Spellen die je met de hond kan doen

Honden moeten regelmatig fysieke en mentale training krijgen om ze gezond en gelukkig te houden. Het niet voldoen aan deze activiteiten kan leiden tot gezondheidsproblemen of ongewenst gedrag als gevolg van verveling.

Joggen of zwemmen voldoet aan de dagelijkse lichaamsbeweging. Interactieve spelletjes dagen de geest van de hond uit en het versterkt de band tussen baas en hond.

Verstoppertje

Verstoppertje kan het commando “kom hier” versterken of het kan voor je hond een leuke manier zijn om plezier te maken voor een beloning of speeltje.
Pak wat beloningskoekjes en verstop jezelf, roep dan het commando “kom hier”.

Als de hond je vindt geef hem dan zijn beloning. Het belonen van het gedrag van je hond maakt het spel leuker voor hem en moedigt hem aan om snel te reageren op de gegeven commando.

Touwtrekken

Touwtrekken is een veilige manier van spelen voor je hond, mits je hond geen agressie vertoont. Het spel helpt de hond ook om commando’s als hij afgeleid is beter te gehoorzamen. Kies een trekspeeltje die comfortabel vast te houden is en lang genoeg is, zodat de hond niet per ongeluk in je hand bijt tijdens het vergrijpen van het touw.

Hou het spel onder controle met je eigen regels. Leer je hond het commando “los”. Het commando “los” kun je aanleren door een beloningskoekje naast de neus van de hond te houden en het commando “los” te zeggen. Als je dit doet vergaat dan niet zelf het speeltje vast te blijven houden. Herhaal deze oefening meerdere keren totdat de hond meteen loslaat op het commando “los”.

Eindig het touwtrekken direct als de hond je handen of armen raakt, zodat hij zal leren voorzichtiger te zijn tijdens het touwtrekken en niet blind een ander gedeelte vastpakt.

Stop het spel altijd met het commando “los”. Leg het speeltje weg tot de volgende keer.

Je hond zou tijdens het spelen kunnen grommen, dit is normaal gedrag uit enthousiasme. Als je hond tekenen van agressie vertoont (stijf lichaam, hoge staart, staren en haren die op rug overeind staan) laat direct het speeltje los en loop weg. Indien dit blijvend gedrag is, ga dan naar een gedragstherapeut om hulp te vragen tegen het agressieve gedrag. Ga geen touwtrekken met een agressieve hond!