan de onderzijde zitten klittenbandstroken zodat de bench niet kan verschuiven.

Deze hondenbench is verkrijgbaar in verschillende maten.

Hondenbench Auto AluRide

De hondenbench Auto AluRide is een bench gemaakt van hoogwaardig aluminium-plastic composiet en is een stevige veilige bench.

De bench heeft een deur met veilige scharnieren van stevig kunststof, rubberen noppen die verhinderen dat de deur hard dicht gaat en niet klappert tijdens het rijden en kan met een sleutel worden afgesloten. Andere goede punten van deze hondenbench zijn.

  • Door de schuin afgewerkte wanden wordt de kofferbak optimaal benut.
  • De bench heeft een effectieve zonwering
  • Door de schuin voor- en en achterkant wordt de kofferbak optimaal benut.
  • Deze hondenbench is in verschillende maten te verkrijgen.

Hondenbench voor 2 honden

hondenbench auto voor 2 honden

Als je 2 honden hebt en de kofferbak van jouw auto is groot genoeg, dan kun je ook nog kiezen voor een hondenbench waar 2 honden in kunnen.

Deze benches hebben een uitneembare tussenwand en 2 afzonderlijk te openen deuren.

Traliehek in de auto voor de hond

Wil je jouw hond in de kofferbak vervoeren maar hem meer bewegingsruimte geven, dan kun je kiezen voor het Trixie Friends on Tour Universal-Traliehek.

Dit aluminium traliehek kun je direct plaatsen achter de achterklep van de auto en zorgt ervoor dat als je de achterklep opent, je hond niet direct uit de auto kan springen.

Door middel van het deurtje in het hek kun je je hond makkelijk uit de auto halen. Op deze manier maak je van de hele kofferbak een bench.

Het hek is inklapbaar en makkelijk te plaatsen. Het is eenvoudig passend te maken en door het inklappen van het traliehek is je kofferbak weer gewoon te gebruiken. Nog een voordeeltje bij dit traliehek is dat er een slipvaste ligmat bijgeleverd wordt.

Loopplank hond voor de auto

Het is natuurlijk altijd beter voor spieren en gewrichten van je hond om hem niet in- en uit je auto te laten springen.

Als pup kun je hem makkelijk opbeuren en in de auto zetten en uit de auto halen.

Jouw hond wordt echter groter en soms te zwaar om nog op te beuren. Als je jouw hond dan niet in en uit de auto wilt laten springen, dan kun je gebruik maken van een speciale honden loopplank voor de auto.

Er zijn diverse verschillende typen loopplanken. Zo zijn er kunststof loopplanken, opklapbare loopplanken, in hoogte verstelbare loopplanken en uitschuifbare loopplanken.

De keuze van de loopplank is heel individueel en afhankelijk van soort hond (gewicht e.d.). Je moet daarom bij de aanschaf van een loopplank goed letten op het maximale gewicht dat de loopplank kan dragen, de afmetingen van de loopplank, het materiaal van de loopplank en of je hem mee kunt nemen in de auto.

Autorek hond

Wil je niet dat jouw hond vanuit de kofferbak over de achterstoelen naar voren springt naar de achterbank dan is een autorek een goede oplossing.

Een autorek zorgt ervoor dat jouw hond op zijn plaats blijft in de kofferbak. Er zijn diverse autorekken te koop.

Het PetEgo K9K Autorek is hier een mooi voorbeeld van. Dit is een rek van gegalvaniseerd staal die makkelijk aan aan de hoofdsteunen van de achterbank kan worden bevestigd. Het is verstelbaar en daardoor makkelijk passend te maken voor bijna iedere auto. 

Kofferbakdeken voor de hond

Kofferbakdeken voor de hond

Bij het vervoeren van jouw hond in de kofferbak van je auto wil je je kofferbak zo schoon mogelijk houden.

Na een wandeling is je hond niet altijd even schoon en gaat dus bijvoorbeeld met modderpoten de kofferbak van de auto weer in op weg naar huis.

Om je kofferbak niet helemaal onder het zand, modder en dergelijke te krijgen zijn er speciale kofferbakdekens voor honden te koop. Deze dekens bedekken de bodem en bij diverse dekens worden ook de zijkanten van de auto beschermd tegen vervuiling.

Het zijn eenvoudig te plaatsen dekens die waterdicht zijn en niet verschuiven. Sommige van deze dekens hebben ook als extra een aparte bumperbescherming.

Hond op de achterbank

Is de kofferbak van je auto niet geschikt voor jouw hond of wil je simpelweg de hond liever op de achterbank van je auto hebben? De achterbank is ook een prima optie om je hond te vervoeren.

Om je hond op een veilige manier te vervoeren en je auto schoon te houden zijn diverse producten beschikbaar. Laten we starten met de autogordel met tuigje voor de hond.

Autogordel hond met tuigje

Autogordel hond clix car safe

In Nederland is een autogordel voor honden nog niet verplicht, maar in Duitsland moet je jouw hond wel vastzetten.

In Nederland is het toch ook al een goede optie om te overwegen als je aan de veiligheid van je puppy of volwassen hond denkt.

Een autogordel helpt tenslotte de hond op zijn plaats te blijven indien je een scherpe bocht neemt of een keer hard op de rem trapt.

Zo voorkom je dat je hond een gevaarlijk projectiel wordt en door de auto vliegt. Daarom is het best een aanrader om jouw hond met behulp van de autogordel veilig te kunnen vervoeren.

Er zijn diverse soorten autogordels met tuigje voor de hond. Als voorbeeld neem ik de Clix Care Safe autogordel*, deze autogordel combineert veiligheid en comfort. Het tuigje is om extra veilig en stevig te zijn uit 1 stuk gemaakt en het heeft aan de binnenzijde een zachte voering. Er zitten 2 clips aan waardoor je het tuigje makkelijk aan en uit kunt doen. Deze clips kunnen een trekkracht van zo’n 1500 kg aan.

Het tuigje van de autogordel sluit goed aan door het ergonomische ontwerp en de 2 clips. Je kunt de buikriem bij de 2 clips passend maken. Het tuigje is makkelijk aan te doen bij je hond. Aan het tuig zit een universele clip waarmee het tuig direct in de meeste autogordelsystemen kan worden geklikt. 

Het tuig kan ook worden bevestigd door de riem (vaste autogordel) van de achterbank door een lus aan het uiteinde van het Clix Care Safe tuig te halen.

Het tuig is verkrijgbaar in 4 verschillende maten. Om er zeker van te zijn dat je de juiste maat voor jouw hond bestelt, is het belangrijk om het je hond goed op te meten.

Tip opmeten: Je moet de hoofddoorgang en borstomvang van jouw hond meten.

Autobeschermdeken

Autobeschermdeken hond

Bij vervoer van jouw hond op de achterbank is het naast een autogordel ook handig om je bekleding van de achterbank tegen vuil en haren te beschermen.

Hiervoor heb je speciale dekens, autobeschermdeken of autodeken genaamd.

Een auto(bescherm)deken is een handige en comfortabele deken voor op de achterbank en makkelijk te bevestigen meestal aan de hoofdsteunen.

Je hebt ook bij deze dekens weer verschillende soorten. Zo heb je een deken die alleen over de achterbank zit. Een voorbeeld hiervan is de Kurgo Heather Bench Seat Cover.

Dit is een mooie waterdicht en vlekbestendige deken van ongeveer 140 cm. breed met uitsparingen voor het bevestigen van de autogordel zodat je met je hond veilig op pad kunt.

Maar je hebt ook dekens die niet alleen over de achterbank gaan maar doorlopen over het voetgedeelte en tegen de achterkant van de voorstoelen weer omhoog gaan en daar aan de kopsteunen worden bevestigd.

Deze deken zorgt ervoor dat de hond niet tussen de voor en achterbank kan komen. Ook hier is natuurlijk een autogordel wel aan te raden. De beschermdeken heeft daarom ook verschillende uitsparingen voor de autogordel / veiligheidsriem zodat je met de hond ook veilig op reis kunt gaan.

Autostoel voor de kleinere hond (tot 8 kilo)

Voor de kleinere hond tot 8 kilo zijn er ook autostoeltjes. De autostoeltjes zorgen ervoor dat jouw hond op dezelfde plaats blijft en makkelijker op een veilige manier naar buiten kan kijken. Hieronder een paar voorbeelden.

Trixie Autostoel

Deze stoel kan op de achterbank geplaatst worden en heeft een slipvaste onderkant.

Het autostoeltje kan aan de autogordel worden vastgemaakt. Hierdoor staat het stoeltje stevig. In het stoeltje is ook een bevestigingsgordel voor jouw hond.

Het stoeltje kan op 30 graden gewassen worden.

Nobby Autostoel Kadek

Wil je een zachte luxe zit- en ligplek in de auto creëren voor je hond dan is de niet goedkope Nobby Kadek autostoel misschien iets.

Deze autostoel is gemaakt van water- en vuilafstotende stof, gevuld met een zachte wattenvulling, makkelijk te bevestigen met bevestigingsriemen en blijft goed op zijn plaats door de antislip noppen. De afmeting van dit autostoeltje is 55cm. x 50 cm. x 34 cm.

Autodeur beschermer

Dan is er ook nog het probleem hoe houd ik mijn autodeuren schoon. Je kunt je hond niet verbieden te hijgen en tijdens de rit naar buiten te kijken.

Hijgen en / of vuile poten kunnen de binnenkant van de autodeur goed vuil maken. Ook daar zijn fabrikanten op in gesprongen, met de Kurgo Car Door Guard, een makkelijk te bevestigen beschermingspaneel, kun je jouw binnenkant van je deuren schoon houden.

Het schermpaneel is in breedte verstelbaar (van 58 cm. tot 71 cm.) en past op vrijwel  iedere autodeur. Je plaats het met bevestigingsclipjes tussen het raam en het paneel. Je kunt het wassen in de wasmachine en het heeft ook nog verschillende opbergvakken. Even handig om te weten, een verpakking bevat 2 beschermers.

Veiligheidsnet hond voor tussen de voorstoelen in de auto

Kies je er niet voor om jouw hond een autogordel om te doen en zit hij los op de achterbank, dan is het raadzaam om bijvoorbeeld een veiligheidsnet tussen de voorstoelen te plaatsen.

Zo’n veiligheidsnet voor de auto is speciaal gemaakt speciaal om ervoor te zorgen dat jouw hond tijdens het rijden niet tussen de voorstoelen door naar  jou toe kan komen.  

Overige producten voor in de auto

Los van bovenstaande producten om je hond op een veilige manier te vervoeren in de auto en jouw auto schoon te houden, zijn er nog een aantal dingen die handig kunnen zijn.

Hieronder beschrijf ik deze producten voor je.

Drinken en eten

Als je wat langer onderweg bent vergeet dan niet drinken en eventueel eten mee te nemen.

Hiervoor heb je natuurlijk ook weer een bak nodig. Zelf vind ik de siliconen inklapbare etens- en drinkbakken erg makkelijk. Dit worden ook wel reiskommen genoemd.

Hondenbadjas voor als je hond nat / vuil is

Hondenbadjas

Heb jij een hond die in iedere sloot springt, dan heb je grote kans dat je hond, vooral als hij een langere vacht heeft kletsnat de auto in moet.

Je kunt dan overwegen of een badjas iets voor jouw hond is. Tegenwoordig zijn er goed zittende hondenbadjassen te koop in diverse maten.

De absorberende microvezels nemen het vocht goed op, waardoor de hond sneller droog is en houden de hond ook warm.

Hij is niet alleen in de auto maar ook binnen goed te gebruiken. De badjas houdt jouw meubilair en vloer ook schoner en droger.

Leuke bijkomstigheid. Bij warme dagen kun je de badjas ook als verkoeling voor de hond gebruiken. Hoe dan? Houdt de hondenbadjas onder koud water, wring hem daarna uit en trek hem je hond aan.

Tot slot

Tot slot wil ik nog iets heel belangrijks zeggen wat de meeste mensen al wel weten, maar waar helaas ieder jaar toch berichten over verschijnen.

Laat jouw hond nooit alleen in de auto zitten met de ramen dicht en ook niet bij warm weer. De temperatuur in de auto stijgt door de zon al snel tot dodelijke hoogte. Ieder jaar weer lijden veel honden aan een hitteberoerte, terwijl dit super eenvoudig te voorkomen is door je hond niet alleen achter te laten.

Nee, ook niet voor een korte periode. De temperatuur in de auto stijgt echt al super snel als de zon erop schijnt.

Wil je na een autorit lekker wandelen met jouw hond? Bekijk dan ook het artikel Wandelen met de hond.

Vorig artikel:

Volgend artikel: