Puppy gebitscontrole aanleren
Om het gebit van je puppy goed te kunnen bekijken, moet je pup het ook goed vinden dat je zijn bek open doet en zijn lippen optilt.
Het is raadzaam om het bekijken van het gebit in stappen aan te leren. Het mag geen onaangename ervaring voor de pup zijn.
Inhoudsopgave
Wanneer gebitscontrole aanleren?
Een goed gebit is belangrijk voor de hond. Daarom moet regelmatig het gebit van de hond worden gecontroleerd. Dat kun je zelf doen, maar de dierenarts controleert ook altijd tijdens de jaarlijkse controle het gebit van jouw hond.
Om te zorgen dat jouw hond een gebitscontrole makkelijk toestaat is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met oefenen. Dit kun je als volgt doen. Til tijdens het aaien voorzichtig de lip van je puppy op aan de zijkant van de bek en aai rustig verder alsof er niets aan de hand is.
Het is belangrijk om tijdens deze oefening de ogen en de neus van je pup vrij te houden, want hoe zou jij je voelen als je niks kan zien, er een hand voor je neus zit en er ook nog geprobeerd wordt om je lippen op te tillen.
Na een tijdje kun je deze oefening langzaam uitbreiden zodat je iets langer kunt kijken. Als de pup perfect zijn tanden kan laten zien kun je verder naar de volgende stap.
Nu de hond perfect zijn tanden kan laten zien, zou het ook fijn zijn dat de bek een klein stukje open kan. Dit kun je bereiken door de onderkaak van onderen met je hand te omvatten en met je duim en wijsvinger op de plek tussen hoektand en kiezen te zetten.
Als je pup dit toelaat kun je voorzichtig de kaken een klein stukje van elkaar afhalen. Doe dit maar heel even en laat los voordat je puppy begint te stribbelen. Vergeet tot slot niet je pup te belonen met je stem als hij rustig blijft.
Waarom gebitscontrole bij honden belangrijk is
Ruim 80% van de honden van 3 jaar en ouder krijgt last van gebitsproblemen, daarom is de jaarlijkse gebitscontrole bij de dierenarts heel belangrijk. De dierenarts kijkt dan of er wel of geen tandsteen op de tanden zit en of het tandvlees niet ontstoken is. Gebitsproblemen kunnen zo op tijd ontdekt en behandeld worden zodat ernstige klachten voorkomen kunnen worden.
Je kunt zelf ook voorzorgsmaatregelen nemen om gebitsproblemen te voorkomen. Zo kun je de tanden van je hond poetsen om het gezond te houden. Eventueel in combinatie met speciale voeding en kauwstaven.
Gebitsproblemen
Tandsteen is de veroorzaker van gebitsproblemen. Tandplak ontstaat tijdens het eten en bestaat uit voedselresten, doden cellen en bacteriën. Mineralen uit het speeksel kunnen tandplak omzetten in kalk en zo ontstaat tandsteen. Na verloop van tijd kan tandplak dus veranderen in het keiharde en niet meer met poetsen te verwijderen tandsteen.
Tandsteen nestelt zich tussen de tandhals en het tandvlees, waardoor infectie een kans krijgen. Tandplak en tandsteen kunnen ontstekingen van het tandvlees veroorzaken, waardoor het tandvlees zich zal terugtrekken en de tandhals en de wortel bloot komen te liggen. Hierdoor kan onder andere de tand verloren gaan, een kaakontsteking ontstaan of bacteriën via de bloedbaan het lichaam binnendringen en elders klachten veroorzaken.
Symptomen gebitsproblemen
Je kunt het gebit van je hond ook zelf geregeld controleren. Als jouw hond constant stinkt uit zijn bek is het belangrijk om in zijn bek te kijken. Het stinken uit de bek hoeft niet altijd een gebitsprobleem te zijn maar het kan wel. Een paar voorbeelden van vieze adem die geen ernstige medische oorzaak hebben zijn:
- Het wisselen van tanden bij een pup. De vieze adem verdwijnt weer na het wisselen.
- Het vastzitten van bijvoorbeeld een stukje hout tussen de kiezen wat is gaan ontsteken.
Naast een vieze adem kunnen de volgende symptomen duiden op gebitsproblemen tandsteen op tanden en kiezen:
- Ontstoken tandvlees
- Moeilijk eten
- Krabben en schuren aan de snuit
- Veel speekselproductie
- Bloed uit de bek
Als je hond een van deze symptomen heeft is het raadzaam je dierenarts naar zijn gebit te laten kijken.
Wat kun je doen om gebitsproblemen te voorkomen
Je kunt op verschillende manieren proberen om zoveel mogelijk het gebit van je hond schoon te houden en daarmee tandplak en / of erger te voorkomen.
Met het tandenpoetsen bij de hond voorkom je tandplak. Als je al op jonge leeftijd bij de hond begint kun je de hond het tandenpoetsen meestal makkelijk aanleren.
Tandenpoetsen doe je met een vingertandenborstel of een hondentandenborstel en tandpasta speciaal voor honden. Gebruik nooit tandpasta van jezelf!
Als tandenpoetsen niet lukt kun je je hond kauwstaven geven. De samenstelling, structuur en vorm geven een schuureffect en een reinigende werking op de tanden. Let wel goed op als je een pup hebt vanaf welke leeftijd je deze kauwstaven aan je pup mag geven.
Er is ook dental hondenvoer dat door de unieke vorm van de brok de tanden tijdens het kauwen reinigt en tandsteen voorkomt of vermindert. De brokken bevatten bestanddelen die tandplak verminderen.
Conclusie
Een gezond gebit is heel belangrijk voor het welzijn van je hond. Voorkomen is beter dan genezen. Dit bereik je door de tanden van jouw hond goed te verzorgen door de tanden te poetsen, de juiste kauwstaven en kauwspeeltjes te geven en eventueel speciaal voer.
Beginnen met het aanleren van tandenpoetsen kun je het beste al van jongs af aan oefenen.
Verder is controle van het gebit heel belangrijk. Jouw dierenarts zal dit bij de jaarlijkse controle doen. Maar ook zelf kun je het gebit van jouw hond goed controleren, het is niet moeilijk om vast te stellen of je hond last van tandsteen heeft.