Hondenpoten beschermen in de winter

De meeste honden vinden sneeuw geweldig! Ze rennen graag rond in de sneeuw of achter een sneeuwbal aan. De sneeuw heeft echter ook nadelen.

IJsballetjes tussen de voetkussentjes

Hondenpoten beschermen in de winter

De sneeuw kan zich omtoveren in ijsballetjes in de haartjes tussen de voetkussentjes van de hond. Vooral langharige honden hebben hier last van.

Doordat de lichaamstemperatuur van de hond hoog is, smelt de sneeuw waarin hij loopt. Na verloop van tijd bevriest dit weer, waardoor er ijsballen tussen de tenen ontstaan. Lopen wordt voor de hond pijnlijk en het verwijderen is op dat moment erg lastig omdat een ijsbal keihard is. Probeer dit ten alle tijden te voorkomen.

Voorkom ijsballetjes tussen de poten

Smeer voordat je gaat wandelen met de hond in de sneeuw de voetzolen van de hond goed in met vaseline. De vaseline slijt wel af bij het lopen. Bij een lange wandeling kun je de vaseline meenemen en onderweg bijsmeren indien dit nodig is.

Te vaak insmeren de voetzolen insmeren met vaseline is ook niet goed omdat honden er dan ‘zachte’ pootjes van krijgen, bij extreme weersomstandigheden zoals sneeuw is een laagje vaseline juist goed voor de voetzolen van de hond.

Spoel en droog de poten van de hond bij thuiskomst goed af en verwijder de ijsballetjes van de poten. Dit zorgt ervoor dat je samen met de hond plezier in de sneeuw kunt hebben.

voor langere wandelingen zijn hondenschoentjes het beste advies. Ze houden de poten droog en de spieren warm! Bovendien wordt de hond meteen beschermd tegen verwondingen, die sneller optreden omdat de sneeuw de ondergrond verbergt en de hond niet goed kan zien waar hij zijn poten neerzet. Hondenschoentjes beschermen je hond dus het best tijdens de langere wandelingen.

Hondenschoentjes

Pekel, strooizout en wegenzout

De hond loopt op zijn ‘blote voeten’ en heeft met dit probleem te maken. Iedereen weet wat pekel uitricht tegen auto’s e.d. De voetzolen van de hond lijden er ook van. Door de sneeuw komen er kloofjes tussen de voetzolen van de hond. De pekel werkt hier op in, met een nare irritatie aan de poten als gevolg.

Let op! Pekelzout blijft aan de poten van de hond zitten. Als de hond zijn pootjes schoon likt krijgt hij pekelzout binnen, dit kan zoutvergiftiging veroorzaken en ernstige gevolgen hebben.

Voorkom dit!

Spoel en droog de voeten van je hond af bij thuiskomst. Dit voorkomt dat de hond aan zijn voetzolen of tussenteenhuid gaat likken, waardoor een ontsteking kan ontstaan.

Heb je aanvullende tips? Of wil je vertellen wat je eigen ervaring is? Laat gerust een reactie achter.