Warmtemat hond: 8x de beste van 2023

Een honden warmtemat is gemaakt van isolerend materiaal, zoals wol en fleece, wat ervoor zorgt dat de lichaamswarmte van je hond wordt vastgehouden. Het kan ook zijn dat de warmtemat een verwarmingselement heeft die werkt op stroom.

In de koudere maanden van het jaar wil je natuurlijk wel dat jouw hond warm blijft. Met behulp van een warmtemat kun je ervoor zorgen dat je hond warmte krijgt of blijft behouden. Dit is vooral handig als je hond gevoelig is voor kou, zoals vaak het geval is bij oudere honden, medische aandoeningen of honden met een hele dunne vacht.

In dit artikel zal ik je laten zien wat de beste 8 warmtematten voor honden zijn in 2023.

Top 8 warmtematten voor honden in 2023

Bekijk hieronder een overzicht met 8 warmtematten voor honden, zodat je hond het tijdens koude dagen warm kan houden. Mocht je meer informatie willen hebben over een warmtemat, dan kun onder het overzicht verder lezen. Ik zal namelijk over een aantal warmtematten meer informatie delen.

De gehele lijst is gesorteerd op prijs. Je kunt de goedkoopste warmtemat voor honden bovenaan verwachten en daarna loopt de prijs op naar de duurste warmtemat. Vergeet echter niet dat de prijs lang niet altijd alles zegt. Bij een warmtemat kan het verschil zitten tussen wel of geen verwarmingselement en de grootte van de mat.

Zie je een warmtemat die je wel iets lijkt? Je kunt op de knop “Bekijk product” klikken om meer informatie over deze specifieke warmtemat te krijgen.

Waarom een warmtemat voor je hond nemen?

Het is een goede vraag om te stellen. Waarom zou je een warmtemat voor je hond nemen? Wat is het nut? Ik zal het je vertellen waarom het zeker het overwegen waard is.

Laten we beginnen met koud weer. Net als wij mensen kunnen honden het koud hebben. Wanneer het erg koud is, kan een warmtemat je hond helpen om warm te blijven. Dit is met name het geval voor honden met een dunne vacht die niet aan koude temperaturen gewend zijn. Een warmtemat helpt je hond dan om de wintermaanden door te komen op een comfortabele manier.

Wanneer je hond een medische aandoening heeft zoals bijvoorbeeld artritis of pas een operatie heeft ondergaan, dan kan je hond het sneller koud hebben. Dit geldt eigenlijk ook voor oudere honden. Met behulp van een honden warmtemat kun je zorgen dat de gewrichten van je hond warmer blijven en dit zorgt er weer voor dat je hond minder pijn en stijfheid ervaart en beter kan slapen. Opstaan vanuit een liggende positie zal je hond ook makkelijker afgaan.

Doordat je hond het dankzij een warmtemat een stuk comfortabeler kan hebben, kan je hond ook beter slapen. Een hond heeft slaapt namelijk beter bij een warmere temperatuur en een warmtemat kan je hond een aangename temperatuur geven.

Hoe werkt een warmtemat voor honden?

Er zijn twee verschillende soorten warmtematten voor honden. Wanneer we het een naam willen geven kunnen we het een zelfopwarmende mat en elektrische warmtemat noemen.

Laten we starten met de zelfopwarmende mat voor honden. Dit is een warmtemat die gemaakt is van speciaal materiaal dat warmte vast kan houden. De lichaamstemperatuur van je hond zorgt er dus simpel gezegd voor dat de warmtemat warm wordt en de hond zijn lichaamstemperatuur makkelijker op peil kan houden. Het is de veiligste optie aangezien er geen elektriciteit aan te pas komt.

Een elektrische warmtemat kun je aansluiten op een stopcontact (of batterij) en zorgt met behulp van een verwarmingselement dat de mat warm wordt. Het is een snelle en eenvoudige manier om snel een warme mat voor je hond te hebben. Soms heb je ook de mogelijkheid om aan te geven op welke temperatuurniveau je de mat wil hebben. Ideaal voor honden die snel afkoelen.

Koopgids: Tips bij het kiezen van een warmtemat hond

Warmtemat voor hond

Er zijn allerlei verschillende warmtematten voor hond te verkrijgen. Het uitzoeken van de beste warmtemat voor jouw hond kan dan ook een uitdaging zijn.

In deze koopgids wil ik je meer informatie geven over allerlei onderdelen waar je op kunt letten. Ik hoop dat het hierdoor voor jou makkelijker wordt om een weloverwogen keuze te maken die het best is voor jouw hond. We gaan het hebben over:

  • Warmtemat hond: Hoeveel kost een mat?
  • Zelfopwarmende mat of elektrische warmtemat?
  • Kies een mat van de juiste grootte
  • Hoe makkelijk is de mat schoon te maken?

Warmtemat hond: Hoeveel kost een mat?

Hoeveel een warmtemat voor honden precies kost is helemaal afhankelijk van het type mat waar je voor gaat en de grootte. Een elektrische warmtemat is namelijk duurder dan een zelfopwarmende mat. Zowel in aanschaf als in het gebruik daarna, want je bent natuurlijk ook nog stroomkosten kwijt.

Wanneer je ongeveer wil weten aan welke bedragen je moet denken bij de aanschaf van een warmtemat, dan ben je gemiddeld tussen de 20 en 70 euro kwijt.

Zelfopwarmende mat of elektrische warmtemat?

Het kan lastig zijn om te kiezen tussen deze twee type matten. Je kunt verschillende dingen in overweging nemen bij het maken van de keuze welke het best is in jouw situatie.

Wanneer je voor de meeste veiligheid wil gaan is een zelfopwarmende mat de beste keuze, want je hebt dan niks met kabels of elektriciteit te maken. Verder is dit type mat ook goedkoper in aanschaf en kost het je niks extra’s meer omdat je geen stroom verbruikt. Met een zelfopwarmende mat blijft je hond warm vanwege het materiaal waarvan het gemaakt is. Het materiaal heeft een soort thermo-functie en zorgt er bij contact voor dat het warm wordt. Verder is een zelfopwarmende mat ook makkelijk mee te nemen als je op reis gaat en je hond meegaat.

Wil je dat de warmtemat snel warmte geeft aan je hond en wil je ook invloed op de temperatuur? Dan is een elektrische warmtemat een goede keuze voor jou. Met een elektrische mat heb je vaak meerdere temperatuurstanden waar je uit kunt kiezen, zodat je de ideale temperatuur voor jouw hond kan bepalen. Een Elektrische warmtemat is verder vooral een goede optie als je het thuis wil gebruiken, aangezien je hier altijd stroom hebt. Wel moet je er altijd opletten dat je hond niet aan de kabels of iets dergelijks zit. De meeste honden doen dit niet, maar dat zal je van je eigen hond het beste weten.

Kies een mat van de juiste grootte

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je een warmtemat van de juiste grootte nodig hebt voor je hond om het zo comfortabel mogelijk te maken. Een mat die te klein is, zal ervoor zorgen dat je hond niet volledig op de mat kan en niet overal de warmte kan oppikken. Een mat die te groot is, is minder erg aangezien je hond er wel volledig op past.

Om de juiste grootte te bepalen zal je jouw hond moeten opmeten. Meet de lengte van je hond van neus tot staart en meer ook de breedte van je hond. Op deze manier krijg je een beter beeld hoeveel ruimte jouw hond ongeveer nodig zal hebben op de mat. De lighouding van je hond kan uiteraard ook nog van invloed zijn waardoor hij wellicht minder ruimte nodig heeft op de mat. Wanneer je dit eenmaal hebt uitgedacht kun je de maten bekijken en de juiste maat warmtemat kiezen voor jouw hond. Wat de prijs betreft, vaak is een grotere maat net wat duurder dan een kleine maat.

Hoe makkelijk is de mat schoon te maken?

Niemand heeft zin in veel schoonmaakwerk . Het kan daarom verstandig zijn om te controleren hoe makkelijk de warmtemat schoon te maken is. Kun je de mat bijvoorbeeld wassen in de wasmachine of kun je het enkel met een vochtig doekje en milde zeep schoonmaken?

Meestal zijn de zelfopwarmende matten prima in de wasmachine te wassen, terwijl de matten met een verwarmingselement enkel met de hand schoongemaakt mogen worden.

Om 100% zeker te weten hoe je de warmtemat moet schoonmaken, kun je het best de instructies van de fabrikant bekijken. Je weet dat zeker dat je de warmtemat niet beschadigd.

Veelgestelde vragen over honden warmtematten

Er zijn allerlei verschillende honden warmtematten verkrijgbaar. Ik kan mij dan ook heel goed voorstellen dat je nog met vragen zit na het lezen van dit artikel. Hieronder heb ik daarom nog een aantal veelgestelde vragen voor je beantwoord.

Wat zijn de voordelen van een honden warmtemat?

Een warmtemat heeft allerlei voordelen voor onder andere honden met een dunne vacht, oude honden en honden met een medische aandoening. Zo zorgt een warmtemat ervoor dat je hond tijdens koud weer warm kan blijven. Dit helpt vervolgens weer voor de gewrichten van je hond, zodat je hond minder stijf zal zijn en minder pijn heeft (indien het medisch of ouderdom is). De juiste temperatuur kan er ook voor zorgen dat je hond een betere nachtrust heeft, wat natuurlijk wel zo prettig is.

Is een honden warmtemat gevaarlijk?

Wanneer je de warmtemat op de juiste manier gebruikt is de mat niet gevaarlijk. Dit geldt zowel voor de elektrische als zelfopwarmende mat. Bij een zelfopwarmende mat is het met name van belang dat je de mat op een veilige plek legt. Bij een elektrische mat is het ook nog belangrijk om dit aan te sluiten op een veilige stroomvoorziening, dat het niet in de buurt van water komt en dat je de temperatuur niet te hoog stelt voor je hond.

Kan ik een warmtemat alleen gebruiken tijdens koud weer?

Het is afhankelijk van de specifieke behoeften en de reden dat je hond een warmtemat nodig heeft. Je kunt dit dan ook het beste met je dierenarts overleggen. Heeft je hond bijvoorbeeld een medische aandoening, dan kan het zijn dat het ook een goed idee is om te gebruiken als het 20 graden is, omdat je vloer kouder is.

Helpt een warmtemat voor honden met artritis of andere gewrichtsproblemen?

Ja, een met behulp van een warmtemat kan inderdaad de stijfheid en pijn van je hond minder worden. Wel is het altijd verstandig om je dierenarts te raadplegen of een warmtemat geschikt is om je hond te helpen en op welke temperatuur je de mat het beste kunt instellen.

Weetje: Wist je dat er ook een tegenovergestelde is van een warmtemat? Bij heel warm weer kan het ontzettend fijn zijn voor jouw hond om op een koelmat te liggen, zodat je hond minder snel last heeft van de hitte. Bekijk hier de beste koelmatten voor honden.