Wanneer wordt mijn hond rustiger?
Puppy’s en jonge honden kunnen onstuimig en speels zijn. Het energielevel lijkt soms eindeloos te zijn.
Hoe leuk je puppy of jonge hond dan ook is, misschien stel je jezelf de volgende vraag “Wanneer wordt mijn puppy rustiger?”
Er is geen antwoord die van toepassing is op alle honden. Wel is het zo dat de meeste honden kalmer worden na het bereiken van hun volwassenheid. Er zijn echter ook veel honden die gespannen blijven tot op hoge leeftijd.
Het kalmer worden van de hond heeft met veel factoren te maken zoals leeftijd, temperament, ras, niveau van trainen en de omgevingsfactoren.
In dit artikel vertel ik je meer over puppy energie en hoe je jouw hond rustiger kunt krijgen.
Inhoudsopgave
Puppy energie: Hoe zit het?
Bij puppy’s verwacht je wellicht al een hoog energielevel. Alles is tenslotte nieuw voor een pup en heel de wereld moet nog ontdekt worden. Alles is leuk en opwindend.
Puppy’s slapen in het begin nog wel veel, maar wanneer een pup niet aan het slapen is, dan zal de pup op ontdekkingsreis gaan.
Verder is het goed om te weten dat alle puppy’s natuurlijk anders zijn. Ik kan je daarom niet vertellen wanneer je hond precies volwassen en rustiger wordt.
Er zijn echter verschillende factoren die het energielevel van je pup beïnvloed. Het gaat niet om leeftijd alleen. Je zal meer dingen moeten overwegen.
Leeftijd
De meeste honden worden kalmer naarmate zij de leeftijd van volwassenheid voor hun ras hebben bereikt. Deze leeftijd verschilt van ras tot ras.
Kleinere honden worden over het algemeen sneller volwassen dan grotere honden. De meeste honden worden kalmer tussen de één en twee jaar oud.
Persoonlijkheidstrekken
Elke hond heeft een unieke persoonlijkheid, ongeacht de raskenmerken. Sommige honden zijn van nature een stuk kalmer, terwijl andere hoog gespannen door het leven gaan.
In het nest is al te zien welke pup rustiger is en welke pup ondernemender is. Als je een rustige pup wilt, kijk dan uit naar de minder enthousiaste pup, want deze eigenschap blijft voor de rest van zijn leven.
Hondenras
Het hondenras heeft invloed op hoe energiek een hond is. Kijk maar eens in het park naar de verschillende honden die er lopen.
De meeste hondenrassen die oorspronkelijk zijn gefokt om te werken hebben veel energie. Denk maar eens aan sport-, werkhonden- en terriër rassen. Deze rassen hebben over het algemeen de neiging om langer hyperactief te blijven dan andere hondenrassen.
Wanneer je een actief hondenras hebt zoals bijvoorbeeld een border collie of windhond, dan zal je zien dat deze honden ook op latere leeftijd de nodige energie kunnen hebben. Het is alleen iets meer gecontroleerd dan toen het puppy’s waren.
Beweging is belangrijk voor een hond
Een gebrek aan beweging is een belangrijke factor voor de opwindingsniveau van de hond. Regelmatig bewegen zorgt er daadwerkelijk voor dat een hond meer energie heeft (betere conditie), maar het is ook een uitlaatklep voor opgekropte energie.
Regelmatig ravotten en spelen helpt een hond te kalmeren. Je hond alleen maar in huis houden zal ervoor zorgen dat hij juist veel meer energie heeft en drukker is.
Stress en angst
Omgevingsfactoren hebben invloed op het energielevel van je puppy en op hoe de pup reageert. Denk bijvoorbeeld aan hoe je hond reageert als hij in een nieuwe omgeving komt, vreemde mensen ziet en dat soort zaken.
Gedurende het eerste jaar is het heel belangrijk dat je de pup kennis laat maken met zoveel mogelijk dingen. Door dit te doen verklein je de kans dat een hond later stress of angst heeft voor bepaalde dingen.
Natuurlijk heb je ook altijd dingen waar je minder of geen invloed op hebt. Vuurwerk bijvoorbeeld, dat is maar één keer per jaar en de hond verwacht dit niet. Hij kan hier heel erg onrustig door worden. Tegen het einde van het jaar zijn er vaak specifieke vuurwerkcursussen voor honden. Bij onweer is het eigenlijk hetzelfde verhaal. Onweer kunnen je hond opwinden.
Het effect van meerdere honden
Wanneer je meerdere honden hebt, dan zal je zien dat een puppy zich sneller volwassen zal gedragen. Dit is met name wanneer de andere hond al redelijk oud en goed opgevoed is.
Puppy’s komen bij de roedel en starten automatisch onderaan de ladder. Je zal dan ook zien dat de oudere hond de pup zal corrigeren wanneer de hond vindt dat iets niet door de beugel kan. Oudere honden zijn al gewend aan een rustiger leven. De drukte van een onstuimige pup zal hij dan ook niet altijd waarderen en dat laat de hond dan ook blijken.
Hoe krijg ik mijn hond rustiger?
Nu je het een en ander weet over honden, ben je ongetwijfeld ook benieuwd wat je kunt doen om je hond nu al rustiger te krijgen. Het is een logische vraag waar ik je graag antwoord op geef.
Om je hond te helpen om rustiger te worden helpt goede training altijd. Het is namelijk zo dat puppy’s van nature dan wel energieker zijn dan volwassen honden, maar het wil nog niet zeggen dat hij dit ongecontroleerd mag uitten, waardoor jij (en je gezin) er last van hebben.
Hieronder volgen een aantal manieren om je hond rustiger te krijgen. Gebruik dit regelmatig en je zal zien dat jouw hond rustiger wordt.
Geef je hond regelmatig lichaamsbeweging
Beweging is uitermate belangrijk en de beste manier om je hond te kalmeren. Ook honden kunnen last hebben van opgekropte energie. Zeker in de puppyfase kan dit een ramp zijn. Een pup met teveel energie die zich verveeld, kan zomaar dingen gaan slopen om zijn energie kwijt te kunnen.
Door jouw hond voldoende beweging te geven zal je zien dat alle energie goed verbruikt kan worden. Maak daarom lange wandelingen, maar bij puppy’s ook weer niet te lang natuurlijk.
Leer je hond ook apporteren of ga als de hond iets ouder is dingen doen als behendigheid, speuren en dat soort dingen. Je hond zal dit alleen maar leuk vinden. Bijkomend voordeel is dat het de band tussen jullie ook zal versterken.
Geef je hond mentale uitdaging
Lichaamsbeweging is niet het enige wat je hond moe kan maken. Wanneer je jouw hond mentaal uitdaagt, zal je zien dat hond hier ook moe van raakt.
Over wat voor mentale uitdaging voor de hond ik het precies heb? Je kunt kijken naar denkspelletjes voor honden. Dit zet honden echt aan het werk, wat de hond zelf erg leuk vindt, en dankzij het mentale aspect wordt de hond ook moe.
Mentale uitdaging voor je hond komt natuurlijk nooit in de plaats van beweging, maar het is een mooie toevoeging.
Een heel ander leuk idee is om met je hond een speurcursus te doen. Na een half uur speuren is de hond doodop.
Zorg voor routine
Het is fijn voor een hond om routine te hebben. Honden hebben precies door wanneer het tijd is om naar buiten te gaan als je dit met routine doet rondom dezelfde tijden. Het is alsof een hond een ingebouwde klok heeft en doorheeft wanneer er een leuke tijd voor hem aankomt. Samen met jou op pad.
Wanneer de hond geen enkel idee heeft wanneer hij uit gaat, dan kan het zijn dat je hond gewoon zoveel mogelijk plezier probeert te maken, want hij weet niet wanneer de volgende speelsessie is.
Het is eigenlijk hetzelfde geval bij het eten geven aan je hond. Zorg voor een routine en maak de juiste keuzes. Zo is het bijvoorbeeld niet slim om vlak voor het slapen gaan je hond eten te geven. Het eten geeft de hond alleen maar meer energie, waardoor slapen lastiger wordt.
Met eten kun je overigens de hond ook nog moe maken. Zo kun je een slowfeeder voerbak voor honden gebruiken. Jouw hond moet dan wat meer zijn best doen om zijn eten te krijgen. Daarnaast kan het ook helpen als de jouw pup de hik krijgt van het eten. Dan eet hij vaak te snel.
Benchtraining
Een bench wordt weleens gezien als zielig voor de puppy of een straf, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Met goede benchtraining zal de hond een bench zien als een rustgevende plek waar hij goed kan slapen en uitrusten.
Wanneer je een puppy hebt en je leert hem met de bench omgaan, dan kun je dit in je voordeel gebruiken. De hond ziet de bench namelijk als een rustgevende plek. Wanneer de hond vervelend begint te worden kun je hem naar zijn bench sturen. Ik bedoel dan niet dat je hem er zelf fysiek inzet, maar gewoon op de normale manier.
Wanneer je pup een bench gewend is, dan zal je zien dat jouw hond al snel kalmeert of zelfs gaat slapen.
Gehoorzaamheidstraining
Wanneer mensen een hond nemen, dan wordt er vaak als eerste getraind op zindelijkheid en de bench. Gehoorzaamheidstraining wordt echter weleens overgeslagen en dit is eigenlijk best gek.
Je hond moet weten wanneer hij naar je commando’s moet luisteren. Gehoorzaamheidstraining kan hierbij helpen. Er zijn veel verschillende technieken die je kunt uitproberen.
De beste commando’s in het geval dat je hond heel druk is, zijn commando’s die om de aandacht van de hond vragen. Denk bijvoorbeeld aan simpele commando’s als “hier” en “zit”. Maak er je prioriteit van dat je hond hier goed naast luistert. Het kan je helpen om hem in bepaalde situaties rustiger te krijgen.
Conclusie
Een puppy of jonge hond vol met energie die heel erg druk doet kan soms iets teveel van het goede zijn. Zelfs voor de meest toegewijde hondenliefhebbers.
Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat een actieve hond een gezonde hond is. Dat is in ieder geval een mooi gegeven.
Routine, training, voldoende beweging en de hond mentaal uitdagen zijn allemaal dingen die je door de drukke periode van je jonge hond kunnen krijgen.
Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden. Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.