Mijn puppy springt op de bank
Een pup is nieuwsgierig en gaat de wereld om zich heen verkennen. De pup zal dingen gaan doen die wel mogen, maar ook dingen die absoluut niet mogen. Springen op de bank hoort hier ook bij.
Het is belangrijk om van te voren te voor jezelf te bepalen wat de pup wel mag en wat de pup niet mag. Als je alleen bent en een pup hebt is dit makkelijker dan een pup in het gezin, want dan moet ieder lid van het gezin consequent naar de pup toe zijn zodat de regels voor de pup duidelijk zijn.
Inhoudsopgave
Pup springt op de bank
Op een gegeven moment zal iedere puppy proberen op de bank te klimmen. Op het begin is het schattig en kijk je even de andere kant op, maar naarmate de tijd vordert wordt het telkens minder leuk en kan de pup ook de bank kapot maken omdat hij er telkens op springt.
Bij het van tevoren bedenken wat de pup wel en niet mag zit dus ook of de pup wel of niet op de bank mag. De meningen van mensen zijn daar verschillend over. De een wil het absoluut niet en de ander vindt het juist gezellig als de hond ook op de bank ligt.
Het is dus belangrijk om, voordat de pup dit gedrag gaat tonen, voor jezelf te hebben uitgemaakt of je de pup en later de volwassen hond op de bank wilt hebben of niet. Bij deze keuze zullen zeker de grootte van de hond, vachtlengte en meer een rol spelen.
Wat als de pup niet op de bank mag?
Als je de hond niet op de bank wilt hebben, dan moet je al beginnen als de hond nog een pup is om het te verbieden en niet de pup zijn gang laten gaan met op de bank klimmen.
Als je te lang wacht, is het haast onmogelijk geworden om je pup van de bank af te krijgen. Zorg ervoor dat dit niet bij jouw hond gebeurt. Wees streng en consequent. Begin van pup af aan met het corrigeren van het springen op jouw bank en stoelen.
Wees consequent als je pup niet op de bank mag
Als je puppy op de bank springt, haal hem dan meteen van de bank af en leg hem op een ander plekje. De pup zal dit meerdere malen opnieuw proberen, maar geef niet op. Blijf het keer op keer volhouden. Het zal even duren voor de pup het leert, maar uiteindelijk begrijpt hij dat de stoelen en banken niet voor hem zijn en alleen voor jou (en je gezin).
Wat als ik even niet kan opletten?
Het is natuurlijk altijd mogelijk dat je even niet op de pup kan letten. Dit is natuurlijk een perfect moment voor de pup om op de bank te springen zonder commentaar. Voorkom dit door te zorgen dat het op de bank niet comfortabel genoeg voor hem is. Dit kan door middel van een groot voorwerp op de bank te leggen, denk bijvoorbeeld aan een wasmand of iets dergelijks.
De makkelijkste manier is natuurlijk om de pup even in de bench* te leggen of in een puppyren (speciaal voor de pup afgezette deel in de ruimte). Dan weet je zeker dat de pup niet op de bank gaat.
Als de pup alleen thuis is
Wanneer je puppy alleen thuis is kun je hem onmogelijk controleren. Als je weggaat kun je het beste de pup in een kleine ruimte achterlaten (bijvoorbeeld de gang/hal) of in een bench stoppen. Zo kan de puppy niet bij de stoelen en banken komen.
Waarom mag de pup niet op de bank?
Het is natuurlijk helemaal je eigen keuze of jij jouw hond op de bank wilt hebben of juist niet. Er zijn echter enkele redenen om je puppy niet op de bank te laten, namelijk:
- De bank/stoelen blijven netjes;
- De pup leert dat er regels zijn;
- De pup springt niet op je als je op de bank zit;
- De hond ziet de bank als zijn bank, waardoor er weer andere problemen kunnen ontstaan.
Wil je de pup dus niet op de stoelen of banken hebben wees dan consequent tijdens het opvoeden van je pup.
Zorg wel dat je pup een eigen plekje krijgt waar hij zich terug kan trekken en toch dicht bij je kan liggen.
Hondenbanken, hondenmanden en hondenkussens
Een hond vindt het lekker om een eigen vertrouwd plekje te hebben waar hij rustig kan liggen. Het liefst dichtbij iedereen en waar het overzicht is.
Bij de pup is dat in eerste instantie vaak zijn bench. De bench is meestal maar tijdelijk tijdens de opvoeding van de pup in je kamer. Als de bench weg gaat kun je voor de hond een eigen plekje creëren door op een vaste plek voor de hond een eigen hondenmand, hondenkussen of een heuse hondenbank neer te zetten.
Hondenbank
Ja, je leest het goed. Een eigen hondenbank, en dat hoeft niet jouw versleten bank te zijn. Maar er zijn voor de kleinere en middelgrote hond echte hondenbanken en -sofa’s te koop.
Let bij het kopen van een hondenbank altijd goed op of hij groot genoeg is voor jouw hond.
Hondenmanden en hondenkussens
Hondenmanden en hondenkussens zijn er in verschillende materialen en uitvoeringen. Zo heb je kussens van diverse materialen met verhoogde randen die ook hondenmanden worden genoemd.
Er zijn hele strakke gladde kussens die zowel binnen als buiten kunnen. Verder zijn er ook orthopedische kussens vooral voor de hond die wat problemen heeft. De ouderwetse rieten mand is er nog steeds, maar er zijn er ook die in een iets moderner jasje zijn gestopt en er zijn voor de kleinere hond en de hond met een vrij dunne vacht ook manden met een overhangende flap. Dit type mand is lekker warm en zorgt voor geborgenheid.
Als je hond wel op de bank mag
Niet voor iedereen is het een probleem dat de hond op de bank springt, zit of ligt. Als je besluit dat je hond wel op de bank mag, zorg dan dat het wel onder jouw voorwaarden is.
Houdt er ook rekening mee dat als je een nieuwe bank koopt, je hond geen verschil zal zien tussen de oude waar hij altijd op mocht en de nieuwe bank.
Je kunt je hond daarom ook beter het op de bank mogen aanleren met behulp van een door jou gegeven commando. Zo voorkom je problemen als je bijvoorbeeld visite hebt, als je een nieuwe bank hebt of dat hij als je er niet bent op de bank gaat.
Wil je dat jouw hond toch altijd op de bank moet kunnen ook als je net een nieuwe bank hebt? Gelukkig zijn hier ook wel oplossingen voor, je kunt er een deken op leggen, maar er zijn tegenwoordig ook multifunctionele hondenmanden en hondendekens speciaal gemaakt voor op de bank of stoel*. Dit geeft je hond een vaste comfortabele plaats op de bank waar hij tot rust kan komen. Tevens wordt je bank beschermd tegen hondenharen en vuil. De meeste zijn ook makkelijk te wassen in de wasmachine.